Περισσότερες από 193 χώρες αποφάσισαν να αποδείξουν έμπρακτα την αποφασιστικότητά τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων σε όλο τον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η ερημοποίηση και οι πάγοι που λιώνουν μεταβάλλουν την εικόνα του παγκόσμιου χάρτη.

Σας παρουσιάζουμε κάποια από τα πιο ειδυλλιακά μέρη του κόσμου που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Προσοχή! Αυτές είναι οι 6 πιο επικίνδυνες τροφές στον κόσμο! (photos)

Ο κοραλλιογενης υφαλος της Μπελιζ
Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στο Βόρειο Ημισφαίριο, εκείνος της Μπελίζ, αποτελεί παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οι πανέμορφες λίμνες των ακτών, τα καθαρά νερά και η σπάνιας ομορφιάς “Μεγάλη Μπλε Τρύπα” (φωτ.) καθιστούν το μέρος αυτό τον απόλυτο τουριστικό προορισμό. Το 2009, η UNESCO συμπεριέλαβε τον ύφαλο στην λίστα της με της περιοχές που κινδυνεύουν, με το σκεπτικό ότι χρειάζεται αυστηρότερος έλεγχος στην περιοχή προκειμένου να διατηρηθεί ο σπάνιας ομορφιάς αυτός κοραλλιογενής ύφαλος.

x1

Cerro Rico, Ποτοζι, Βολιβία
Το Cerro Rico είναι ένα ακόμη μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και βρίσκεται στην πόλη Ποτόζι της Βολιβίας. Το βουνό αυτό αποτελούσε στο παρελθόν πολύτιμη πηγή εξόρυξης ασημιού για την Ισπανική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, μετά από 500 χρόνια ανεξέλεγκτης εξόρυξης το βουνό είναι έντονα πορώδες και ασταθές. Το 2011, η περίφημη κορυφή του βουνού έπεσε και στη θέση της έμεινε ένα κενό 15 μέτρων με αχαρτογράφητο βάθος. Το βουνό που κάποτε ονομαζόταν «το βουνό που τρώει ανθρώπους» πλέον αργοπεθαίνει.

Σε αυτά τα 30 μέρη του κόσμου πρέπει να ταξιδέψεις… μόνος σου! (photos)

x2

Τα χριστιανικά ερείπια του Abu Mena (Αγ. Μηνας), Αίγυπτος
Άλλο ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η πόλη Abu Mena με μια ιστορία 1.500 χρόνων κινδυνεύει να σβήσει από το χάρτη. Στο παρελθόν η πόλη ήταν γνωστή για τα μοναστήρια της και το περίφημο λατρευτικό της κέντρο. Σήμερα όμως τα ερείπια της πόλης κινδυνεύουν να βουλιάξουν στο έδαφος που έχει διαβρωθεί από το νερό.

x3

Παγετώνας Athabasca, Αλμπέρτα, Καναδάς
Ένας από τους πιο γνωστούς παγετώνες της Βόρειας Αμερικής, ο Αθαμπάσκα αποτελεί μέρος του Παγετώνα Κολούμπια ο οποίος εκτείνεται σε έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο συγκεκριμένος παγετώνας όμως λιώνει συνεχώς τα τελευταία 125 χρόνια ενώ το νότιο άκρο του έχει υποχωρήσει περίπου ενάμιση χιλιόμετρο κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι πλέον η ταχύτητα με την οποία λιώνει σήμερα είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα και ο παγετώνας μειώνεται κατά 2 με 3 μέτρα το χρόνο.

Αυτές είναι οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που κέρδισαν στον διαγωνισμό GDT για το 2018! (photos)

x4

Άλπεις
Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπητά θέρετρα για σκι στον κόσμο αλλά καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο χαμηλότερο από τα Βραχώδη Όρη, επηρεάζεται εντονότερα από την κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο χάνεται περίπου το τρία τοις εκατό του πάγου και οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι παγετώνες θα εξαφανιστούν εντελώς μέχρι το 2050.

x5

Σεϋχελλες
Ο απόλυτος τροπικός παράδεισος, οι Σευχέλλες, αποτελούνται από 115 νησιά στον Ινδικό Ωκεανό και διαθέτουν πολλά πολυτελή θέρετρα. Ωστόσο, τα νησιά αυτά κινδυνεύουν κυρίως λόγω της διάβρωσης των ακτών. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε 50 χρόνια θα έχουν βυθιστεί εντελώς.

x6

Μαλδίβες
Πρόκειται για τη χαμηλότερη χώρα του κόσμου και το 80 τοις εκατό των νησιών της βρίσκεται μόλις ένα μέτρο από το επίπεδο της θάλασσας. Οι Μαλδίβες θα μπορούσαν να βυθιστούν μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Ποιο είναι το ελληνικό εστιατόριο που έχει κλέψει τις καρδιές των Λονδρέζων; (photos)

x7

Εθνικό Πάρκο Παγετώνα, Μοντάνα, ΗΠΑ
Στο παρελθόν διέθετε περισσότερους από 150 παγετώνες ενώ σήμερα το πάρκο φιλοξενεί λιγότερους από 25. Η ταχύτατη κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να εξαφανίσει ακόμη και αυτούς μέχρι το 2030 και να διαταράξει σοβαρά το οικοσύστημα.

x8

Νεκρά Θάλασσα
Τα τελευταία 40 χρόνια η Νεκρά Θάλασσα έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο σε πλάτος και κατά 25 μέτρα σε βάθος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς σε 50 χρόνια από σήμερα λόγω του ότι η γειτονικές χώρες αντλούν νερό από τον Ιορδάνη ποταμό.

Ο 21 ετών Έλληνας που βγάζει εκατομμύρια ταξιδεύοντας στην Ά θέση των αεροπλάνων! (photos)

x9

Βενετιά, Ιταλία
Το ιταλικό αυτό θαύμα είναι μια από τις πιο ρομαντικές πόλεις του κόσμου και κινδυνεύει να καταστραφεί. Η πόλη των καναλιών βουλιάζει εδώ και χρόνια αλλά η αύξηση των πλημμυρών κάθε χρόνο θα μπορούσε να καταστήσει την Βενετία μη κατοικήσιμη μέχρι τα τέλη του αιώνα μας.

Τα 22 πιο δημοφιλή αξιοθέατα του κόσμου για το 2018! Σε ποια θέση βρίσκεται η Ακρόπολη; (photos)

x10

Μέγας Κοραλλιογενής Ύφαλος, Αυστραλία
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο ο οποίος καλύπτει περισσότερα από 344.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα και προσελκύει πλήθος κόσμου κάθε χρόνο. Παρόλα αυτά είναι γνωστό ότι η διάβρωση απειλεί εδώ και χρόνια το μοναδικό αυτό φαινόμενο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 το 60 τοις εκατό περίπου του ύφαλου μπορεί να έχει χαθεί.

x11

Νησοι Σολομωντα
Οι ΄Νήσοι του Σολομώντα αποτελούν ένα κράτος το οποίο αποτελείται από ένα μεγάλο σύμπλεγμα νήσων. Μέχρι σήμερα πέντε νησιά έχουν εξαφανιστεί λόγω της διάβρωσης των ακτών και της ανόδου της στάθμης του ωκεανού.

Αυτός είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος που πάτησε ποτέ το πόδι του στη γη! (photos)

x12

Ατλαντικό Δάσος, Νότια Αμερική
Το Ατλαντικό Δάσος καταλάμβανε στο παρελθόν μια έκταση 1,35 εκ. τετραγωνικών χλμ. στη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη. Εξαιτίας όμως της εξάπλωσης της υλοτομίας και της γεωργίας, το δάσος είναι σήμερα μικρότερο από το επτά τοις εκατό του αρχικού του μεγέθους και καλύπτει λιγότερο από 240 στρέμματα.

x13

Όρος Κιλιμάντζαρο, Τανζανία, Αφρική
Το όρος έχει μια ιστορία τουλάχιστον 10.000 ετών αλλά οι πάγοι του έχουν λιώσει κατά 80 τοις εκατό τον τελευταίο αιώνα σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο συνδυασμός της ανόδου της θερμοκρασίας καθώς και οι αλλαγές στη χρήση γης είναι οι βασικότερες αιτίες του φαινομένου. Το 2009 οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι οι παγετώνες θα έχουν εξαφανιστεί τελείως μέχρι το 2022.

Ο πιο απλός και έξυπνος τρόπος για να αναβαθμίσεις δωρεάν τη θέση σου στο αεροπλάνο!

x14

Ο υγροβιότοπος Εβεργκλειντς, Φλόριντα, ΗΠΑ
Ο υγροβιότοπος Έβεργκλειντς έχει περάσει πολλά, από πύθωνες και μολυσμένα ύδατα μέχρι καταστροφικές πρακτικές εκμετάλλευσης. Το οικοσύστημα όμως θα μπορούσε να χαθεί για πάντα εάν προσχωρήσει σε αυτό θαλασσινό νερό λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας τα επόμενα χρόνια, αναφέρουν οι επιστήμονες.

x15

Μαδαγασκάρη
Πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου και φιλοξενεί μερικά από τα πλουσιότερα τροπικά δάση του πλανήτη καθώς και μοναδικούς εκπροσώπους της άγριας ζωής όπως είναι οι λεμούριοι. Ωστόσο, λόγω των πυρκαγιών και της υλοτομίας το οικοσύστημα καταστρέφεται συνεχώς. Εάν δεν ληφθούν επαρκή μέτρα, τα τροπικά δάση του νησιού και οι μοναδικοί του κάτοικοι θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 35 χρόνια.

x16

Οι αιώνιοι παγετώνες της Παταγονίας, Χιλή
Ακόμη και οι «αιώνιοι» παγετώνες υφίστανται τις αλλαγές του κλίματος και μειώνονται δραματικά. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 90 τοις εκατό αυτών λιώνει με ρυθμό ταχύτερο κατά 100 φορές από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας των τελευταίων τριών αιώνων. Τα τελευταία χρόνια δεκάδες από αυτούς έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Τα 22 πιο δημοφιλή αξιοθέατα του κόσμου για το 2018! Σε ποια θέση βρίσκεται η Ακρόπολη; (photos)

x17

πηγή: msn.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ