Σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, τα τζαμιά έχουν μια τυπική αρχιτεκτονική δομή που χαρακτηρίζεται από μιναρέ, τρούλο, καμάρες και μωσαϊκά ή διακοσμήσεις γυψοσανίδας.

Αυτά τα τυπικά χαρακτηριστικά δημιουργήθηκαν από τους Άραβες, όταν μετανάστευσαν και πήραν τον έλεγχο των ξένων εδαφών.

- Advertisement -

Ωστόσο, σε περιοχές όπου η εξάπλωση του Ισλάμ ήταν πιο σταδιακή, η αρχιτεκτονική των τζαμιών διαφοροποιείται και βασίζεται περισσότερο στο λαϊκό σχεδιασμό που καθορίζεται από τις τοπικές δεξιότητες των χτιστών και τη διαθεσιμότητα των υλικών. Η διαφοροποιημένη αρχιτεκτονική των τζαμιών δεν εκδηλώνεται πουθενά αλλού πέρα από τη Δυτική Αφρική. Τα τζαμιά εδώ ποικίλλουν από απλά κτίσματα χωρίς στέγες μέχρι θαυμάσιες κατασκευές.

Δέος! Σκαλιά-αξιοθέατα που οδηγούν στον παράδεισο! Ανάμεσα τους και ένα Ελληνικό!

Σε όλη σχεδόν τη βόρεια αφρικανική ήπειρο από τη Σενεγάλη μέχρι το Σουδάν και από την Γκάνα μέχρι την Ακτή Ελεφαντοστού, τα τζαμιά βασίζονται σε ένα κοινό οικοδομικό υλικό: τούβλα κολλημένα μεταξύ τους με λάσπη και ενισχυμένα με ξύλινες δοκούς που εκτείνονται έξω από την επιφάνεια του τοίχου, κάνοντάς τα να μοιάζουν περισσότερο με φρούρια.

 

Αυτές οι ξύλινες στοίβες, που ονομάζονται toron, χρησιμοποιούνται ως σκαλωσιές όταν η επιφάνεια των τζαμιών χρειάζεται επισκευές. Εξυπηρετούν επίσης και ένα διακοσμητικό σκοπό. Τα τζαμιά αποτελούνται συνήθως από έναν πύργο, μια επίπεδη οροφή και μια αυλή. Το πάτωμα είναι καλυμμένο με άμμο πάνω από το οποίο τοποθετούνται τα χαλάκια προσευχής. Το φυσικό φως που ρέει μέσα από τις οπές που διαπερνούν την οροφή παρέχει το μοναδικό φωτισμό στο τζαμί. Εκτός από τους πυλώνες που στηρίζουν την οροφή και τις καμάρες τους, το εσωτερικό δεν είναι διακοσμημένο έτσι ώστε να μην αποσπά την προσοχή του προσκυνητή.

Τα 12 τοπ σημεία για να βγάλεις selfie! Τα ψάχνουν όλοι στο Ιnstagram

Photoshop το θαυματουργό: Τα πιο φαντασμαγορικά μέρη του πλανήτη όπως πραγματικά είναι

πηγή:perierga.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ