Καβάλα
Ενημερώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, 11:58

Μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές θρησκευτικού αλλά και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα είναι τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Ο Παύλος, παρότι δεν ανήκε στον στενό κύκλο των 12 μαθητών του Χριστού, αποτελεί μια σημαντική μορφή για τη Χριστιανική θρησκεία. Διέδωσε όσο κανείς άλλος το Χριστιανισμό και για το λόγο αυτό ονομάστηκε ισαπόστολος και «Απόστολος των Εθνών».

Το μνημείο του Απόστολου Παύλου στην Καβάλα
Το μνημείο του Απόστολου Παύλου στην Καβάλα

Στο πλαίσιο των ταξιδιών του για τη διάδοση του Χριστιανισμού, ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε και την Ελλάδα, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και διδάσκοντας το έργο του Ιησού. Το ταξίδι του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα είναι μια διαδρομή που συγκινεί σήμερα όχι μόνο πιστούς, αλλά και όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία και τον πολιτισμό. Αποτελεί μια ιδανική διαδρομή για περιήγηση, προσκύνημα και περισυλλογή. Διέδωσε τον Χριστιανισμό περνώντας από την Ελλάδα και η σχέση του εθναπόστολου Παύλου με την Ευρώπη και τους λαούς της, ξεκινάει με το θεόπεμπτο όραμα που είδε στον ύπνο του «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν» όπου μέσω αυτού «καλείται» στην Μακεδονία για να διδάξει το λόγο του Χριστού στους Ευρωπαίους.

Ο καθεδρικός ναός Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα
Ο καθεδρικός ναός Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα

Τα πρώτα ευρωπαϊκά χώματα που πατάει ο Απόστολος Παύλος το 49 μ.Χ., είναι αυτά της πόλης της Αρχαίας Νεάπολης, όπως ήταν τότε γνωστή η Καβάλα, ήδη σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο. Μάλιστα στη συνέχεια, η Καβάλα καθόλου τυχαία, αποκαλείται για 600 χρόνια «Χριστούπολις», πριν πάρει το σημερινό της όνομα. Έτσι η πόλη ήταν ουσιαστικά αυτή από την οποία ξεκίνησε ο χριστιανισμός σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Τον χειμώνα λοιπόν του 49μ.Χ., ο Απόστολος (έπειτα από το όραμα του), αποβιβάζεται στη Αρχαία Νεάπολη. Στο σημείο όπου αποβιβάστηκε, υπάρχει σήμερα ο ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στον περίβολο του οποίου οι σύγχρονοι κάτοικοι της Καβάλας έχτισαν ένα μνημείο, έργο του ζωγράφου Βλασίου Τσοτσώνη και του ψηφιδογράφου Pino Pastorutti για να τιμήσουν το γεγονός.

Ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου
Ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου

Στη συνέχεια, ο Απόστολος περπάτησε πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό που μέρη της διασώζονται μέχρι και σήμερα. Τον συνόδευαν ο ευαγγελιστής Λουκάς, ο απόστολος Τιμόθεος και ο άγιος Σίλας, προς τιμή  του οποίου λειτουργεί σήμερα στην Καβάλα η ομώνυμη Ιερά Μονή. Κάνοντας στάση στο ύψωμα πάνω από την Καβάλα για να ξεκουραστεί ο Σίλας -σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η μονή Αγίου Σίλα-,διασχίζει 12 χιλιόμετρα και φτάνει στην πόλη των Φιλίππων, «ήτις εστίν πρώτης Μακεδονίας πόλις κολωνία», όπου ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης.

Η Ι.Μ. Αγίου Σίλα
Η Ι.Μ. Αγίου Σίλα

Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέπτεται τους Φιλίππους (49/50 μ.Χ.), ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη, η φυσιογνωμία της πόλης αλλάζει. Το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου ακούει μεταξύ άλλων και μια γυναίκα, με το όνομα Λυδία. Η Λυδία αποφασίζει να βαπτιστεί στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη και γίνεται έτσι η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή στην ιστορία. Ο Απόστολος Παύλος επισκέπτεται άλλες τρεις φορές τους Φιλίππους, γεγονός που σε συνδυασμό με την Επιστολή προς Φιλιππησίους, φανερώνει τη μακρά και στενή σχέση μεταξύ του Αποστόλου και της κοινότητας των Φιλίππων.

Ιερό Βαπτιστήριο της Αγίας Λύδιας
Ιερό Βαπτιστήριο της Αγίας Λύδιας

Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων βρίσκεται σήμερα και το σύγχρονο Βαπτιστήριο της Αγίας Λύδιας (1974) σχεδιασμένο σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του Οκταγώνου, ενώ στην παρακείμενη όχθη του ποταμού Ζυγάκτη βρίσκεται υπαίθριο βαπτιστήριο, όμοιο με εκείνα που σώζονται στις παλαιοχριστιανικές Βασιλικές των Φιλίππων σε σχήμα σταυρού, μέσα στα ρέοντα νερά του ποταμού. Κάθε χρόνο, στις 20 Μαΐου, ανήμερα της μνήμης της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, μετά τη Θεία Λειτουργία, τελείται βάπτισμα ενηλίκων στον ποταμό Ζυγάκτη. Η παρουσία στο μυστήριο του βαπτίσματος συνιστά μία μοναδική πνευματική εμπειρία.

Ιερό Βαπτιστήριο της Αγίας Λύδιας
Ιερό Βαπτιστήριο της Αγίας Λύδιας

Μαλιστα μέχρι σήμερα στον ποταμό Ζυγάκτη γίνονται βαπτίσεις ενηλίκων από όλο τα δόγματα. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από Νοτιοκορεάτες όπου με τους επισκόπους τους έρχονται με γκρουπ και βαπτίζονται.

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Φίλιπποι
Το χωριό Φίλιπποι

Ο Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων συνορεύει ανατολικά με τον οικισμό των Κρηνίδων και δυτικά με τον οικισμό της Λυδίας, όπου βρίσκεται το ομώνυμο βαπτιστήριο. Το όνομα Φίλιπποι έχει δοθεί σήμερα σε έναν οικισμό που βρίσκεται 10χλμ. από τις Κρηνίδες.

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Ο οικισμός των Κρηνίδων
Ο οικισμός των Κρηνίδων

Μάθετε περισσότερα στο  www.visitkavala.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ