Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος ανακαλύφθηκε νέος με ύψος ουρανοξύστη

Ο υπέροχος βυθός του εκπέμπει SOS! Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει χάσει τα μισά από τα κοράλλια του!

Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει με μη αναστρέψιμο τρόπο το υποθαλάσσιο οικοσύστημα στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία, καθώς τα μισά από τα κοράλλια του χάθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος κοράλλια και ψάρια

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στη μείωση όλων των ειδών των κοραλλιών από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και για το περιβάλλον γενικότερα.

Μάλιστα, το 1981 εντάχθηκε στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά παρόλα αυτά φαίνεται πως ο πληθυσμός των κοραλλιών δεν μπορεί να διασωθεί.

Ποια είδη κινδυνεύουν

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, ένα εκπληκτικό δημιούργημα στον πλανήτη, διαθέτει πολλά διαφορετικά είδη κοραλλιών, με αυτά που έχουν την μορφή τραπεζιού και εκείνα που έχουν διακλαδώσεις να έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς ορισμένα βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης στο πιο βόρειο τμήμα του υφάλου.

“Αυτά εξαφανίστηκαν σε ποσοστό 80% ή 90% σε σύγκριση με όσα υπήρχαν πριν από 25 χρόνια”, αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ, Τέρι Χιουζ, ο οποίος ήταν ένας από τους συντάκτες των πορισμάτων της μελέτης.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος κοράλλια και χελώνα

Πέραν της ανεκτίμητης αξίας του από φυσικής και επιστημονικής άποψης, υπολογίζεται ότι το σύνολο του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, ο οποίος εκτείνεται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων, αποφέρει έσοδα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αυστραλιανό τουριστικό τομέα.

Ο ύφαλος αυτός μπορεί να χάσει το καθεστώς του ως Παγκόσμια Κληρονομιά και αυτό λόγω της υποβάθμισής του, η οποία αποδίδεται από πολλούς στην επανάληψη των επεισοδίων λεύκανσης των κοραλλιών, η οποία είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε εδώ για τη μεγαλύτερη αποστολή στον Β. Πόλο που επιστρέφει με δυσάρεστα νέα για το μέλλον της Αρκτικής και την κλιματική αλλαγή.

Τι είναι η λεύκανση των κοραλλιών

Η λεύκανση είναι ένα φαινόμενο μαρασμού, το οποίο εκδηλώνεται με τον αποχρωματισμό των κοραλλιών. Αυτό προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, η οποία προκαλεί την απομάκρυνση της συμβιωτικής άλγης που προσφέρει στα κοράλλια το χρώμα και τις θρεπτικές τους ουσίες.

Το βόρειο τμήμα αυτού του οικοσυστήματος έχει ήδη υποστεί το 2016 και το 2017 δύο άνευ προηγουμένου επεισόδια λεύκανσης των κοραλλιών του και η Αυστραλία, μετά την επανεξέταση πέρυσι των προοπτικών του συνόλου του, τις θεωρεί πλέον “πολύ κακές”.

Πριν από αυτό, άλλα δύο επεισόδια είχαν καταγραφεί το 1998 και το 2002. Ένα πέμπτο παρατηρήθηκε το 2020, αλλά οι ζημιές που έχει προκαλέσει δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί γενικότερα πάντως πως ο ΟΗΕ ήδη έχει προειδοποιήσει πως ο πλανήτης θα γίνει “μη κατοικήσιμη κόλαση”!

Ο μεγαλύτερος ύφαλος του κόσμου είναι άκρως εντυπωσιακός!

Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, σε μια θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στην ουσία πρόκειται για το πιο εκτεταμένο κοραλλιογενές οικοσύστημα στον κόσμο και μία από τις πιο πλούσιες περιοχές σε βιοποικιλότητα, που έχει σχηματιστεί από δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς οργανισμούς, τα κοράλλια.

Η δημιουργία του Great Barrier Reef ξεκίνησε πριν από 20.000 χρόνια, σε μια περιοχή που υπήρχε μόνο ξηρά και πολλά μικρά ηπειρωτικά νησιά. Σταδιακά η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει και μαζί με την παράλληλη ανάπτυξη των κοραλλιών δημιουργήθηκε ο εντυπωσιακός κοραλλιογενής ύφαλος που υπάρχει σήμερα. Whitsunday ή αλλιώς ο επίγειος παράδεισος της Αυστραλίας!

400 περίπου είδη κοραλλιών υπάρχουν στον Great Barrier Reef που μοιάζουν με φυτά, αλλά στην πραγματικότητα είναι χρωματιστοί πολύποδες, που συγγενεύουν με τις θαλάσσιες ανεμώνες. Όταν οι πολύποδες πεθάνουν, ο σκελετός τους προσκολλάται στα βράχια με αποτέλεσμα τη δημιουργία του κοραλλιογενούς υφάλου.

Ο Great Barrier Reef αποτελεί έναν προορισμό «έργο τέχνης» για τους τουρίστες, που κατακλύζουν την ευρύτερη περιοχή απολαμβάνοντας μια ολοκληρωμένη… ωκεανογραφική εμπειρία (αν πρόκειται για επιστήμονες) αλλά και μια μοναδική… βουτιά στο όνειρο (για τους κοινούς θνητούς)!

Το πιο παραμυθένιο κατάλυμα της Airbnb! Διαμονή επάνω σε κοραλλιογενή ύφαλο

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ