Numbers on Monitor

Top 5: Παρακάτω θα δείτε τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου με βάση τη διαθέσιμη χωρητικότητα θέσεων τον Νοέμβριο του 2023. Τα τελευταία μηνιαία στοιχεία του OAG (παγκόσμιος πάροχος ταξιδιωτικών δεδομένων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο) δείχνουν μερικές ενδιαφέρουσες αλλαγές.

- Advertisement -

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει πολλές φορές την κατάταξη των πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων να αλλάζει, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Υπάρχουν διάφορες μετρήσεις βάσει των οποίων μπορείτε να το εξετάσετε, όπως το σύνολο των επιβατών, οι επιβάτες προέλευσης ή αναχώρησης ή η χωρητικότητα. Η OAG εξετάζει τα δεδομένα αυτό το μήνα και κατατάσσει τα αεροδρόμια με βάση τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα θέσεων.

Εδώ θα δείτε τα πέντε κορυφαία αεροδρόμια με βάση τη χωρητικότητα διεθνών θέσεων (εξαιρουμένων δηλαδή των εσωτερικών δρομολογίων) για τον μήνα Νοέμβριο. Για καθένα από αυτά τα αεροδρόμια, παραθέτουμε επίσης τα τρία κορυφαία δρομολόγια με βάση τις συνολικές διαθέσιμες θέσεις τον Νοέμβριο, που προέρχονται από το Cirium .

1.Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB)
Διαθέσιμες θέσεις: 4.805.790

Οι πιο πολυσύχναστες διαδρομές: Ντουμπάι – Ριάντ, Ντουμπάι – Λονδίνο Χίθροου, Ντουμπάι – Τζέντα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της OAG, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB) είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο παγκοσμίως για διεθνείς πτήσεις. Τον Νοέμβριο, η εγκατάσταση έχει 4.805.790 διαθέσιμες θέσεις. Το Ντουμπάι κατέλαβε την πρώτη θέση και τον Οκτώβριο, με την εταιρεία να το κατατάσσει στην κορυφή συνολικά για ολόκληρο το 2022.

Το Ντουμπάι, φυσικά, είναι ένας σημαντικός κόμβος για διεθνείς πτήσεις, με την Emirates να λειτουργεί μια παγκόσμια στρατηγική hub-and-spoke εκεί.

Η OAG εξετάζει επίσης άλλα στοιχεία δυναμικότητας. Εάν εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων εσωτερικού, τότε το Ντουμπάι δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση. Στη συνέχεια, το Διεθνές Αεροδρόμιο Atlanta Hartsfield-Jackson (ATL) καταλαμβάνει αυτή τη θέση παγκοσμίως, με 5.050.064 διαθέσιμες θέσεις συνολικά, με το Ντουμπάι στη δεύτερη θέση.

2.Αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου (LHR)
Διαθέσιμες θέσεις: 3.778.762

Οι πιο πολυσύχναστες διαδρομές: Λονδίνο Χίθροου – Νέα Υόρκη JFK, Χίθροου Λονδίνου – Ντουμπάι, Λονδίνο Χίθροου – Δουβλίνο
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Τον Νοέμβριο, το Χίθροου του Λονδίνου έχει 3.778.762 διαθέσιμες θέσεις. Στα δεδομένα της OAG, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη διαφορά μεταξύ του Χίθροου και του Ντουμπάι στην πρώτη θέση με πάνω από 1.000.000 θέσεις. Το Heathrow διατηρεί τη δεύτερη θέση (είχε την ίδια θέση τον Οκτώβριο), αν και η OAG σημειώνει ότι αυτή η χωρητικότητα μειώνεται κατά 5%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης κινούνται σε χειμερινό πρόγραμμα.

Μετά την πτώση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Χίθροου διατήρησε τη θέση του ως το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης το 2022 . Είδαμε επίσης να διατηρεί αυτή τη θέση το πρώτο τρίμηνο του 2023 . Παραδόξως, ο αριθμός των επιβατών του πρώτου τριμήνου του 2023 αυξήθηκε κατά 74,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 – μια ακριβής ένδειξη του πόσο επιβραδύνθηκε η δραστηριότητα των πτήσεων.

3.Αεροδρόμιο Σιγκαπούρης Τσανγκί (SIN)
Διαθέσιμες θέσεις: 3.157.076

Οι πιο πολυσύχναστες διαδρομές: Σιγκαπούρη – Κουάλα Λουμπούρ, Σιγκαπούρη – Μπανγκόκ, Σιγκαπούρη – Τζακάρτα
Η άνοδος στη θέση ορισμένων ασιατικών αεροδρομίων είναι μια βασική τάση που εντόπισε η OAG. Για τον Νοέμβριο του 2023, το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης (SIN) καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με 3.157.076 διαθέσιμες θέσεις. Ήταν στην πέμπτη θέση μόλις τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος αποδίδεται στη μείωση των διαθέσιμων θέσεων από ορισμένα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Το Singapore Changi, φυσικά, εκτελεί μόνο διεθνείς πτήσεις. Αποτελεί εδώ και πολύ καιρό σημαντικό κόμβο στην Ασία για την Singapore Airlines καθώς και για άλλους αερομεταφορείς. Έχει κατακτήσει ξανά τη θέση της πριν από την πανδημία (2019) στις λίστες των OAGs φτάνοντας στην τρίτη θέση.

Είναι διάσημο αγαπημένο πολλών ταξιδιωτών για διέλευση. Το αεροδρόμιο προσφέρει εκτεταμένες εγκαταστάσεις αγορών και αναψυχής, όπως κινηματογράφο και αρκετούς εξωτερικούς κήπους. Υπάρχει επίσης το υπέροχο κτίριο Jewel ξεχωριστά από τους τερματικούς σταθμούς με κήπους και έναν εσωτερικό καταρράκτη.

4.Διεθνές Αεροδρόμιο Incheon της Σεούλ (ICN)
Διαθέσιμες θέσεις: 3.098.779

Οι πιο πολυσύχναστες διαδρομές: Σεούλ – Οσάκα Κανσάι, Σεούλ – Τόκιο Ναρίτα, Σεούλ – Μπανγκόκ
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Incheon της Σεούλ (ICN) βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Τσανγκί της Σιγκαπούρης με 3.098.779 διαθέσιμες θέσεις. Έχει επίσης άνοδο από τότε λόγω της πτώσης της παραγωγικής ικανότητας στην Ευρώπη. Τον Οκτώβριο κατέλαβε την έκτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το αεροδρόμιο της Νότιας Κορέας έχει πλέον ανέβει από την πέμπτη θέση το 2019.

Τόσο η Σιγκαπούρη Changi όσο και η Seoul Incheon είναι ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στη συνολική κατάταξη. Αν και κατατάσσονται σε υψηλά επίπεδα για τις διαθέσιμες διεθνείς θέσεις, κανένα από τα αεροδρόμια δεν μπαίνει στην πρώτη δεκάδα για τη συνολική χωρητικότητα. Άλλα ασιατικά αεροδρόμια έχουν πολύ μεγαλύτερη συνολική χωρητικότητα χάρη στα εκτεταμένα δίκτυα εσωτερικού, όπως το Tokyo Haneda (HND) στην τρίτη θέση (με 4.425.367 διαθέσιμες θέσεις) και το Beijing Capital International Airport (PEK) στην έβδομη (με 3.636.625 διαθέσιμες θέσεις).

5.Άμστερνταμ Σίπχολ (AMS)
Διαθέσιμες θέσεις: 3.013.454

Οι πιο πολυσύχναστες διαδρομές: Άμστερνταμ – Λονδίνο Χίθροου, Άμστερνταμ – Βαρκελώνη, Άμστερνταμ – Δουβλίνο
Τέλος, το Amsterdam Schiphol (AMS) έρχεται στην πέμπτη θέση με 3.013.454 διαθέσιμες διεθνείς θέσεις. Η OAG αποδίδει το άλμα από τα ασιατικά αεροδρόμια στην πτώση στην Ευρώπη – ιδιαίτερα στο Schiphol του Άμστερνταμ, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης (FRA) και το αεροδρόμιο Charles De Gaulle του Παρισιού (CDG). Η χωρητικότητα θέσεων τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 11% από τον Οκτώβριο στο Άμστερνταμ – 9% στο Παρίσι και ακόμη περισσότερο στη Φρανκφούρτη (13%).

Για άλλη μια φορά, κοιτάζοντας τη συνολική (συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας) εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Το Άμστερνταμ κατέχει την πέμπτη θέση συνολικά στην Ευρώπη (με 3.013.854 θέσεις), πίσω από το Χίθροου του Λονδίνου, το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το αεροδρόμιο Charles De Gaulle του Παρισιού και τη Φρανκφούρτη.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ