Στρασβούργο πόλη

Tο Στρασβούργο, με τη γαλλική και τη γερμανική ομορφιά θεωρείται και ως το σταυροδρόμι της Ευρώπης και ταυτόχρονα το μοντέρνο κοσμοπολίτικο κέντρο της Γαλλίας όπου χτυπά η καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου.

Μόλις φτάσετε στη γαλλική πόλη θα παρατηρήσετε πολλά καλοδιατηρημένα κτίρια που χάρισαν στο Στρασβούργο την αναγνώριση ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μια γραφική πόλη με κανάλια, γέφυρες, και άλλα πολλά στοιχεία που συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Εμπειρίες στο Στρασβούργο

1. Κρουαζιέρα στα κανάλια της πόλης

Στρασβούργο κρουαζιέρες κανάλια

Ένας από τους πιο ωραίους και ρομαντικούς τρόπους να ανακαλύψετε τις ομορφιές της πόλης είναι μια κρουαζιέρα στα κανάλια και τον ποταμό Ιλ. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσετε όλο το ιστορικό κέντρο και θα απολαύσετε πανοραμικά τα κτίρια της διάσημης συνοικίας Petite France, τα παραδοσιακά σπίτια, τις γέφυρες αλλά και τα εντυπωσιακά υπερσύγχρονα κτίρια του Ευρωκοινοβουλίου. Για περισσότερες πληροφορίες για τις κρουαζιέρες επισκεφτείτε το batorama.com.

2. Επισκεφτείτε τη διάσημη συνοικία Petite France

Μικρή Γαλλία, Στρασβούργο
Στη Μικρή Γαλλία στο Στρασβούργο

Η συνοικία Petite France θυμίζει καρτ ποστάλ. Δρομάκια στο ύψος των υδάτων του ποταμού Ιλ, υπέροχα ξύλινα σπίτια του 16ου και του 17ου αιώνα με λουλουδιασμένα μπαλκόνια και γραφικά σοκάκια. Εδώ βρίσκονται και οι σκεπαστές μεσαιωνικές γέφυρες, που διατηρούν το όνομά τους, παρόλο που έχασαν τις στέγες τους το 18ο αιώνα.

Πρόκειται για μια σειρά από γέφυρες που ενώνουν τους τέσσερις παραποτάμους του Ιλ, νότια της Μικρής Γαλλίας, ενώ θα δείτε και τέσσερις πύργους του 14ου αιώνα, απομεινάρια των πρώην οχυρωματικών έργων που εξασφάλισαν την ανεξαρτησία της πρώην Δημοκρατίας του Στρασβούργου. Μετά την προσάρτησή του στη Γαλλία το 1681, ένα νέο φρούριο κατασκευάστηκε εδώ από τον Βομπάν. Πανοραμική θέα προσφέρεται από το φράγμα Βομπάν. Συνεχίστε τον περίπατό σας στις όχθες του ποταμού Ιλ, μακριά από την κίνηση της πόλης, μέσα από αξιόλογα μνημεία και κτίρια του παρελθόντος.

3. Απολαύστε τη θέα από ψηλά

Στρασβούργο αξιοθέατα

Για υπέροχη θέα από ψηλά επισκεφτείτε τον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου, όμως ετοιμαστείτε ψυχολογικά γιατί θα χρειαστεί να ανεβείτε 332 σκαλοπάτια. Μόλις κάνετε αυτόν τον άθλο, θα φτάσετε σε μια πλατφόρμα που προσφέρει πανοραμική θέα

Η κατασκευή του ναού διήρκεσε 263 χρόνια και είναι από τα εντυπωσιακότερα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής στην ομώνυμη πλατεία. Μέχρι τον 19ο αιώνα ήταν το ψηλότερο κτίριο του χριστιανικού κόσμου. Η εξωτερική πρόσοψη στολίζεται από εκατοντάδες γλυπτά που παίζουν με το φως και τις σκιές, και τα ροζ πλακίδια ψαμμίτη με αποτέλεσμα να παίρνουν διαφορετικές αποχρώσεις.

- Advertisement -

Μέσα στο ναό υπάρχει επίσης το «Αστρονομικό Ρολόι», ένα αριστούργημα της μηχανικής ως αποτέλεσμα συντονισμένης συνεργασίας μαθηματικών, Ελβετών ωρολογοποιών, γλυπτών και ζωγράφων του 1842. Στις 12.30 το μεσημέρι, οι φιγούρες του ρολογιού προσφέρουν μια εντυπωσιακή εικόνα στους επισκέπτες, οι οποίοι βλέπουν να περνούν ένα παιδί, ένας έφηβος, ένας ενήλικος και ένας ηλικιωμένος μπροστά από τον Θάνατο. Πιο ψηλά, οι Απόστολοι παρελαύνουν με τη σειρά τους μπροστά από τον Χριστό. (www.cathedrale-strasbourg.fr)

4. Βόλτα με τρενάκι

Το μίνι τραμ διασχίζει σε 40 λεπτά όλο το ιστορικό κέντρο και την Petite France, ενώ σταματά στις παρυφές του φράγματος Vauban πριν επιστρέψει στον καθεδρικό ναό. Θα το βρείτε να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από Μάρτιο Μέχρι Νοέμβριο

5. Επίσκεψη σε ιστορικές ζυθοποιίες

Στρασβούργο ζυθοποιίες

Κάντε μια στάση στο Kronenbourg, ένας χώρος- μύθος της Αλσατίας για περισσότερα από 30 χρόνια. Το μουσείο της Kronenbourg υποδέχεται 25.000 επισκέπτες ετησίως σε ένα ταξίδι στον «κόσμο της μπίρας». Θα περιηγηθείτε υπόγεια παλιά κελάρια του 1850 και θα μάθετε τους λόγους που την έχουν καθιερώσει ως Νο 1 μπίρα της Γαλλίας από το 1664. Φυσικά, έπεται γευσιγνωσία σε παραδοσιακή μπυραρία.

6. Βόλτα στη Γερμανική Συνοικία

Η Πλατεία της Δημοκρατίας είναι μια τεράστια πλατεία-πάρκο στην καρδιά της Γερμανικής Συνοικίας με μεγαλοπρεπή μνημεία που ανεγέρθηκαν κατά τη γερμανική περίοδο μεταξύ 1871 και 1918. Μετά τη γαλλική ήττα το 1870, η Γερμανία σχεδίαζε να κάνει το Στρασβούργο πρωτεύουσα της περιοχής Αλσατίας-Λωρραίνης.

Διαβάστε ακόμα:  The Caravan B&B Thessaloniki: Ξενώνας, brunch, workplace, όλα σε ένα!

Η συνοικία αυτή, που είναι γνωστή ως «η νέα πόλη», αντιπροσώπευε τη νέα μορφή αστικού σχεδιασμού, με ευρείς δρόμους, μνημειακά διοικητικά κτίρια και πολυτελείς εγκαταστάσεις. Στο κέντρο της πλατείας ξεχωρίζει το μνημείο πολέμου, έργο του γλύπτη Drivier, από το 1936. Απεικονίζει μια μητέρα με δύο γιους, εκ των οποίων ο ένας σκοτώθηκε για τη Γαλλία και ο άλλος για τη Γερμανία, μια δραματική πραγματικότητα που βίωσαν οι κάτοικοι της Αλσατίας στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

7. Στη συνοικία των ευρωπαϊκών κοινοτικών ιδρυμάτων

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Στρασβούργο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Στο Στρασβούργο φιλοξενείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο τελευταίο απαγορεύεται η είσοδος. Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκληρώθηκε το 1999, για να φιλοξενεί τις μηνιαίες συναντήσεις των κρατών-μελών. Πρόκειται για ένα κτίριο, ο σχεδιασμός του οποίου βασίζεται στο συνδυασμό κύκλων και ελλειπτικών σχημάτων και αποτελείται -μεταξύ άλλων- από τρεις εσωτερικούς «δρόμους», έναν χειμερινό κήπο με φιλόδεντρα, έναν πύργο ύψους 60 μ. (17 ορόφων και 1.133 γραφείων) και μια πτέρυγα με ημικυκλικό θόλο, που στεγάζει την αίθουσα συνεδριάσεων. (www.europarl.europa.eu)

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε το 1949, για να συγκεντρώνει σε μία στέγη όλες τις δημοκρατίες της ηπείρου. Συμμετέχουν τα κράτη-μέλη που αντιπροσωπεύουν σχεδόν 800 εκατ. πολίτες, και οι εκάστοτε εκπρόσωποι των χωρών συζητούν κατά προτεραιότητα θέματα που αφορούν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον. (www.coe.int)

8. Διαδρομές στην τέχνη και τη φύση

Επισκεφτείτε το Παλάτι Ροχάν του 18ου αιώνα και τα τρία μουσεία που φιλοξενεί (Καλών Τεχνών, Διακοσμητικών Τεχνών, Αρχαιολογικό) αλλά κάντε και μια απολαυστική βόλτα στον Βοτανικό Κήπο της Ορανζερί (Orangerie). Εδώ, θα απολαύσετε γεύμα ή δείπνο στο εστιατόριο που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του 17ου αιώνα, θα παίξετε μπιλιάρδο και μπόουλινγκ, θα πιείτε εξαιρετικό τσάι, ενώ τα μικρά παιδιά θα διασκεδάζουν στον ζωολογικό κήπο.

9. Δοκιμάστε τη γαστρονομία

Στρασβούργο φαγητό
Εξερευνήστε τα καφέ και τα εστιατόρια στο Στρασβούργο

Η γαστρονομία της Αλσατίας είναι ένα τολμηρό πάντρεμα «έντονων» γερμανικών γεύσεων και γαλλικής «γκουρμέ» κουζίνας, που ικανοποιεί κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Θα δοκιμάσετε τραγανή τάρτα φλαμπέ Flammekueche, με τυρί, ζαμπόν και μανιτάρια, baeckoffe (ψητό κρέας με πατάτες και μπαχαρικά) και coq au Reisling (κόκορα κρασάτο με κρασί ονομασίας προέλευσης, σερβιρισμένο με γερμανικά νουντλς), φρεσκοψημένο spaetzle και, φυσικά, φουαγκρά συνοδεία τοπικών οίνων Pinot Blanc. Έχετε να επιλέξετε από 150 εστιατόρια και κρασοπουλειά, τα γνωστά winstub, ενώ θα πιείτε το «νερό της ζωής» (eau de vie), ένα φρουτώδες λικέρ, η γλύκα του οποίου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα φρούτα.

10. Στρασβούργο… by night

Μπορεί να μην περιμένατε ότι αυτή η πόλη έχει νυχτερινή ζωή, όμως όταν πέφτει η νύχτα ο κόσμος πλωτά μπαρ, στο κέντρο και στη φοιτητική συνοικία Krutenau, αλλά και στις άλλες συνοικίες όπου υπάρχουν πολλές αίθουσες κονσέρτων και κλαμπ. Στην πλατεία του καθεδρικού, χορευτές και καλλιτέχνες δίνουν παράσταση με σκηνικό τον φωταγωγημένο ναό. Αλλά και στα δρομάκια κοντά στην πλατεία, στις οδούς rue des Freres, rue des Soeurs και rue de la Croix, θα βρείτε πολλά μπαράκια.

Κάντε ένα τουρ στην πόλη μέσα από το ακόλουθο βίντεο:

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ