Κάπου στην Αχαΐα υπάρχει ένα σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από σελίδα παραμυθιού. Ο εντυπωσιακός συνδυασμός των πλάτανων και των τρεχούμενων νερών, δημιουργούν ένα τοπίο στο οποίο ακόμα δεν έχει απλώσει “τα δίχτυα” του ο τουρισμός. Ο Σελινούντας ποταμός βρίσκεται μια ανάσα από την Πάτρα και θα σας ανταμείψει με την ξεχωριστή ομορφιά του.

sel11

Πηγάζει από τον Ερύμανθο στην περιοχή της Βλασίας και χύνεται στον Κορινθιακό κοντά στα Βαλιμίτικα. Είναι ορμητικός και προξενεί μεγάλες καταστροφές στον εύφορο κάμπο του Αιγίου. Μαζί με τον Γλαύκο θεωρούνται τα σύνορα του Παναχαϊκoύ όρους. Στην διαδρομή του σχηματίζει φαράγγι 14 χιλιομέτρων και είναι ιδανικός για ράφτινγκ. Έχει μήκος 47,8 χιλιόμετρα.

Στο χωριό Λαπαναγοί η κοίτη του στενεύει πολύ και σχηματίζει μικρή λίμνη η οποία είναι πλούσια σε ψάρια. Το στενό αυτό σημείο σχηματίζεται από δύο μεγάλους πέτρινους όγκους και αφήνουν μεταξύ τους μια απόσταση 4-5 μέτρων, το σημείο αυτό λέγεται γυφτοπήδημα, γιατί σύμφωνα με την παράδοση πήδηξε από τον έναν βράχο στον άλλο ένας γύφτος που τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι.

Διαβάστε ακόμα:
Πελοπόννησος: Τα καλά «κρυμμένα» μυστικά της - Κάνουμε 7 εναλλακτικές στάσεις

Κατά την αρχαιότητα οι εκβολές του βρίσκονταν πιο ανατολικά από ό,τι σήμερα, κοντά στο ακρωτήριο Γύφτισα. Ανάμεσα στον Σελινούντα και τον Κερυνίτη βρίσκονταν η αρχαία Ελίκη.

sel1

sel2

sel4

sel3

sel10

sel9

sel8

sel7Φωτογραφίες:

Πάνος Καρούτσος
Φίλιππος Κατσιγιάννης

 

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ