Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024
24.4 C
Athens
ΑρχικήΕυρώπηΕσθονίαΣτη «βασίλισσα» της Βαλτικής: 6 λόγοι για να ταξιδέψεις στο μεσαιωνικό Ταλίν...

Στη «βασίλισσα» της Βαλτικής: 6 λόγοι για να ταξιδέψεις στο μεσαιωνικό Ταλίν της Εσθονίας

Η πρωτεύουσα της Εσθονίας ονομάζεται από πολλούς η «βασίλισσα» της Βαλτικής-και όχι άδικα. Αν και δεν πρωταγωνιστεί συχνά στις ταξιδιωτικές λίστες, μπορεί εύκολα να μετατρέψει το ταξίδι αυτού που θα την επιλέξει σε… παραμύθι! Αν λοιπόν, και εσείς θεωρείτε το Ταλίν έναν προορισμό “outsider”,  ήρθε η ώρα, να αναθεωρήσετε! Το Ταλίν είναι μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη γεμάτη ομορφιά και αξιοθέατα που υπόσχεται στον επισκέπτη μια υπέροχη, διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία! Το Ταλίν είναι φιλόξενο και ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν ενώ τα δαιδαλώδη στενά της Παλιάς Πόλης αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες…

Εδώ συγκεντρώσαμε 6 αξιοθέατα – highlights της πόλης που δεν γίνεται να μη δεις αν ταξιδέψεις εκεί. Σίγουρα πρέπει να βρεθούν ψηλά στη λίστα με τα “must see”.. είναι εξάλλου σημεία αναφοράς της πόλης.

- Advertisement -

1. Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αλέξανδρου Νιέφσκι (ή Νέβσκυ)

Ο Ρωσικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αλέξανδρου Νιέφσκι βρίσκεται στο λόφο Toompea, που χτίστηκε το 1900 και αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο πολυτελή ορθόδοξη εκκλησία της πόλης, με το πιο δυνατό… καμπαναριό.

Ο καθεδρικός ναός του Αλέξανδρου Νιέφσκι (Aleksander Nevski katedraal‎‎) στην Παλιά Πόλη του Τάλιν, χτίστηκε σε σχέδιο του Μιχαήλ Πρεομπραζένσκι σε τυπικό ρωσικό στυλ αναγέννησης μεταξύ 1894 και 1900, κατά την περίοδο που η χώρα ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ο καθεδρικός ναός του Αλέξανδρου Νιέφσκι είναι ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος ορθόδοξος καθεδρικός ναός με τρούλο στο Τάλιν. Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αλεξάντρ Νιέφσκι που το 1242 κέρδισε τη Μάχη των Πάγων στη λίμνη Πέιπους, στα χωρικά ύδατα της σημερινής Εσθονίας.

Ο καθεδρικός ναός του Αλέξανδρου Νιέφσκι είναι ένα από τα πολλά μέρη όπου σύμφωνα με το μύθο λέγεται ότι έχει ταφεί ο πατέρας του Εσθονού λαϊκού ήρωα Καλεβίποεγκ, Καλέβ. Καθώς η ΕΣΣΔ ήταν επίσημα μη θρησκευτική, πολλές εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου αυτού του καθεδρικού ναού, αφέθηκαν να παρακμάσουν. Η εκκλησία έχει ανακαινιστεί σχολαστικά από τότε που η Εσθονία ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

2. Μουσείο Τέχνης Kumu

Το Μουσείο Τέχνης Kumu, eίναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Εσθονίας και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης στη Βόρεια Ευρώπη. Είναι το “καμάρι” του Ταλίν και φιλοξενεί έργα από τον 18ο έως το 21ο αιώνα.

Στα περίχωρα του Ταλίν κοντά στο Kadriorg Park (που περιλαμβάνει ένα μοναδικό καταπράσινο πάρκο με το Παλάτι και την Προεδρία της Εσθονικής Δημοκρατίας) το 2006, άνοιξε για το κοινό του το Νέο Μουσείο Τέχνης του Ταλίν, ονομαστό στις Χώρες της Βαλτικής ως Κumu Art Museum. Το 2008 το Κumu βραβεύτηκε ως το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς από το Forum του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το μουσείο τέχνης Κumu είναι ένα σύγχρονο πολυδύναμο κτήριο τέχνης. Διαθέτει μια συλλογή 58.897 τίτλων και περιλαμβάνει εκθεσιακές αίθουσες (με έργα Εσθονών ζωγράφων παλαιότερων εικαστικών περιόδων, καθώς και αίθουσα με έργα σύγχρονων ζωγράφων, γλυπτά, αίθουσα όπου εκτίθενται αναπαραγόμενα έργα νέων τεχνολογιών) αίθουσα διαλέξεων, αμφιθέατρο καθώς και ένα εκπαιδευτικό κέντρο για νέους επισκέπτες και εραστές της τέχνης.

Στη Βιβλιοθήκη και στα Αρχεία του μουσείου έχουν πρόσβαση οι ερευνητές, οι καθηγητές και οι καλλιτέχνες, του μουσείου, αλλά και οι ερευνητές, συλλέκτες τέχνες, συντηρητές έργων τέχνης από άλλα μουσεία. Από τις αρχές του 2006 η βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση σε περίπου 33.000 βιβλία καθώς επίσης και σε 10.000 αρχειακά έγγραφα.
Το Τμήμα Συντήρησης έργων τέχνης του Κumu διαθέτει όλες τις διεθνείς προδιαγραφές και διασφαλίζει τη συντήρηση και διατήρηση των έργων τέχνης του μουσείου. Στα γραφεία του μουσείου στεγάζονται και το τμήμα εκδόσεων και επικοινωνίας. Οι υποδομές του μουσείου εξασφαλίζουν πρόσβαση στα ΑΜΕΑ, τo εστιατόριο στην ταράτσα του είναι ένας ευχάριστος χώρος απ΄ όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα με εξαιρετικής ποιότητας φαγητό, ενώ ο περιβάλλον χώρος του μουσείου προϊδεάζει τον -φιλότεχνο κυρίως- επισκέπτη θετικά εξασφαλίζοντάς του μια αξέχαστη εμπειρία.

3.Πλατεία Ελευθερίας

Η Πλατεία Ελευθερίας είναι ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης, εθνικού συμβολισμού και αστικής υπερηφάνειας, στο νότιο άκρο της Παλιάς Πόλης. Μετά την ανακατασκευή της το 2009, απέκτησε ξανά την παλιά της δόξα, πριν παραμεληθεί κατά τη σοβιετική και μετασοβιετική περίοδο.

4. Παλάτι Kadriorg

Το Ανάκτορο Καντριόργκ (εσθονικά: Kadrioru loss) είναι ένα παλάτι μπαρόκ του 18ου αιώνα στο Καντριόργκ, κοντά στο Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας. Τόσο η εσθονική όσο και η γερμανική ονομασία του παλατιού σημαίνει “κοιλάδα της Αικατερίνης”. Χτίστηκε το 1718–1725 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Νικόλα Μικέτι από τους Γκαετάνο Κιαβέρι και Μιχαήλ Ζεμτσόφ. Η περίτεχνη κεντρική αίθουσα του παλατιού είναι ένα από τα πιο εξαίσια δείγματα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, τόσο στην Εσθονία όσο και στη βόρεια Ευρώπη. Το παλάτι σήμερα στεγάζει το Μουσείο Τέχνης Καντριόργκ, ένα παράρτημα του Μουσείου Τέχνης της Εσθονίας, που παρουσιάζει ξένη τέχνη από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα. Το κτίριο του παραρτήματος του μουσείου Kumu, που παρουσιάζει εσθονική τέχνη από τον 18ο αιώνα και μετά, βρίσκεται κοντά στο πάρκο Καντριόργκ.

5. Κάστρο Toompea

Είναι ένα εντυπωσιακό πετρόχτιστο κτίριο, το οποίο σε αρκετά σημεία παραμένει ανέπαφο. Το κάστρο, παλαιά οχυρή θέση, η οποία ευρισκόταν σε χρήση από, τουλάχιστον, τον 9ο αιώνα, φιλοξενεί σήμερα το Κοινοβούλιο της Εσθονίας

Σύμφωνα με έναν μύθο, ολόκληρος ο λόφος του Τούμπεα δημιουργήθηκε από την Λίντα, η οποία τον έχτισε, βράχο προς βράχο, με τα ίδια της τα χέρια. Για λόγους σχετιζόμενους με τον συγκεκριμένο μύθο, το Ταλίν αναφέρεται παραδοσιακά σε ορισμένες περιπτώσεις ως Λίντανισε (“Η θηλή της Λίντα”) στα εσθονικά. Η περισσότερη πεζή αλήθεια είναι πως έποικοι κατά την περίοδο της Παλαιάς Εσθονίας χρησιμοποίησαν τον φυσικό αυτό λόφο ως μια εύκολα υπερασπιζόμενη οχυρή θέση. Με την πάροδο του χρόνου, η τοποθεσία αναπτύχθηκε, επίσης, σε εμπορικό κόμβο. Θεωρείται πιθανό να ήταν μια από τις πρώτες κατοικημένες περιοχές που αποτέλεσαν μετέπειτα το Ταλίν.

6. Πύργος Kiek in de Kök

Το Kiek in de Kök είναι ένας πύργος πυροβολικού στο Ταλίν της Εσθονίας, που χτίστηκε το 1475. Απέκτησε το όνομα Kiek in de Kök από την ικανότητα των ενοίκων του πύργου να βλέπουν τις κουζίνες των κοντινών σπιτιών. Ο πύργος έχει ύψος 38 μ. και τοίχους πάχους 4 μ. Ο πύργος σήμερα είναι μουσείο με εκθέματα, όπως κανόνια και διάφορα άλλα που αφορούν το έγκλημα και την τιμωρία, αλλά και τη ζωή στο Ταλίν μερικούς αιώνες πριν.

Μη χάσετε

Μια επίσκεψη στο Ανοιχτό Μουσείο Εσθονίας. Aξίζει να ταξιδέψετε πίσω στην επαρχιακή Εσθονία, στην ήσυχη, παραθαλάσσια περιοχή Rocca al Mare (Ρόκα Αλ Μάρε). Εκεί θα συναντήστε ένα «ζωντανό» μουσείο με χωριά του 18ου-20ου αιώνα/ Ιστορικοί ανεμόμυλοι, ξύλινο καμπαναριό, σχολείο, φάρμες και πλήθος ανθρώπων να αναπαριστούν το πώς ζούσαν και εργάζονταν στο παρελθόν σίγουρα θα σας βάλουν στο κλίμα, ενώ θα μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά φαγητά στην ταβέρνα του χωριού και να αγοράσετε χειροτεχνίες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,258LikesΚάντε Like
89,499 FollowersΑκολουθήστε
176,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ