Ταϊλάνδη Κάνναβη


Η Ταϊλάνδη ενεργοποιεί τη νομιμοποίηση της κάνναβης και τώρα μετά από μόλις 18 μήνες θέλει να το πάρει πίσω. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι τουρίστες μετά τις κυβερνητικές ανατροπές σχετικά με τη χρήση κάνναβης στην Ταϊλάνδη στο πλαίσιο των νέων προτάσεων.

Μόλις 18 μήνες αφότου η Ταϊλάνδη άνοιξε τις πύλες της νομιμοποίησης της κάνναβης, η νέα συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας επιδιώκει να τις “κλείσει”.

Οι πινακίδες με νέον έχουν γίνει πανταχού παρούσες στην πολυσύχναστη τουριστική περιοχή της Μπανγκόκ, με μαγαζιά να εμφανίζονται σε κάθε γωνιά. Εκατοντάδες πωλητές τροφίμων και ποτών διαφημίζουν μενού με κάνναβη.

Αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν βάσει νέων προτάσεων για αυστηρή ρύθμιση της χρήσης μαριχουάνας και περιορισμό της για ιατρικούς σκοπούς.

Γιατί αλλάζουν τόσο σύντομα οι κανόνες της Ταϊλάνδης για την κάνναβη;

Μετά τις γενικές εκλογές τον Μάιο του περασμένου έτους, η Ταϊλάνδη τέθηκε υπό νέα ηγεσία τον Σεπτέμβριο.

Η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής το Κόμμα Pheu Thai βρίσκεται πίσω από τις εκκλήσεις για καταστολή της κάνναβης, η οποία δεν έχει ρυθμιστεί από τη νομιμοποίησή της και μετά.

Ο Pheu Thai έκανε εκστρατεία για την απαγόρευση της ψυχαγωγικής χρήσης μαριχουάνας , λέγοντας ότι ενέχει κινδύνους για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατάχρησης ουσιών στους νέους.

Ο Anutin Charnvirakul, ο πρώην υπουργός Υγείας που επέβλεπε τη νομιμοποίηση του φαρμάκου στην προηγούμενη στρατιωτική κυβέρνηση, έχει πλέον ανέβει στη βαθμίδα του αναπληρωτή πρωθυπουργού. Είναι ο ηγέτης του Κόμματος Bhumjaithai, μέρος του νέου κυβερνητικού συνασπισμού .

Υποστηρίζοντας τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας το 2022, είπε ότι θα μειώσει τον συνωστισμό στις φυλακές της Ταϊλάνδης και θα συμβάλει στην τόνωση της αγροτικής οικονομίας.

Την ημέρα της νομιμοποίησης, περισσότεροι από 3.000 κρατούμενοι που κρατούνταν για την κατηγορία της κάνναβης αφέθηκαν ελεύθεροι. Εντός του έτους, η βιομηχανία μαριχουάνας της χώρας ανερχόταν σε 28 δισεκατομμύρια μπατ Ταϊλάνδης (728 εκατομμύρια ευρώ) και μέχρι το 2030 προβλέπεται να φθάσει τα 336 δισεκατομμύρια μπατ (8,7 δισεκατομμύρια ευρώ).

Αλλά ο Anutin είπε από τότε στο CNN ότι ποτέ δεν υποστήριξε την ψυχαγωγική χρήση της μαριχουάνας, επιμένοντας ότι η εστίαση ήταν πάντα στην υγεία και την ιατρική χρήση.

Από τότε που νομιμοποιήθηκε η κάνναβη, πάνω από 1,1 εκατομμύριο Ταϊλανδοί έχουν εγγραφεί για άδειες καλλιέργειας και περισσότερα από 6.000 φαρμακεία κάνναβης έχουν εμφανιστεί σε ολόκληρη τη χώρα, πολλά με ελάχιστο ποιοτικό έλεγχο.

Έχει επίσης πυροδοτήσει μια ακμάζουσα βιομηχανία τουρισμού κάνναβης που πολλοί φοβούνται ότι θα είναι δύσκολο να καλυφθεί.

Ποια είναι η τιμωρία για τη χρήση κάνναβης στην Ταϊλάνδη;

Πριν νομιμοποιηθεί η κάνναβη στην Ταϊλάνδη τον Ιούνιο του 2022, η χώρα είχε μερικούς από τους πιο σκληρούς νόμους για τα ναρκωτικά στον κόσμο.

Η κατοχή κάνναβης θα μπορούσε να σας οδηγήσει στη φυλακή για έως και 15 χρόνια, με τη διαβόητη Κεντρική Φυλακή Bang Kwang – με ειρωνικό παρατσούκλι το Bangkok Hilton μετά από μια αυστραλιανή τηλεοπτική σειρά που απεικόνιζε τις άθλιες, συνωστισμένες συνθήκες κράτησης – λειτουργεί ως σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους τουρίστες .

Η κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος την κοινή γνώμη σχετικά με ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας και τον επαναταξινομεί ως ελεγχόμενη ουσία.

Θα επιβάλει πρόστιμα έως και 60.000 μπατ Ταϊλάνδης (1.560 ευρώ) για ψυχαγωγική χρήση και ποινές φυλάκισης έως και ενός έτους. Προτείνει επίσης πρόστιμα έως και 100.000 μπατ (2.600 ευρώ) για διαφήμιση ή εμπορία κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση.

Η γεωργία χωρίς άδεια μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έως τριών ετών ή πρόστιμα από 20.000 έως 300.000 μπατ (520 έως 7.780 ευρώ).

Οι κανόνες για τα καταστήματα κάνναβης και την οικιακή καλλιέργεια δεν είναι ακόμη σαφείς.

Τα σχόλια του κοινού για το προσχέδιο νόμου θα γίνονται δεκτά μέχρι αργότερα αυτόν τον μήνα. Απαιτεί ακόμη την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, μετά την οποία θα υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ταϊλάνδης.

Μπορούν οι τουρίστες να καπνίζουν ακόμα μαριχουάνα στην Ταϊλάνδη;

Ενώ η Ταϊλάνδη περιμένει το αποτέλεσμα των αλλαγών, τα καταστήματα κάνναβης εξακολουθούν να είναι ανοιχτά σε όλη την Μπανγκόκ και πέρα ​​από αυτήν.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη ορισμένοι κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης κάνναβης. Το κάπνισμα ή το άτμισμα σε δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται. Η πρόκληση «δημόσιας όχλησης» – συμπεριλαμβανομένης της μυρωδιάς – μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο 25.000 μπατ (650 ευρώ).

Οι λεπτομέρειες του τι συνιστά « ενόχληση » είναι ασαφείς και υπόκεινται σε εκμετάλλευση από την αστυνομία. Στην Μπανγκόκ, οι αξιωματικοί είναι γνωστό ότι εκβιάζουν τουρίστες που πιάνονται στη “λάθος πλευρά” του νόμου.

Τα εκχυλίσματα που περιέχουν περισσότερο από 0,2% THC εξακολουθούν να ταξινομούνται νομικά ως ναρκωτικά, αλλά ορισμένα καταστήματα πωλούν ισχυρότερα προϊόντα ανεξάρτητα, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει τους αγοραστές σε δύσκολη θέση – εκτός εάν έχουν λάβει επίσημη άδεια για ιατρικούς σκοπούς.

Οι τουρίστες έχουν επίσης προειδοποιηθεί ότι η κάνναβη εξακολουθεί να είναι παράνομη στις γειτονικές χώρες και δεν πρέπει να μεταφέρεται διασυνοριακά. Η Σιγκαπούρη , η οποία έχει μερικές από τις πιο αυστηρές πολιτικές για τα ναρκωτικά στον κόσμο, μπορεί να συλλάβει πολίτες για χρήση ναρκωτικών εκτός της χώρας σαν να καταναλώνονταν στη χώρα.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ