Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
31.6 C
Athens
ΑρχικήΒόρεια ΑμερικήΗνωμένες Πολιτείες ΑμερικήςΤα 5 μέρη του κόσμου που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και είναι...

Τα 5 μέρη του κόσμου που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς

Τα προσδοκόμενα όρια ζωής παγκοσμίως κυμαίνονται στα 71.4 χρόνια. Αυτό σημαίνει φυσικά, ότι σε μερικά μέρη του κόσμου συναντάμε πολύ χαμηλότερα όρια ζωής, ενώ σε άλλα οι κάτοικοι απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη μακροζωία.

Πέντε μέρη, συγκεκριμένα, ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Είναι γνωστά ως οι Μπλε Ζώνες, από τους μπλε κύκλους που σχηματίζουν οι ερευνητές για να βρουν το πρώτο πάνω στο χάρτη. Ποια είναι αυτά τα μέρη και γιατί οι κάτοικοί τους ζουν τόσο πολύ;

- Advertisement -

Σαρδηνία, Ιταλία

Σαρδηνία
Σαρδηνία

Με διατροφή που αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από φυτά, καθημερινή σωματική δραστηριότητα και οικογενειακή θαλπωρή, αυτή η Μπλε Ζώνη έχει το υψηλότερο ποσοστό αιωνόβιων ανδρών στον κόσμο (βοσκοί, οι οποίοι περπατούν τουλάχιστον πέντε χιλιόμετρα την ημέρα, και άνδρες με κόρες που μπορεί να απολαμβάνουν ιδιαίτερης φροντίδας όσο μεγαλώνουν είναι αυτοί που ζουν ακόμα περισσότερο σε αυτή την περιοχή). Άλλο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο δείκτης Μ26, μια γενετική μεταβλητή που συνδέεται με τη μακροζωία, έχει περάσει από γενιά σε γενιά στους ανθρώπους αυτής της απομονωμένης κοινωνίας.

Οκινάουα, Ιαπωνία

Ιαπωνία
Ιαπωνία

Πολλές Μπλε Ζώνες δίνουν έμφαση στην οικογένεια και την κοινωνία, αλλά το δέσιμο φτάνει στην κορυφή σε αυτό τον Ιαπωνικό πολιτισμό. Οι κάτοικοι της Οκινάουα στηρίζονται από το “μοάι” τους, ένα μικρό άλλα στενό κοινωνικό κύκλο που τους ακολουθεί στα καλά και τα κακά καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους, προσφέροντάς τους κοινωνική στήριξη αρκετά ισχυρή σε δυσάρεστα γεγονότα και ενισχύοντας τις κοινές υγιείς συμπεριφορές. Το αποτέλεσμα; Ένας πολιτισμός που καυχιέται για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες του κόσμου, πολλές από τις οποίες ξεπερνάνε τα 100.

Νικόγια, Κόστα Ρίκα

Νικόγια Κόστα Ρίκα
Νικόγια

Οι κάτοκοι των περισσότερων Μπλε Ζωνών αποφεύγουν τις επεξεργασμένες τροφές, οι κάτοικοι της Νικόγια, όμως, το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Οι άνθρωποι στην Κόστα Ρίκα λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους από φασόλια, κολοκύθια, καλαμπόκι και τροπικά φρούτα. Αυτό το είδος διατροφής που βασίζεται σε φυτά, και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με πολλή ώρα, φτιάχνουν δυνατά και γεροδεμένα σώματα. Επιπλέον, ένα πλάνο ζωής, ή η τήρηση ενός σκοπού ζωής με καθοδήγηση, βοηθούν τους κατοίκους της Νικόγια να παραμένουν πνευματικά και νοητικά πλήρεις στην ηλικία των 90 ή και παραπάνω.

Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια, Η.Π.Α.

Καλιφόρνια ΗΠΑ
Καλιφόρνια

Η Μπλε Ζώνη της Αμερικής είναι καταφύγιο της Εκκλησίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας, ενός προτεσταντικού δόγματος. Μια κοινή βάση από αρχές, έμφαση στην κοινωνία και προσκόλληση στο Σάββατο ως την ημέρα ξεκούρασης, περισυλλογής και ενδυνάμωσης, κάνουν τους Αντβεντιστές της Λόμα Λίντα να ζουν 10 χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους Αμερικανούς. Πολλοί αποφεύγουν το κρέας και τρέφονται με λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς.

Ικαρία, Ελλάδα

Ικαρία
Ικαρία

Μία ισχυρή αίσθηση νησιώτικης υπερηφάνειας κρατά τους Ικαριώτες αφιερωμένους στην κοινότητά τους. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κοιμούνται αργά το βράδυ και πολύ τη μέρα και το ότι είναι πιστοί στη Μεσογειακή διατροφή- βασισμένη σε πολλά φρούτα, λαχανικά, φασόλια, προϊόντα ολικής αλέσεως, πατάτες και ελαιόλαδο- βοηθούν 1 στους 3 Ικαριώτες να ξεπερνούν τα 90, συχνά χωρίς άνοια και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,296LikesΚάντε Like
88,163 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ