Πολλοί θεωρούν ότι το ταξίδι είναι εύκολη υπόθεση και νοµίζουν ότι, αν κλείσουν ένα ωραίο ξενοδοχείο σε µια φαντασµαγορική πόλη, έλυσαν το πρόβληµά τους. Αµ δε… Είναι πολλές οι φορές που το ταξίδι χαλάει όταν δεν … δίνουµε σηµασία στις λεπτοµέρειες. Δεν θα σας κάνω ανάλυση για όλες τις λεπτοµέρειες που µπορεί να σας…τσακίσουν το όνειρο, αλλά θα σας δώσω δύο tips για να ταξιδεύετε πάντα σαν άρχοντες και να µη σας λείπει ποτέ τίποτα, όταν αποφασίζετε να κουβαλήσετε για πέντε ηµέρες όλο σας το σπίτι.

Αεροπλάνο και αρχοντιά!!!

Άρα πάµε να δούµε πώς θα ταξιδέψετε µε άνεση στην οικονοµική θέση του αεροπλάνου και πώς θα πακετάρετε τη βαλίτσα σας έξυπνα και εργονοµικά. Εγώ σας πληροφορώ ότι έχω ταξιδέψει πολλές φορές στη ζωή µου σε οικονοµική θέση και ήµουν πολύ καλύτερα και πολύ πιο άνετα από αυτούς που ταξίδευαν στην business. Τι κάνω, λοιπόν; Πρώτα απ’ όλα, όταν κλείνω το εισιτήριο, φροντίζω να κάνω pre-seating µέσω του internet. Διαλέγω πάντα τις τελευταίες θέσεις του αεροπλάνου. Όταν λέω τελευταίες, εννοώ τρεις σειρές από το τέλος. Εκεί παίζω. Γιατί; Διότι, συνήθως, όταν τσεκάρουν τις θέσεις στα γκισέ, σπανίως φορτώνουν το αεροπλάνο µέχρι τέλους.

Οι αεροσυνοδοί είναι τεµπέληδες και προτιµούν, όταν υπάρχουν κενές θέσεις, να έχουν τον κόσµο όσον το δυνατόν πιο µπροστά. Με το που κλείνουν οι πόρτες –και ποτέ όταν απογειώνεται το αεροπλάνο ή όταν είναι στον αέρα– αλλάζω θέση, «τσιµπάω» µια τριάδα κενή και ταυτόχρονα απλώνω και όλα µου τα πράγµατα. Εκεί, σας χαιρετάω! Έχω στο αεροπλάνο περισσότερο χώρο από τον τύπο που έχει κλείσει business.

Τάσος Δούσης: Γιατί οι Έλληνες πληρώνουμε ακριβά ξενοδοχεία στην Ελλάδα και ακριβότερα αεροπορικά για εσωτερικές πτήσεις; Απαντήσεις και λύσεις που δεν θα σας πει κανένας!

Ξαπλώνω, κοιµάµαι και πάει λέγοντας. Οπωσδήποτε κουβαλάω ένα ανθεκτικό φουσκωτό µαξιλαράκι για να κρατάει το κεφάλι µου ίσιο, στην περίπτωση που το αεροσκάφος είναι φουλ γεµάτο, και δεν το συζητάω ότι προτιµώ πάντα διάδροµο. Σηκώνοµαι πιο εύκολα, ξεπιάνοµαι και, γενικά, δεν νιώθω να ασφυκτιώ στις πολύ στενές θέσεις της οικονοµικής, που γίνονται στενότερες όταν είσαι στο παράθυρο. Οπωσδήποτε βγάζω παπούτσια, γιατί αλλιώς πρήζονται τα πόδια µου, και καταναλώνω οινόπνευµα µε κράτει. Γιατί αυτό; Διότι, λόγω της πίεσης, τα οινοπνευµατώδη ποτά έχουν διπλή επίδραση και επιβάρυνση στον οργανισµό. Χίλια τοις εκατό βιβλίο, ωτοασπίδες και µάσκα για τα µάτια.

Τώρα προσέξτε τι κάνω µε τους ενοχλητικούς επιβάτες: όταν κάποιος πάει να ρίξει την πλάτη του καθίσµατος στα πόδια µου, φροντίζω να δυσκολέψω τη ζωή του. Το πιο έξυπνο κόλπο είναι να του χώσετε ένα βιβλίο ακριβώς µπροστά, στη θήκη που έχετε, µε τη µύτη προς τα µέσα. Θα καταλάβει ότι σας ενοχλεί και θα µαζευτεί. Μιλάµε για τους αγενείς ανθρώπους που δεν σε ρωτάνε για να ρίξουν το κάθισµά τους πίσω και το κάνουν τσαµπουκά. Τώρα προσέξτε κάτι που δεν ξέρουν πολλοί: την ώρα του φαγητού απαγορεύεται ρητά να ρίχνει ο µπροστινός σας το κάθισµα πίσω. Εκεί φωνάζετε την αεροσυνοδό και του κάνει παρατήρηση. Αν ακολουθήσετε πιστά αυτές τις συµβουλές για την οικονοµική θέση, να είστε βέβαιοι ότι θα ταξιδέψετε µε αρχοντιά και, οπωσδήποτε, µε περισσότερη άνεση.

Προσοχή στην βαλίτσα, μην κουβαλάς σκουπίδια!

Πάµε τώρα στη βαλίτσα. Μου έχει τύχει δεκάδες φορές να έχω πάει ταξίδι µε συναδέλφους, συνεργάτες και φίλους και πραγµατικά τους έχω λυπηθεί. Τους λυπάµαι για διάφορους λόγους, ο πρώτος και κυρίαρχος είναι ότι κουβαλάνε στην πλάτη τους όλα τα… προικιά για τρεις ηµέρες. Στη συνέχεια, δεν µπορούν να βρουν τίποτα στην παραφουσκωµένη βαλίτσα και, όταν θέλουν να πάρουν ένα δώρο ή κάτι που τους άρεσε από τον προορισµό, δεν έχουν πού να το βάλουν. Φυσάνε και ξεφυσάνε για να κλειδώσουν τη βαλίτσα. Μετά από όλα αυτά, έρχεται και το µπουγιουρντί του υπέρβαρου, που πλέον δεν το γλιτώνεις µε τίποτα.

Τάσος Δούσης: 5 έξυπνες συμβουλές και tips για να γλυτώσετε χρήματα στο ταξίδι σας μέχρι και 50%

Τι κάνω εγώ για να έχω το κεφάλι µου ήσυχο:

1. Φροντίζω πάντα η βαλίτσα µου να έχει αναγνωριστικά σηµάδια. Π.χ., κορδόνι, ετικέτα, κορδελάκι ή αυτοκόλλητο. Έτσι δεν τη χάνω ποτέ από τα µάτια µου στον ιµάντα.

2. Χρησιµοποιώ πάντα ξεχωριστές τσάντες, µε φερµουάρ ή σακούλες για «επικίνδυνα» αντικείµενα, π.χ., κρέµες, οδοντόπαστες, µπουκάλια µε αλκοόλ, αναµνηστικά, φωτογραφικές µηχανές, ηλεκτρονικά gadgets. Έτσι γλιτώνω το ατύχηµα να σπάσει κάτι από αυτά και, ταυτόχρονα, να µου κάνει τη βαλίτσα «καινούρια».

3. Για κάθε ταξίδι φροντίζω, µε βάση τις ηµέρες διαµονής και τις κλιµατολογικές συνθήκες, να παίρνω τα άκρως απαραίτητα ρούχα. Π.χ., για δύο διανυκτερεύσεις δεν θα πάρω ποτέ παραπάνω από ένα παντελόνι, ποτέ δεύτερο ζευγάρι παπούτσια. Οπωσδήποτε διαφορετικά µπλουζάκια και ρούχα ευκολοφόρετα, όπως φόρµες και ελαφριά µπουφάν. Επίσης, κάνω ένα πρόγραµµα ανάλογα µε το πού θα πάω και άρα τι ακριβώς θα χρειαστεί να φορέσω. Με αυτό τον τρόπο, µετρώντας ώρες και ηµέρες, δεν τρελαίνεσαι ποτέ και δεν επιστρέφεις µε µια βαλίτσα αφόρετα ρούχα.

Π.χ., πας 5 ηµέρες Μαλδίβες. Ρε φίλε, όλη µέρα θα είσαι µε ένα µαγιό• γιατί να πάρεις 500 αχρείαστα ρούχα; Σκέψου το λίγο. Το πιο µεγάλο λάθος είναι να βάζετε στο µυαλό σας ότι µπορεί να σας λείψει κάτι. Και τι έγινε; Το ρούχο θα κάνει τη διαφορά στο ταξίδι; Καλά, δεν λέµε τώρα, βεβαίως, να πας, ας πούµε, Σεϋχέλλες και να µην πάρεις µαγιό, ή να πας στη Ρωσία χειµώνα και να µην πάρεις µπουφάν. Τότε είσαι βλαξ.

4. Γεµίστε τη βαλίτσα παντού και εκµεταλλευτείτε τους άδειους χώρους. Δηλαδή, βγάλτε ό,τι θέλετε να πάρετε για το ταξίδι και απλώστε τα στο κρεβάτι, ανοίξτε τη βαλίτσα και αρχίστε να τοποθετείτε τα βαριά και µεγάλα κάτω και τα πιο ελαφριά πάνω. Με λίγα λόγια, «χτίστε» τη βαλίτσα και στα κενά βάλτε φουλάρια, κάλτσες, εσώρουχα. Φροντίστε, τέλος, να τοποθετείτε εργονοµικά τα πράγµατά σας και µε τάξη, έτσι ώστε να τα βρίσκετε αµέσως. Ποτέ µα ποτέ ο τσαπατσούλης ταξιδιώτης δεν περνάει καλά.

Τάσος Δούσης: Tα δικά μου καλύτερα ταξιδιωτικά tips για υπομονή, ξυπνήματα και καινούργιους φίλους

Με αυτά τα δύο πολύ σηµαντικά tips ευελπιστώ να σας διευκολύνω τη ζωή και να σας κάνω να απολαύσετε το ταξίδι, χωρίς περαιτέρω έγνοιες. Και να θυµάστε πάντα ότι το πιο σηµαντικό στο ταξίδι είναι ο προορισµός. Δεν έχουν καµία αξία ούτε τα ψώνια ούτε οι ανέσεις ούτε το περιττό ξόδεµα χρηµάτων. Αξία έχει το ταξίδι και οι ονειρικές του διαστάσεις.

Αποκλειστικα για το travelstyle.gr και τους φίλους μου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ