Απόκοσμη είναι η εικόνα της Βενετίας τις τελευταίες μέρες, καθώς τα χαρακτηριστικά και γραφικά της κανάλια στέρεψαν από νερό. Ο βαρύς χειμώνας, η έλλειψη βροχοπτώσεων και η υπερπανσεληνος έριξαν την στάθμη των υδάτων σε ιστορικό χαμηλό.

Την εικόνα της Βενετίας να βυθίζεται στην ανεβασμένη στάθμη των υδάτων των καναλιών την εχουμε συνηθίσει, καθώς οι πλημμύρες αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους πονοκέφαλους των αρχών της πόλης. Τις τελευταίες ημέρες όμως, η Γαληνοτάτη πλήττεται από το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο της λειψυδρίας!

- Advertisement -

Προσφορά της τελευταίας στιγμής: Φύγαμε για το Καρναβάλι της Βενετίας με μόλις 399 ευρώ…δεν χάνεις τέτοια ευκαιρία!

Πολλά από τα κανάλια του εκτενούς δικτύου έχουν στερέψει εντελώς από νερό, κάνοντας χαρακτηριστικά αξιοθέατα και περάσματα της πόλης πραγματικά αγνώριστα.

Kαρναβάλι της Βενετίας: Απίστευτος χαμός με τα μέτρα ασφαλείας! Οι ντόπιοι δεν μπορούσαν να πάνε σπίτια τους

Σε αρκετές περιπτώσεις το νερό έχει κατέβει μέχρι και 60 πόντους και το μόνο που έχει απομείνει είναι η λάσπη στον πάτο των καναλιών. Σε άλλα σημεία το νερό δεν ξεπερνάει τα 70 εκατοστά σε ύψος.

Κάρλο Τάχο: Ο Λαρισαίος που άνοιξε ένα από τα πιο θρυλικά καφέ στη Βενετία με ιστορία 80 χρόνων

Οι γόνδολες και τα θαλάσσια σκάφη βρίσκονται αραγμένα και σκεπασμένα στη… «στεριά», και η κυκλοφορία στην πόλη των Δόγηδων είναι δυνατή μόνο μέσα από το στενά καντούνια και τα αναρίθμητα γεφύρια.

Το φαινόμενο οφείλεται εν μέρει στην παλιρροιακή επιρροή της υπερπανσελήνου, αλλά κύριος λόγος είναι η κλιματική αλλαγή.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και ο βαρύς φετινός χειμώνας της Ευρώπης έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην δραματική αλλαγή της εικόνας της Βενετίας.

Acqua Alta: Το βιβλιοπωλείο που βρίσκεται μέσα στο νερό στη Βενετία

Η υποχώρηση των υδάτων, ωστόσο, δεν είναι μία έννοια άγνωστη στους Βενετούς. Οι υδάτινες οδοί της πόλης είχαν στερέψει και στο παρελθόν, ενώ το φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του ξανά πιο έντονο το 2015 και το 2016.

Η επανεμφάνιση του φαινομένου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δείχνει μία κατάσταση που παγιώνεται. Η ανησυχία είναι πως, φέτος η εικόνα είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτική από τις προηγούμενες χρονιές και η πόλη δείχνει κυριολεκτικά παραλυμένη.

Αυτή η εποχή ειδικά, είναι ιδιαίτερης οικονομικής σημασίας για τον τουρισμό της πόλης, καθώς όλα κινούνται γύρω από τους ρυθμούς του καρναβαλιού, που φέρνει εκατομμύρια επισκέπτες στα κανάλια και τις πλατείες της Βενετίας.

Ρομαντική διαμονή με θέα στο Μεγάλο Κανάλι στη Βενετία!

Η σημερινή εικόνα δείχνει πόσο εκτεθειμένη είναι η πόλη στις αλλαγές του κλίματος και κρούει των κώδωνα του κινδύνου για άλλη μία φορά στις αρχές.

Η Βενετία αποτελεί ένα από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και σημαντική πηγή εσόδων για την Ιταλία.

Η λιμνοθάλασσα υποφέρει από την κλιματική αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών αλλά και η μορφολογία και ηλικία της ίδιας της πόλης δε βοηθάει.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την υποχώρηση των κτιρίων, καθώς υπολογίζεται πως αργά αλλά σταθερά η πόλη βουλιάζει ένα εκατοστό τη φορά και εκπονούν φιλόδοξα σχέδια για την διατήρηση και την σωτηρία της.

Ένα από αυτά είναι η τοποθέτηση μεταλλικών φραγμάτων ανοιχτά της πόλης που θα αποτρέπουν τα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.

 

 

 

 

 

πηγή:mediamagazine.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ