Συρράκο

Η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές… χωριά, πόλεις, βουνά, παραλίες άπειρες οι επιλογές για όλα τα γούστα και για κάθε εποχή του χρόνου. Εδώ θα κατευθυνθούμε βόρεια, στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο νομό Ιωαννίνων σε ένα ορεινό γραφικό χωριό στη σκιά του βουνού που είναι πανέμορφο και ιδανικός προορισμός για εκδρομή σε πρώτη ευκαιρία. Ο λόγος για το υπέροχο Συρράκο. Είναι λίγο μακριά βέβαια από την Αθήνα αλλά σίγουρα αξίζει κανείς να το επισκεφτεί.

Όποια περιοχή και να επισκεφθείτε, όποιο χωριό της Ηπείρου, θα μείνετε μαγεμένοι από την απαράμιλλη ομορφιά τους. Με ξεχωριστή παραδοσιακή αρχιτεκτονική, λιθόκτιστα σπιτάκια, πλακόστρωτα σοκάκια, τοξωτά γεφύρια και φυσικά τοπία που εναλλάσσονται, μαγεύουν τον επισκέπτη και τον καλούν να ζήσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Ανάμεσα σε αυτά και το γραφικό Συρράκο, το οποίο απλώνεται σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου.

Ανακαλύψτε το χωριό μέσα από όμορφες φωτογραφίες και βάλτε το στα ταξιδιωτικά σας πλάνα!

Συρράκο, Ιωάννινα

Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του όρους Λάκμος, έτσι ώστε να προστατεύει τους κατοίκους του από εχθρούς στο παρελθόν, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο, μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες από τους οποίους το χωρίζει ένα ποτάμι, διατηρούν την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. 

Αυτό σημαίνει πετρόχτιστα σπίτια, γραφικά μονοπάτια, στέγες από σχιστόλιθο, απουσία αυτοκινήτων μέσα στο χωριό και πανέμορφα παλιά σπίτια που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία γι’ αυτούς που αναζητούν την παράδοση σε κάθε τους δραστηριότητα.

Συρράκο, Ιωάννινα
Συρράκο, Ιωάννινα

Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα Ζαγοροχώρια. Σήμα κατατεθέν του είναι το παλιό πέτρινο, τριώροφο σχολείο του χωριού αποτελεί ορόσημο, ενώ η πλούσια ιστορία του και η εξέχουσα θέση του στο πέρασμα των αιώνων είναι εμφανή. 

- Advertisement -
Συρράκο σοκάκια

Θα μαγευθείτε από τα ειδυλλιακά τοπία του ποταμού Άραχθου, ο οποίος προσφέρεται και για rafting για τους λάτρεις του είδους. Τις εντυπώσεις κλέβουν, επίσης, το υπέροχο καταπράσινο σκηνικό με τα τρεχούμενα νερά και τα γεφύρια, χωρίς αυτοκίνητα. Φτάνοντας στο χωριό μην διστάσετε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας σε ένα σημείο στην Πύλη του χωριού και να ακολουθήσετε το πέτρινο φιδίσιο μονοπάτι, που θα σας οδηγήσει απευθείας στον παράδεισο!

Συρράκο πανοραμική
Συρράκο πετρόκτιστα σπίτια
 Συρράκο, πανοραμική θέα

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ