No2. To Κάστρο τής Χώρας της Ναξου.

Ανακαλύψτε και εξερευνήστε μαζί μου και μαζί με το travelstyle.gr 99+1 κρυφά άγνωστα μοναδικά και υπέροχα μυστικά για την υπέροχη χώρα μας την Ελλάδα. Μαζί θα δούμε μικρά διαμάντια που κατάφεραν ακόμη και σήμερα να κρατηθούν μακριά από την τουριστική ανάπτυξη ,την μόλυνση και την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. Τουλάχιστον σε έναν βαθμό…

Είναι γνωστό ότι η Νάξος είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας είναι ένα διαμάντι των Κυκλάδων ιδανικό για ερωτευμένα ζευγάρια αλλά και οικογένειες! Η Νάξος είναι από τα λίγα νησιά που έχουν τοπικά προϊόντα, εξαιρετικά και ιδανικά για απίστευτες συνταγές.

Τα τυριά και οι πατάτες της Νάξου είναι δημοφιλή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο,για να μη σας μιλήσω για τις φοβερές παραλίες,όχι μόνο είναι καταγάλανες και πεντακάθαρες αλλά είναι και από τις μεγαλύτερες σε όλες τις Κυκλάδες.

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο1)

Οι περισσότεροι από εσάς που επισκέπτεστε την Νάξο φυσικά και θα απολαύσετε απίστευτο φαγητό και φοβερό μπάνιο στις θάλασσες της,εγώ όμως θα σας αποκαλύψω ένα μυστικό που κατά τη γνώμη μου αξίζει να επισκεφθείτε όταν θα βρεθείτε σε αυτό το καταπληκτικό νησί.

Είναι το περίφημο κάστρο της χώρας της Νάξου ένα από τα ελάχιστα κάστρα παγκοσμίως που κατοικείται απο την ημέρα που χτίστηκε δηλαδή από 1207 μέχρι και σήμερα…

Το κάστρο της χώρας της Ναξου κατασκευάστηκε από τον Ενετό Μάρκο Σανούντο (εξελλ. Σανούδος) ο οποίος το 1207 μ.Χ. κατέλαβε μαζί με τους συντρόφους του 17 νησιά του Αιγαίου, ανακηρύχθηκε δούκας και όρισε ως έδρα του δουκάτου τη Νάξο.

Η φυσική ακρόπολη που σχηματίζει ο χαμηλός λόφος δίπλα στο λιμάνι της Νάξου θεωρήθηκε από τον Σανούδο το κατάλληλο μέρος για την ίδρυση της μεσαιωνικής πόλης της Νάξου. Για την οχύρωση της πόλης έκτισε το κάστρο χρησιμοποιώντας υλικά από την αρχαία ακρόπολη που βρισκόταν στο ίδιο ακριβώς σημείο και η οποία είχε καταστραφεί από πειρατικές επιδρομές.

Περνώντας την «Τρανή Πόρτα» μπαίνομε στο μυστηριακό, μεσαιωνικό οικισμό του κάστρου που δεν ήταν μόνο τόπος κατοικίας, αλλά και διοικητικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο των Ενετών κατακτητών.

Στο κέντρο του οικισμού του κάστρου βρίσκεται η πλατεία με την καθολική μητρόπολη και τα ερείπια του πύργου, που η παράδοση θέλει να είναι το παλάτι του Σανούδου.

Δίπλα τους η Σχολή των Ουρσουλίνων, η Καπέλλα Καζάτζα και η Εμπορική Σχολή όπου φοίτησε για ένα χρόνο και ο Νίκος Καζαντζάκης. Στο κτίριο αυτό στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου.

Στο Κάστρο βρίσκεται και ο ιστορικός Ναός Υπαπαντής Νάξου που αποτελεί την Καθολική Μητρόπολη. Κτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, ως τρίκλιτος με θόλο. Το 1536 προστέθηκαν άλλα δύο κλίτη και έγινε πεντάκλιτος με τρείς θόλους. Στον ναό φυλάσσεται η αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας που χρονολογείται στον 11ο αιώνα και προέρχεται από τη τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας .[1] [2]

Το Κάστρο σήμερα, αποτελούμενο ως επί το πλείστον από αρχοντικά σπίτια, κατοικείται στη πλειοψηφία του από καθολικούς, απόγονους των Ενετών ενώ τα σοκάκια του είναι διάσπαρτα από καταστήματα κάθε είδους, καφενεδάκια και ταβέρνες.

Οι πύλες του Κάστρου είναι τρεις: Το «Παραπόρτι» η νότια πύλη, που είναι η βασική είσοδος των επισκεπτών στο Κάστρο, η βόρεια είσοδος, η περίφημη «Τρανή Πόρτα», κι ακόμα μια νοτιοανατολική, το Πίσω Παραπόρτι, που σήμερα δεν σώζεται.

Περνώντας τις πύλες του, ο επισκέπτης περνά σ’ έναν άλλο χώρο και χρόνο όπου κυριαρχούν ή ηρεμία, οι στενοί δρόμοι, οι εσωτερικές, κατά κανόνα, αυλές με τα λουλούδια τους, τα αρχοντικά (παλάτια τα ονόμαζαν οι ευγενείς), με τα οικόσημα στα υπέρθυρα.

Μια κάθετη εγχάραξη στη μαρμάρινη παραστάδα της Τρανής Πόρτας μας προδιαθέτει για τον διαφορετικό κόσμο στον οποίο ετοιμαζόμαστε να εισχωρήσουμε: πρόκειται για τον βενετσιάνικο πήχυ. Εδώ οι πραματευτάδες μετρούσαν τα υφάσματα που έφερναν για τις αρχόντισσες.

Από τους υποτιθέμενους δώδεκα πύργους του Κάστρου που το προστάτευαν σώζεται μόνον ένας, ο πύργος των Κρίσπι, ο οποίος λειτουργεί ως Βυζαντινό Μουσείο.

Οι στενοί ανηφορικοί δρόμοι οδηγούν στο πιο ψηλό σημείο του Κάστρου, όπου βρίσκεται η Εμπορική Σχολή, δίπλα της η Καπέλλα Καζάτζα, η Σχολή των Ουρσουλινών, τα ερείπια του πύργου που η τοπική αφήγηση θέλει να είναι ο πύργος του Μάρκου Σανούδου, το Καθολικό Επισκοπικό Μέγαρο, και τέλος η Μητρόπολη των Καθολικών.

Με τη μετατροπή πολλών αρχοντικών σε μουσεία και με τη συντήρηση άλλων αρχοντικών από τους ιδιοκτήτες τους, το Κάστρο της Νάξου είναι ένα ζωντανό μεσαιωνικό μουσείο, με μοναδική ατμόσφαιρα.

Περισσότερα για μια αυθεντική περιήγηση μπορείτε να διαβάσετε και το παρακάτω άρθρο https://bit.ly/2pKzOxh

Δείτε εδώ το μυστικό Νο1  https://bit.ly/2I4sFP3

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ