Το Μετρό της Στοκχόλμης είναι αναμφίβολα ένα μνημείο σύγχρονης τέχνης, το ομορφότερο μετρό του κόσμου (μαζί με αυτό της Μόσχας) και δεν αποκαλείται τυχαία «η μακρύτερη γκαλερί τέχνης στον κόσμο» αφού έχει μήκος 110 χιλιομέτρων! Είναι ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη, με τη μοντέρνα και φουτουριστική τάση να επικρατεί στη διακόσμηση των σταθμών του, ενώ αποτελεί από μόνο του το πιο εντυπωσιακό “υπόγειο” αξιοθέατο για τους επισκέπτες…

Το σύστημα του Μετρό στην Στοκχόλμη περιλαμβάνει 100 σταθμούς, 47 υπόγειους και 53 υπέργειους, το ωραιότερο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, που κερδίζει τα βλέμματα. Κάποια εντυπωσιακά αξιοθέατα στον κόσμο είναι “κρυμμένα” κάτω από τη γη και ένα από αυτά είναι σίγουρα το μετρό της Στοκχόλμης.

Εκεί, στα τοιχώματα του πιο όμορφου μετρό στον κόσμο υπάρχουν γραμμένοι οι στίχοι του σπουδαίου Ελληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Η συγκεκριμένη τοιχογραφία βρίσκεται στον σταθμό Tensta και είναι ένα μέρος του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Γράμμα στον Ζολιό – Κιουρί». Ο σταθμό Tensta είναι ένας από τους ομορφότερους της γραμμής του μετρό.

- Advertisement -

Η σχετική στροφή του ποιήματος:

Ζολιό,
πολλοί θα βάζαν την υπογραφή τους κάτου απ’ το γράμμα μου
όμως δεν ξέρουν γράμματα
θα ‘βαζαν μονάχα ένα σταυρό
σαν τους χωρικούς τού Μπονίκρο,
μα τούτοι που δεν ξέρουνε να βάζουν την υπογραφή τους
ξέρουν να βάζουν όλη την καρδιά τους
για τη λευτεριά και την ειρήνη
και ‘γω υπογράφω για όσους ξέρουν
να βάζουν όλη την καρδιά τους
για τη λευτεριά και την ειρήνη.

Ένα “υπόγειο” αξιοθέατο

Το Μετρό της Στοκχόλμης θεωρείται το ωραιότερο στην Ευρώπη και αποκαλείται “έργο τέχνης” αφού κάθε σταθμός είναι διακοσμημένος με εντυπωσιακά παλιά και σύγχρονα έργα από περισσότερους από 150 δημιουργούς.

Από τους 100 σταθμούς οι 47 είναι υπόγειοι, ενώ οι εφτά γραμμές ξεχωρίζουν με χρώματα «παλαιότητας»: οι πράσινοι σταθμοί εγκαινιάστηκαν το 1950, οι κόκκινοι το 1964 και οι μπλε είναι οι νεότεροι (1974) και βρίσκονται στο βαθύτερο σημείο κάτω από την πόλη.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Μετρό Στοκχόλμης

Περιπλανηθείτε σε 7 συγκλονιστικά φυσικά αξιοθέατα του κόσμου από την άνεση του καναπέ σας! (φωτο)

Το μετρό της Στοκχόλμης είναι  μνημείο σύγχρονης τέχνης
Το μετρό της Στοκχόλμης το ωραιότερο στον κόσμο
Το μετρό της Στοκχόλμης
Σταθμός του μετρό της Στοκχόλμης
Το μετρό της Στοκχόλμης,
Μετρό Στοκχόλμης, αποβάθρα
Το μετρό της Στοκχόλμης είναι  «η μακρύτερη γκαλερί στον κόσμο»
Σταθμός, μετρό  Στοκχόλμης
μετρό Στοκχόλμης
Μετρό Στοκχόλμης

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ