Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
32.5 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΣυναγερμός σήμανε όταν χάθηκε η επικοινωνία σε πτήση της Air Transat Μόντρεαλ...

Συναγερμός σήμανε όταν χάθηκε η επικοινωνία σε πτήση της Air Transat Μόντρεαλ – Αθήνα

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Παρασκευής όταν χάθηκε η επικοινωνία με πτήση Air Transat από το Μόντρεαλ στην Αθήνα, με συνέπεια να απογειωθούν δύο ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, χάθηκε η ραδιοεπικοινωνία με αεροσκάφος της Air Transat, το οποίο εκτελούσε την πτήση από το Μόντρεαλ στην Αθήνα. Με εντολή του κέντρου επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην πόλη Τορεχόν της Ισπανίας, απογειώθηκαν δύο Eurofighter της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας για να γίνει «οπτική αναγνώριση» του αεροσκάφους της Air Transat.

- Advertisement -

Η εντολή που δόθηκε στα δύο μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με την ιταλική πολεμική αεροπορία, ήταν να φτάσουν «το ταχύτερο δυνατό» στο σημείο όπου πετούσε το καναδικό αεροπλάνο. Στη συνέχεια, αποκαταστάθηκε η ραδιοεπικοινωνία της πτήσης με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και το αεροπλάνο συνέχισε το ταξίδι προς την Αθήνα, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

easyJet: Κινητοποίηση των ισπανικών αρχών μετά από ειδοποίηση αεροπειρατείας σε Airbus A319

Κινητοποιήθηκαν οι ισπανικές αρχές μετά την ειδοποίηση αεροπειρατείας που ενεργοποιήθηκε σε Airbus A319 της easyJet κατά λάθος!
Ένας συναγερμός ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα προκάλεσε τον κύκλο της πτήσης από την αστυνομία και τις αρχές, αλλά αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους και όχι αεροπειρατείας.

Το περιστατικό συνέβη όταν μια πτήση της easyJet από το Μπέρμιγχαμ πυροδότησε κατά λάθος τον συναγερμό ειδοποίησης αεροπειρατείας κατά την προσγείωση.
Είναι ζωτικής σημασίας για τα αεροδρόμια να διαθέτουν καλά προετοιμασμένα και δοκιμασμένα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης για να χειριστούν πιθανές αεροπειρατείες και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των επιβατών. Η απομάκρυνση του αεροσκάφους από τον τερματικό σταθμό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της κατάστασης.
Στις 26 Οκτωβρίου 2023, μια πτήση που έφτασε στο αεροδρόμιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα (PMI) περικυκλώθηκε από την Εθνική Αστυνομία και την Πολιτική Φρουρά μετά από συναγερμό ασφαλείας που οδήγησε σε αντίδραση έκτακτης ανάγκης. Όταν πλησίασε το αεροδρόμιο του νησιού, κάποιος που επέβαινε στο αεροσκάφος ενεργοποίησε κατά λάθος τον συναγερμό αεροπειρατείας του αεροπλάνου, προτρέποντας τις αρχές να δράσουν.
Παρόλα αυτά, το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια και οι επιβάτες μπόρεσαν να αποβιβαστούν. Οι αρχές επιβεβαίωσαν αργότερα ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους και ότι δεν έγινε αεροπειρατεία.

Λεπτομέρειες για το συμβάν

Αυτό το περιστατικό συνέβη περίπου στις 13:30 όταν το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να προσγειωθεί. Αυτή η πτήση ήταν η πτήση easyJet 7254, μια πτήση Airbus A319 που ερχόταν από το αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ (BHX) στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μόλις έλαβε την ειδοποίηση για την ενεργοποίηση του κουμπιού αεροπειρατείας, το αεροδρόμιο θέσπισε το πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης, το οποίο είχε προετοιμαστεί και δοκιμαστεί αυστηρά από τις αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί ο ασφαλέστερος δυνατός τρόπος αντιμετώπισης μιας πιθανής αεροπειρατείας. Το αεροσκάφος μετακινήθηκε κατά την προσγείωση και επιθεωρήθηκε γρήγορα από αξιωματικούς, οι οποίοι μπόρεσαν γρήγορα να επιβεβαιώσουν ότι το κουμπί αεροπειρατείας ενεργοποιήθηκε ως αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους.
Μόλις η αστυνομία μπόρεσε να διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε απειλή για την ασφάλεια και το λάθος έγινε από τους πιλότους, οι επιβάτες μπόρεσαν να αποβιβαστούν με ασφάλεια. Στη συνέχεια, το αεροδρόμιο άρχισε γρήγορα να λειτουργεί κανονικά. Τελικά, το περιστατικό απέδειξε ότι η PMI είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε μια πιθανή αεροπειρατεία και να ειδοποιήσει τα κατάλληλα μέρη προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια απειλή.

Η απειλή των αεροπειρατειών

Καθώς οι αεροπειρατές είναι ένα από τα πιο τρομακτικά και επικίνδυνα πράγματα που μπορούν να συμβούν σε μια πτήση, υπάρχει μια ποικιλία πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων για να διασφαλιστεί ότι τέτοια γεγονότα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Πολλά από τα πιο θανατηφόρα περιστατικά στην ιστορία της αεροπορίας, όπως η πτήση 648 της EgyptAir και η πτήση 961 της Ethiopian Airlines , οφείλονται σε ανεξέλεγκτες αεροπειρατείες.
Οι αεροπειρατές ήταν επίσης ο τρόπος με τον οποίο οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα μπόρεσαν να πάρουν τον έλεγχο εμπορικών αεροσκαφών και να διαπράξουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Πρόσφατα, η εκπομπή του Apple TV+ Hijack , μια σειρά θρίλερ τριών μερών με πρωταγωνιστή τον Idris Elba, έφερε επίσης στη δημοσιότητα το θέμα της αεροπειρατείας .

Ενώ μια αεροπειρατεία είναι προφανώς το πιο επικίνδυνο συμβάν στο αέρα ο κίνδυνος της κατάστασης δεν έχει εξαφανιστεί απλώς επειδή προσγειώθηκε ένα αεροπλάνο. Σε πολλές περιβόητες περιπτώσεις, οι αεροπειρατές σκοτώνουν επιβάτες μόλις προσγειωθεί ένα αεροσκάφος ενώ όμηροι χρησιμοποιούνται σχεδόν πάντα ως διαπραγματευτικό εργαλείο μεταξύ της αστυνομίας και των αεροπειρατών.

Για αυτούς τους λόγους, συστήματα απόκρισης έκτακτης ανάγκης όπως αυτό που τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα είναι κρίσιμα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και πληρώματος σε περίπτωση αεροπειρατείας. Όπως έκανε η Εθνική Αστυνομία και η Πολιτική Φρουρά στο PMI, η σημασία της απομάκρυνσης ενός αεροσκάφους από τον υπόλοιπο τερματικό σταθμό προκειμένου να περιοριστεί η κατάσταση δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Οι ομάδες ασφαλείας του αεροδρομίου συνεχίζουν να καινοτομούν προκειμένου να παραμείνουν μπροστά στις νέες τεχνολογίες για την καταπολέμηση αεροπειρατών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,292LikesΚάντε Like
88,383 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ