Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» συνελήφθη ο διάσημος δισεκατομμυριούχος Ισραηλινός επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετζ, καθώς σε βάρος εκκρεμούσε «ερυθρά αγγελία» της Interpol.

- Advertisement -

O δισεκατομμυριούχος Μπένι Στάινμετζ έφτασε με ιδιωτική πτήση από ο Ισραήλ στις 24 Νοεμβρίου. Οι αστυνομικοί κατά τον έλεγχο διαπίστωσαν ότι σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στην εισαγγελία εφετών. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να διευκρινίζεται αν τέθηκαν ή όχι οι περιοριστικοί όροι.

Το ένταλμα αφορά καταδίκη του στη Ρουμανία για υπόθεση απάτης και ως εκ τούτου οι ρουμανικές αρχές ζητούν την έκδοσή του σε περίπτωση σύλληψής του οπουδήποτε στον κόσμο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «ερυθρά αγγελία» εις βάρος του έχει αρθεί από την Interpol και ότι έχει καθυστέρηση η αφαίρεση της προειδοποίησης από τα συστήματα συνοριακού ελέγχου.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών απαγορεύτηκε στον Μπένι Στάινμετζ να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Ο Στάινμετζ έχει κατά καιρούς έχει απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες σε πολλές χώρες του κόσμου. Η περιουσία του εκτιμάται ότι φτάνει το αστρονομικό ποσό των τα 4 δισ. ευρώ.

Ο Μπένι Στάινμετζ παραμένει επί ελληνικού εδάφους από τις 24 Νοεμβρίου, παρόλο που η «ερυθρά αγγελία» σε βάρος του έχει αρθεί από την Interpol και του δίνει τη δυνατότητα να μετακινείται ελεύθερα χωρίς φόβο σύλληψης.

H εντολή της Interpol, που διέταζε τη διαγραφή της «ερυθράς αγγελίας» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εστάλη πριν από την πτήση του Στάινμετζ στην Ελλάδα και αφού ο Στάινμετζ είχε εν τω μεταξύ ταξιδέψει σε διάφορες χώρες.

Η υποχρέωση παραμονής του Ισραηλινού επιχειρηματία στην Ελλάδα οφείλεται σε καθυστέρηση αφαίρεσης της προειδοποίησης από τα συστήματα συνοριακού ελέγχου στην Ευρώπη.

Ο Στάινμετζ κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ελλάδα, αλλά του απαγορεύεται να φύγει από τη χώρα μέχρι το τέλος της έρευνας και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δεν θα υπάρξει θέμα έκδοσής του στη Ρουμανία.

Η εν λόγω «ερυθρά αγγελία» αρχικά εκδόθηκε από την Interpol μετά από αίτημα των ρουμανικών αρχών για την καταδίκη του Μπένι Στάινμετζ -παρά την ομόφωνη πρωτόδικη αθώωσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας-, που αφορούσε σε υπόθεση φερόμενης απάτης σχετικά με εκτάσεις γης που κρατικοποιήθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο.

Όμως η Interpol στις 29 Οκτωβρίου όχι μόνο διέγραψε την αγγελία που είχε εκδώσει για τον Μπένι Στάινμετζ από το διεθνές σύστημα συναγερμού, αλλά και συνόδευσε την απόφαση αυτή με πόρισμα-κόλαφο σε βάρος της Ρουμανίας.

Ανάμεσα στους λόγους που παραθέτει η Επιτροπή Ελέγχου Φακέλων της Interpol (CCF) παρατίθενται στοιχεία εντοπισμού σωρείας παραβάσεων και ισχυρών ενδείξεων για δίωξη και καταδίκη του Μπένι Στάινμετζ που είναι πολιτικά υποκινούμενη, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της υπεράσπισής του.

Η απόφαση του CCF αναφέρει ότι ο Στάινμετζ, στην πραγματικότητα, ενεπλάκη σε πολιτική και εμπορική σύγκρουση μεταξύ ενός απογόνου του βασιλικού οίκου της Ρουμανίας και της ρουμανικής κυβέρνησης.

Η επιτροπή έκρινε ότι, στο πλαίσιο της διαδικασίας στη Ρουμανία, ελήφθησαν παράνομα ανακριτικά μέτρα κατά του Στάινμετζ, που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του. Η επιτροπή προβληματίστηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η Ρουμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (SRI) είχε «ελεύθερα χέρια» για να διευθετήσει τα προϊόντα της ανάκρισης ως μέρος της έρευνας και να «επιλέξει» τις κλήσεις που θα εξεταστούν από το δικαστήριο, χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ στον ίδιο τον κατηγορούμενο Στάινμετζ δεν επετράπη πρόσβαση στο υλικό της υπόθεσης.

Ο περιορισμός της πρόσβασης του Στάινμετζ στο υλικό της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των εντολών υποκλοπής και των προϊόντων τους, έχει διαβρώσει, σύμφωνα με την απόφαση του CCF, τις αρχές του νόμου και τα δικαιώματα του Στάινμετζ για δίκαιη δίκη και αποτελεσματική διαχείριση της υπεράσπισής του.

Το CCF επισήμανε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η καταδικαστική απόφαση είναι φαινομενικά οριστική, οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου υποστηρίζουν τη χορήγηση δικαιώματος έφεσης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Μπένι Στάινμετζ αποτελεί «παράπλευρη απώλεια» στην αντιδικία της ρουμανικής κυβέρνησης με τον διάδοχο του πρώην βασιλέα.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ