Τα διαφορετικά πρόσωπα της Ταϊλάνδης

Ό,τι είδους διακοπές και αν αναζητάτε η… πολυπρόσωπη Ταϊλάνδη µπορεί να σας τις εξασφαλίσει. Γιατί τα έχει όλα… αλλά όχι όλα µαζί. Και ευτυχώς… γιατί έτσι µπορεί να υπερηφανεύεται για τις αντιθέσεις της και τις διαφορετικές εικόνες που προσφέρει!

Βρήκαµε τα 5 «πρόσωπά» της και σας προ(σ)καλούµε να ζήσετε αντίστοιχες ξεχωριστές εµπειρίες… που θα αποκαλύψουν µπροστά στα µάτια σας κόσµους µαγικούς!

Ρεπορτάζ-Κείµενο: Κατερίνα Ρίγκου

Η Ταϊλάνδη

ξεχωρίζει ανάµεσα σε τόσους ανάλογης εξωτικής οµορφιάς προορισµούς και είναι διαχρονικά στις top επιλογές για τους ‘Ελληνες ταξιδιώτες. Το εύλογο ερώτηµα λοιπόν είναι… γιατί η Ταϊλάνδη; Η φήµη της ως «εξωτικού» παραδείσου την καθιστά ούτως ή άλλως ελκυστική αλλά έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα…

Αρχικά είναι η τέλεια καλοκαιρινή απόδραση για τον… χειµώνα, καθώς θα κάνετε µοναδικές διακοπές όταν την ίδια στιγµή στην Ελλάδα οι θερµοκρασίες δεν είναι και τόσο… φιλικές. Σηµαντικότερο όµως ακόµα και απ’ αυτό είναι ότι πρόκειται για µια χώρα πάµφθηνη, χωρίς παράλληλα να κάνει καµία «έκπτωση» στο άψογο service που προσφέρει!

Διαβάστε ακόμα: Νάξος: Σημεία που σε ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ να ανακαλύψεις….

Στην Ταϊλάνδη θα περάσετε σαν βασιλιάδες µε τα ίδια χρήµατα που στα περισσότερα µέρη του κόσµου θα εξασφαλίζατε απλώς τα βασικά! Στον δηµοφιλή αυτό προορισµό θα ζήσετε τις διακοπές των ονείρων σας γιατί εκτός των παραπάνω η Ταϊλάνδη υπερηφανεύεται για τις αντιθέσεις της, τις διαφορετικές εικόνες και εµπειρίες και για τα πολλά πρόσωπά της,
µε το καθένα να έχει κάτι τελείως ξεχωριστό να αποκαλύψει!

Το σύγχρονο & θορυβώδες
Η Μπανγκόκ

Η θορυβώδης Μπανγκόκ, χαοτική, πολύχρωµη και… πάµφθηνη, θυµίζει ένα φαντασµαγορικό λούνα παρκ και δεν είναι τυχαία ανάµεσα στους δηµοφιλέστερους τουριστικούς προορισµούς στον κόσµο… Από ουρανοξύστες και πλωτές αγορές µέχρι τους περίφηµους βουδιστικούς ναούς και τα ανάκτορα και από τη γαστρονοµία και τα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήµατα µέχρι τις «κακόφηµες» συνοικίες της, η «Πόλη των Αγγέλων» (όπως µεταφράζεται το όνοµα της στα ταϊλανδέζικα) εντυπωσιάζει και υπόσχεται µια εµπειρία από αυτές που είναι once in a lifetime!

Διαβάστε ακόμα:

Το πρώτο πράγµα που θα θαυµάσετε στην Μπανγκόκ είναι οι βουδιστικοί ναοί και τα ιερά κτηριακά συγκροτήµατα, που µετρούν περισσότερα από 200 χρόνια ζωής και αποτελούν την πιο διάσηµη τουριστική attraction της χώρας. Εντυπωσιακοί, διαπρέπουν µε τη λάµψη τους, καθώς από εκεί ψηλά κρυφοκοιτάζουν όλες τις πλευρές της πόλης…

Ξεκινήστε από το Μεγάλο Παλάτι (Grande Palace) που ήταν η επίσηµη κατοικία του βασιλιά της Ταϊλάνδης από τον 18ο αιώνα έως και τον 20ό αιώνα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1782 και µέσα στον ίδιο περίβολο βρίσκεται και ο Ναός του Σµαραγδένιου Βούδα (Phra Kaeo), ένα θησαυροφυλάκιο ταϊλανδέζικης τέχνης, που αποτελεί ένα µοναδικό µνηµείο της χώρας. Επισκεφτείτε, επίσης, τον Ναό του Ξαπλωµένου Βούδα, όπου βρίσκεται ο µεγαλύτερος Βούδας σε κλίση της Ταϊλάνδης, αλλά και τον Ναό της Αυγής (Wat Arun), ο οποίος είναι εντυπωσιακός µε πορσελάνη και µωσαϊκά και προσφέρει πανοραµική θέα στην Μπανγκόκ… Αν πάντως επισκεφτείτε µόνο έναν, σίγουρα αυτός πρέπει να είναι ο Wat Pho, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Μεγάλο Παλάτι.

Εντός… τειχών, µια ολόκληρη πολιτεία ξετυλίγεται… Δεκάδες ιερά µε τις καµπύλες και τις χρυσοποίκιλτες κορυφές τους, λες και θέλουν να αγγίξουν τον ουρανό! Εκεί θα δείτε και το γιγαντιαίο ξαπλωµένο χρυσό οµοίωµα του Βούδα, σε µια µεγάλη αίθουσα. Για να µπείτε µέσα θα χρειαστεί να βγάλετε τα παπούτσια σας! Αφού περιηγηθείτε και στον υπόλοιπο χώρο και χορτάσετε από Βούδες και παγόδες, αναζητήστε ένα εγγυηµένο παραδοσιακό µασάζ, µιας και ο ναός υπήρξε ένα από τα πρώτα κέντρα σπουδών της εν λόγω τεχνικής (Εισιτήριο: 100 Βaht (€3) -το µασάζ κοστίζει περίπου 260 Βaht/30΄- www.watpho.com).

Αξέχαστες θα σας µείνουν επίσης οι βόλτες µε τα χαρακτηριστικά tuk tuk! Τα χαριτωµένα ανοιχτά τρίτροχα ταξί τους τρέχουν σαν τρελά µέσα στην κίνηση… Μπορεί να φαίνεται (και να είναι) κάπως αγχωτικό, ωστόσο µία φορά να ανεβείτε… θα τα συνηθίσετε!

Τα σταµατάτε παντού, αλλά αυτό που πρέπει να θυµάστε είναι να κάνετε από την αρχή καλό παζάρι. Λες και είναι όλοι συνεννοηµένοι, θα σας ζητήσουν συγκεκριµένη «ταρίφα» για οποιαδήποτε διαδροµή! Αν, δε, συµπαθήσετε τον οδηγό, µπορείτε να τον αξιοποιήσετε και για περισσότερες διαδροµές, κι αυτός να είστε σίγουρος πως θα σας περιµένει υποµονετικά έξω από κάθε στάση σας!

Tip. Γνωρίζουν καλά την πόλη και µπορούν να σας πάνε σε ψαγµένα µέρη, µε µια επιφύλαξη για την ποιότητά τους, καθώς παίρνουν ποσοστά από τα πάντα ανάλογα µε τον αριθµό των τουριστών που συστήνουν. Υπάρχουν και τα κανονικά ταξί, αλλά κι εκεί διαπραγµατευτείτε το κόµιστρο!

 

Στην Μπανγκόκ θα δείτε οπωσδήποτε πλωτή αγορά… Αν και υπάρχουν αρκετές µέσα στη πόλη αξίζει σίγουρα να επισκεφθείτε την Damnoen Saduak, που αν και 100 χλµ. νοτιοδυτικά της Μπανγκόκ αξίζει σίγουρα τον κόπο καθώς πρόκειται από τις πιο εντυπωσιακές! Μπορείτε να πάτε επιλέγοντας κάποιο οργανωµένο tour ή για περισσότερη άνεση (και για να µη χάσετε όλη σας τη µέρα) να επιλέξετε ταξί. Με καλό παζάρι θα στοιχίσει περίπου 1.000 Baht (€30) µετ’ επιστροφής!

Η µισάωρη βόλτα µέσα στο ποτάµι είναι µια µοναδική εµπειρία… Ξύλινες βάρκες γεµάτες φρέσκα φρούτα, ντόπιοι που πλένονται έξω από τις καλύβες τους, άλλοι που πουλούν παραδοσιακά καπέλα και ξυλόγλυπτα, κι όλα αυτά σε ένα τοπίο που θυµίζει ζούγκλα! Εικόνες ασυνήθιστες, µυρωδιές ιδιαίτερες και σκηνές µοναδικές!

Tip. Πριν πάρετε τον δρόµο της επιστροφής κάντε µια µίνι κρουαζιέρα στον «Ποταµό των Βασιλιάδων», τονChao Praya. Εκτός από τα µηχανοκίνητα πλοιάρια που ανεβοκατεβαίνουν, από τις αποβάθρες του αναχωρούν καραβάκια που εκτελούν δροµολόγια όλη την ηµέρα.

Αναπόσπαστο κοµµάτι της πρωτεύουσας αποτελούν και οι νυχτερινές αγορές που στην κυριολεξία τα έχουν όλα!

Ένα τεράστιο πολύχρωµο πανηγύρι, µε έντονα φώτα, µουσικές, χιλιάδες κόσµου, γεύσεις και ανάµεσα σε όλα αυτά δεκάδες tuk tuk να τρέχουν ασταµάτητα από δω και από κει! Την China Town (στην περιοχή Samphanthawong), την πιο πολύβουη γειτονιά της πόλης, αξίζει να την επισκεφθείτε βράδυ. Με έντονο το κινέζικο στοιχείο, ζαλίζεσαι από την κίνηση, τις µυρωδιές, τους γεµάτους προϊόντα πάγκους, αλλά και τους πλανόδιους µικροπωλητές που διαθέτουν την πραµάτεια τους στη µέση του δρόµου. Το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε ό,τι φαντάζεστε! Ξεχάστε για λίγο τις δυτικές… συνήθειες και απολαύστε ιδιαίτερες γεύσεις και φρέσκα θαλασσινά σε κάποιο από τα εστιατόρια στις κεντρικές Yaowarat Road ή στην Charoen Krung Road.

Η πρώην κακόφηµη συνοικία σήµερα αποτελεί must προορισµό για όλους. Το πολυσύχναστο δροµάκι της Pat Pong, στην περιοχή Silom, παραµένει συνώνυµο της… αµαρτίας, καθώς βρίθει από bars στις µπάρες των οποίων λικνίζονται ηµίγυµνες χορεύτριες, ενώ δεν λείπουν και τα «παράνοµα» ping pong shows. Για τις γυναίκες πάλι, αποτελεί έναν από τους πιο αξιοπρόσεκτους καταναλωτικούς παραδείσους. Το Patpong Νight Βazaar, άλλωστε, ανοίγει αποκλειστικά το βράδυ (19:00-00:00) και ο δρόµος µε τους δεκάδες πάγκους φηµίζεται για τα επώνυµα προϊόντα-µαϊµού, τη µεγάλη ποικιλία σε Τ-shirts, τα παραδοσιακά προϊόντα και ό,τι άλλο µπορεί να φανταστείτε!

Tip. Σε καµία περίπτωση µην ενδώσετε στην αρχική τιµή, αλλά προτείνετε το ποσό που θα δίνατε εσείς. Μετά αρχίζουν οι διαπραγµατεύσεις…

Το στενό δροµάκι Khaosarn, στην Phra Nakhon, 1 χλµ. από το Grand Palace, ήταν γνωστό κάποτε για την αγορά ρυζιού. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει µετατραπεί σε γκέτο των backpackers εξαιτίας των οικονοµικών hostels της περιοχής. Αν τώρα έχετε τη διάθεση να τα δείτε… όλα, πάρτε µια ανάσα και διασχίστε το, το βράδυ. Από τύπους που κάνουν τατουάζ χένας και υπαίθριο µασάζ, «πεταλουδίτσες» της νύχτας και τουριστικά bars, µέχρι και πάγκους µε φαγητά που σε απωθούν µόνο στο άκουσµά τους (όπως σκορπιούς και κατσαρίδες), εδώ ντόπιοι και τουρίστες διασκεδάζουν ξέφρενα, σε ένα υπαίθριο πάρτι που σταµατά το πρωί! Δεν κινδυνεύετε, αλλά σίγουρα θα δείτε πολλούς µεθυσµένους και σκηνές που σοκάρουν! Αν πάλι ψάχνετε πολυσύχναστα clubs, αυτά βρίσκονται κατά µήκος της Sukhumvit!

2
Το εξωτικό & ρομαντικό…
Το νησιωτικό σύμπλεγμα

Είστε ερωτευµένος ή µόλις παντρευτήκατε…; Ο ιδανικός προορισµός για γαµήλιο ταξίδι είναι κάποιο από τα νησιά της Ταϊλάνδης, µε τα ηνία να κρατάει το φηµισµένο Πουκέτ (το µεγαλύτερο νησί της χώρας). Κλισέ; Ναι, είναι. Παράλληλα όµως είναι γεγονός και καθόλου τυχαία… Μπορεί η Μπανγκόκ να έχει τραβήξει τα φώτα µε τους ξέφρενους ρυθµούς της, τις πολλές επιλογές και φυσικά τις εξαιρετικά χαµηλές τιµές αλλά τα νησιά της Ταϊλάνδης είναι και θα παραµείνουν όπως όλα δείχνουν σταθερή αξία! Μπορεί κάποια από αυτά, όπως το Πουκέτ, το Κο Σαµούι και το Κράµπι, να είναι ανάµεσα στους πιο δηµοφιλείς εξωτικούς προορισµούς του κόσµου αλλά η Ταϊλάνδη διαθέτει συνολική ακτογραµµή 8.000 χιλιοµέτρων (!) προς… εξερεύνηση!

Πανέµορφες τροπικές παραλίες, χρυσές αµµουδιές, ήλιος, καταγάλανα νερά, cocktails, πολυτελή παραθαλάσσια θέρετρα, κοσµοπολίτικο στυλ, χαλαροί ρυθµοί και λογιών λογιών δραστηριότητες (καταδύσεις, snokerling, windsurfing, ιστιοπλοΐα κ.ά.)… το θαυµαστό µε τα νησιά της Ταϊλάνδης είναι ότι συνδυάζουν τα παραπάνω µε µια άγρια πλευρά γεµάτη φυσικές οµορφιές, όπως αυτές της ενδοχώρας µε δασώδεις λόφους, βουνά και απόκρηµνους βράχους!
Η ακτογραµµή της Ταϊλάνδης εκτείνεται τόσο στον οµώνυµο Κόλπο -µε σήµα κατατεθέν το διάσηµο νησί Κο Σαµούι- όσο και στη θάλασσα του Ανταµάν, όπου εκεί εκτός από το ξακουστό Πουκέτ βρίσκεται και το επίσης φηµισµένο Κράµπι.

Στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, το νησί Kο Σαµέτ όπως και το Τσανγκ ξεχωρίζουν για την απλότητα, την ηρεµία αλλά και την πληθώρα δραστηριοτήτων που προσφέρουν. Το νησί Κο Τάο είναι περισσότερο δηµοφιλές για οικογένειες µε φυσικές οµορφιές, πανέµορφες ακτές, ήρεµα τοπία και αµµώδεις παραλίες ενώ είναι φηµισµένο ως ένας από τους καλύτερους προορισµούς της νοτιοανατολικής Ασίας για καταδύσεις! Ιδιαιτέρως γραφικές είναι και οι ακτές του Κο Παν Νγκαν και Κο Σαµούι.

Αυτά πάνω κάτω συµβαίνουν στον κόλπο της Ταϊλάνδης όταν από την άλλη πλευρά… στις ακτές της θάλασσας Ανταµάν θα βρείτε τα νησιά της επαρχίας Κράµπι και το Πουκέτ που ενδείκνυνται για κάθε είδους διακοπές από χαλάρωση και ηλιοθεραπεία, µέχρι καγιάκ και πεζοπορίες!

Το πιο αντιπροσωπευτικό στοιχείο της ακτογραµµής του Κράµπι είναι τα βράχια από ασβεστόλιθο µε την άφθονη βλάστηση. Από εκεί θα δείτε τα οµορφότερα ηλιοβασιλέµατα… ενώ υπάρχει ευκαιρία για λογιών λογιών εκδροµές. Ο κόλπος του Φανγκ Νγκα είναι επίσης ενδιαφέρων προορισµός και από το 1981 αποτελεί προστατευόµενο τµήµα λόγω των σπηλαίων και των αρχαιολογικών χώρων, κατακτώντας έτσι µια θέση στα πιο δηµοφιλή και πολυφωτογραφηµένα µέρη της χώρας! Μια στάση και στο νησί Κο Ταπού, το γνωστό ως «νησί του James Bond», για ξενάγηση µε καγιάκ µέσα από σπηλιές και φιόρδ που φτάνουν στη ζούγκλα, είναι επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ενώ το all time classic Πουκέτ θα σας εντυπωσιάσει µε τις πανέµορφες παραλίες του! Το Πουκέτ ξεχωρίζει επίσης για τα πολλά και θαυµαστά αξιοθέατα, από γαλάζιες λιµνοθάλασσες και… ροζ ηλιοβασιλέµατα µέχρι βουδιστές µοναχούς. Στη νότια ακτή του θα βρείτε τις δηµοφιλέστερες παραλίες ενώ η βόρεια είναι πιο ήσυχη.

3
Το πνευματικό
& θεραπευτικό…

Meditation Retreats… Ταξίδι στην ευεξία
και τον βουδιστικό διαλογισμό!

Ο διαλογισµός στη βουδιστική Ταϊλάνδη κατέχει εξέχουσα θέση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι συνεχώς επισκέπτονται τη χώρα τουρίστες για τον σκοπό αυτό, µε τους περισσότερους να ακολουθούν από απλά εισαγωγικά µαθήµατα µέχρι ολοκληρωµένα πολυήµερα σεµινάρια -στην αγγλική γλώσσα- αναζητώντας την ηρεµία του µυαλού, την περισυλλογή και σε συνέχεια τη βελτίωση του εαυτού τους. Ο διαλογισµός γίνεται σε πάρα πολλά σηµεία στη χώρα στα οµώνυµα κέντρα ή σε ναούς, ακόµα και µέσα στο δάσος ή σε παραλίες και πρόκειται για µια εξάσκηση της σκέψης και του µυαλού προκειµένου το άτοµο να κινηθεί από τον εγωκεντρισµό σε πράγµατα ευρύτερου ενδιαφέροντος, πέραν του εαυτού.

Οι δύο βασικές ενότητες του βουδιστικού διαλογισµού είναι η «samatha» και η «vipassana», µε την πρώτη να εξασφαλίζει την ηρεµία και να χαρακτηρίζεται σαν χαλαρωτικός ή συγκεντρωτικός διαλογισµός και τη δεύτερη σαν διαλογισµός της επίγνωσης. Οι δύο µέθοδοι είναι συλλογικές και αναφέρονται σαν «bhavana», δηλαδή πνευµατική ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που διδάσκονται οµαδικά ή ατοµικά, µε την ανάσα να είναι το βασικό αντικείµενο του διαλογισµού.

Η συµµετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραµµα θα σας «µεταφέρει» (ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει) σε έναν άλλο τρόπο ζωής, καθώς είναι µια διαφορετική ανατροφή του πνεύµατος. Η µέση τεχνική διαλογισµού «Way» είναι µια πρακτική για να επιτρέψει στο µυαλό να είναι ήρεµο και να επικεντρωθεί ο ασκούµενος στο κέντρο του σώµατος. Αυτή είναι η αρχή της πορείας προς την «Dhammakaya», δηλαδή τη σοφία και την αληθινή ευτυχία!

Όσοι επισκέπτονται τη χώρα µε αυτόν τον σκοπό µιλούν για µια πρόκληση του ίδιου του εαυτού, µακριά από την comfort zone, σε µια πορεία νέας και ανεξερεύνητης προσπάθειας νοητικής επικράτησης. Αυτές τις συνεδρίες -µε πολλά από τα προγράµµατα να απευθύνονται σε γυναίκες- θα τις βρείτε παντού στη χώρα, από το ορεινό τροπικό δάσος του Τσιανγκ Μάι µέχρι τις αποµονωµένες παραλίες στο νησί Κο Σαµούι. Η τοποθεσία άλλωστε είναι σηµαντικό στοιχείο της διαδικασίας. Ένα από τα πιο δηµοφιλή προγράµµατα γίνεται στο µοναστήρι του δάσους Suan Mokkh στην επαρχία του Surat Thani. Το µοναστήρι ιδρύθηκε το 1940 από µια κοινότητα βουδιστών µοναχών και σήµερα θεωρείται µοναδικό στη διδασκαλία του διαλογισµού. Στα Ταϊλανδικά άλλωστε, Wat Suan Mokkh σηµαίνει «κήπος της ελευθερίας»…

Μιας και η Ταϊλάνδη πρόκειται για τουριστικό προορισµό που απευθύνεται σε συγκεκριµένο κοινό, πολλά είναι και τα θέρετρα που έχουν εντάξει θεραπείες υγείας και ευεξίας όπως και διαλογισµό, στις παροχές τους. Ακόµα όµως και αν δεν κάνετε διαλογισµό, να γνωρίζετε ότι γενικά οι διαφόρων ειδών θεραπείες, όπως και τα εξειδικευµένα spa είναι σηµείο αναφοράς για τη χώρα. Οπότε… δεν γίνεται να φύγετε χωρίς την εµπειρία έστω ενός αυθεντικού ταϊλανδέζικου µασάζ, Θα το βρείτε σχεδόν παντού… από το ξενοδοχείο που µένετε µέχρι κάποιο κέντρο spa, µε τον περιβάλλοντα χώρο να ενισχύει έντονα τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Συνδυάστε όλα τα παραπάνω µε τις πραγµατικά προσιτές τιµές και θα δείτε ότι η Ταϊλάνδη είναι αναµφισβήτητα ένα από τα κορυφαία σηµεία του κόσµου για να ανακαλύψετε τον καλύτερο… εαυτό σας!

4
Το αυθεντικό & περιπετειώδες…
Η Βόρεια Ταϊλάνδη και το «Χρυσό Τρίγωνο»

Αν επιθυµείτε να ζήσετε την περιπέτεια, να έρθετε σε στενή επαφή µε την άγρια φύση και όσα συνεπάγεται, αν θέλετε να «εξαφανιστείτε», να ζήσετε µια εµπειρία διαφορετική, να δείτε το αυθεντικό και παραδοσιακό πρόσωπο της Ταϊλάνδης, τότε ξεχάστε την Μπανγκόκ αλλά και τα νησιά και κατευθυνθείτε βόρεια της χώρας… για την ακρίβεια πολύ βόρεια, στην ορεινή περιοχή ανάµεσα στην Ταΐλάνδη, τη Βιρµανία και το Λάος, το «Χρυσό Τρίγωνο» όπως είναι ευρύτερα γνωστό, πόλος έλξης για τους απανταχού ταξιδιώτες που αγαπούν τις δυνατές εµπειρίες! Θα εξερευνήσετε την τεράστια ζούγκλα µε τα κρυφά και δύσβατα µονοπάτια και τους «κρυµµένους» µέσα στην πυκνή βλάστηση οικισµούς µακριά από τον δυτικό τρόπο ζωής!
Θα περιπλανηθείτε σε τροπικά δάση, θα γνωρίσετε παραδοσιακές ορεσίβιες φυλές, θα ανακαλύψετε… µυστικά, θα κάνετε βόλτα στη ράχη ελέφαντα… Αυτές είναι κάποιες από τις εµπειρίες που εγγυάται η επίσκεψη στο «Χρυσό Τρίγωνο». Λέγεται µάλιστα ότι εδώ παράγονται και οι µεγαλύτερες ποσότητες οπίου, «κρυµµένες» µέσα στη ζούγκλα µακριά από τα… αδιάκριτα βλέµµατα! Το γεγονός µάλιστα ότι καλλιεργείται ανάµεσα στα σύνορα κάνει δυσκολότερο τον έλεγχο της περιοχής.

Ανάµεσα σε οργιώδη λοιπόν βλάστηση, δαιδαλώδη µονοπάτια, νερά, ποτάµια, αλλά και υγρασία και αφόρητη ζέστη, η περιοχή έχει αέρα περιπέτειας και µυστηρίου… Αν και το αίσθηµα του φόβου και του κινδύνου είναι παρόν συνεχώς, µοιάζει µικρό και ανίκανο να επηρεάσει µπροστά στο µεγαλείο της φύσης αλλά και τις διαδοχικές «αποκαλύψεις» ενός άλλου κόσµου, τελείως διαφορετικού, τουλάχιστον αυθεντικού και σε πολλά σηµεία πρωτόγονου. Οι κάτοικοι, συνειδητά αποστασιοποιηµένοι από τον δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης, διατηρούν παράλληλα τις αρχέγονες συνήθειές τους, εκείνες που σχεδόν «σκανδαλίζουν» τα… συµµορφωµένα ήθη και τα δεδοµένα των δυτικών επισκεπτών.

Πρόκειται για µια περιπέτεια για τολµηρούς που απαιτεί θάρρος και αντοχή, αλλά η τελική εµπειρία «εξαργυρώνει» κάθε δυσάρεστο συναίσθηµα, φόβου ή κούρασης, που µπορεί να νιώσουν οι συµµετέχοντες κατά τη διαδροµή… Η περιπέτεια ξεκινάει από το Τσιανγκ Μάι (απέχει από την Μπανγκόκ 800 χλµ.), την πρωτεύουσα του Βορρά και πρωτεύουσα επίσης του πρώτου ανεξάρτητου Βασιλείου της Ταϊλάνδης, του La Na Thai, του Βασιλείου των Χιλίων Ορυζώνων. Εδώ είναι και το τέλος της σιδηροδροµικής γραµµής που συνδέει τον Βορρά µε τον Νότο. Μέχρι τη δεκαετία του 1930 η πόλη δεν ήταν συνδεδεµένη µε τον Νότο, µε αποτέλεσµα το ταξίδι να διαρκεί δεκάδες µέρες µε ελέφαντα ή βάρκα µέσα από τα ποτάµια της περιοχής.

Το Τσιανγκ Μάι είναι περισσότερο «δυτικό» σε σχέση µε την περιοχή, ωστόσο διατηρεί τη δική του ατµόσφαιρα µε λιγότερη υγρασία και καθαρό αέρα. Η πόλη, γεµάτη ζωντάνια, περιβάλλεται από ένα τείχος, έχει χαµηλά σπίτια και στενούς δρόµους, ενώ έχει πολλά βουδιστικά µοναστήρια και πάρα πολλούς ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ναούς, γι’ αυτόν τον λόγο και πολλούς µοναχούς και αληθινές οάσεις γαλήνης µέσα σε ένα ούτως ή άλλως ενεργειακά ήρεµο τόπο. Ο εµπορικός δρόµος έξω από τα τείχη στην καινούρια πόλη µε τα µεγάλα κτήρια, τα βράδια, ζωντανεύει από τους εκατοντάδες µικροπωλητές και το µεγάλο υπαίθριο παζάρι που διαρκεί ως αργά και δίνει στην πόλη µια εορταστική νότα! Εκτός από τα εµπορεύµατα, θα βρείτε πολλά… περίεργα τοπικά φαγητά! Το Τσιανγκ Μάι είναι η αφετηρία για να ξεκινήσετε την περιπέτειά σας και να εξερευνήσετε το «Χρυσό Τρίγωνο» αλλά και να γνωρίσετε τις φυλές της Βορείου Ταϊλάνδης.

Υπάρχουν 2 τρόποι και αντίστοιχα 2 διαφορετικές εµπειρίες… Ο πιο «βατός» είναι να πάρετε λεωφορείο και µετά µε βάρκα να κατευθυνθείτε προς το Τσιανγκ Ράι. Η διαδροµή στο ποτάµι και το όµορφο τοπίο θα σας δώσει και µια γενική εικόνα της περιοχής, ενώ θα έρθετε σε επαφή µε τα χωριά των Κάρεν και των Λάχου. Πολλοί τουρίστες επιλέγουν αυτόν τον τρόπο… εξερεύνησης. Μπορείτε να κάνετε τη διαδροµή σε µία µόνο ηµέρα και να επιστρέψετε το βράδυ στο Τσιανγκ Μάι, αρκεί να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί. Ο άλλος τρόπος, πιο δύσκολος αλλά περισσότερο ενδιαφέρων και αντιπροσωπευτικός, είναι η πεζοπορία. Όλα σχεδόν τα γύρω ξενοδοχεία διοργανώνουν τέτοιου είδους εκδροµές που συνήθως περιλαµβάνουν διανυκτερεύσεις στα χωριά, ύπνο σε καλύβες, ξύπνηµα στο δάσος, περιηγήσεις σε καταυλισµούς, παράλληλα µε ήχους της ζούγκλας, διαδροµές που διαρκούν ώρες, βόλτες µε ελέφαντες και µε σχεδίες στα ποτάµια, ενώ όλα αυτά συνδυάζονται την ίδια στιγµή µε πανέµορφα τοπία που εναλλάσσονται, εκπληκτική θέα αλλά και υψοµετρική διαφορά που επηρεάζει αισθητά!

Η εν λόγω εκδροµή συνήθως διαρκεί 3-5 µέρες και φυσικά χρειάζεται ντόπιος οδηγός που µπορεί να σας πάει από λιγότερο γνωστά µονοπάτια, να «χαθείτε» πραγµατικά στη ζούγκλα και να έρθετε σε επαφή µε τους ανθρώπους που ζουν εκεί… σε αποµονωµένα χωριά, «καλυµµένα» από την τροπική βλάστηση.

Υποστηρίζεται ότι υπάρχουν καταγεγραµµένες δέκα διαφορετικές φυλές, καθεµία από τις οποίες διατηρεί τη δική της γλώσσα, ενδυµασία και θρησκεία. Οι περισσότερες από αυτές έχουν τις ρίζες τους στο Θιβέτ, την Κίνα ή το Λάος, από όπου µετακινήθηκαν πριν από 200 περίπου χρόνια.

Οι ίδιοι δεν αισθάνονται πολίτες της Ταϊλάνδης ή άλλης χώρας παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να αφοµοιωθούν οι εθνικές µειονότητες προκειµένου να εξαλειφθούν και οι οποιεσδήποτε τυχόν απειλές που µπορεί να προκύψουν κυρίως λόγω πολιτιστικών και θρησκευτικών διαφορών. Μερικές οµάδες π.χ. εξακολουθούν ακόµη και σήµερα να µετακινούνται αδιαφορώντας για την ύπαρξη συνόρων!

Η χάραξη δρόµων προς τα µεγαλύτερα χωριά και η δηµιουργία σχολείων είναι τα πρώτα βήµατα για την ενσωµάτωση των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία της Ταϊλάνδης, µε τίµηµα βεβαίως τη µερική ή και ολική κάποιες φορές απώλεια της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να αλλάξει τις συνήθειες αυτές και έχει κάνει µεγάλα βήµατα αν αναλογιστεί κανείς π.χ. ότι το µεγαλύτερο µέρος των καλλιεργειών οπίου σήµερα έχει µετατραπεί σε καλλιέργειες τσαγιού. Ωστόσο, όλο και µεγαλύτερο µέρος του ορεινού πληθυσµού εγκαταλείπει τα χωριά, για τις… ανέσεις της σύγχρονης ζωής στην πόλη.

Μέχρι τότε όµως… εκµεταλλευτείτε την ευκαιρία και κατευθυνθείτε στα χωριά των αποµονωµένων φυλών των chao khao, «των ανθρώπων των βουνών», µε τις παραδοσιακές φορεσιές, τις µακριές πίπες και το ήρεµο αλλά διερευνητικό βλέµµα. Οι Akha, Lisu, Hmong, οι Λαχού, και Κάρεν είναι φυλές που µπορείτε να συναντήσετε.

Πολλοί άνθρωποι των φυλών αυτών έχουν µια δική τους, µοναδική σχέση µε τη φύση, όπως π.χ. οι Λαχού που πιστεύουν στη δύναµη του ποταµού, στα πνεύµατα του δάσους και στη βροχή των µουσώνων!

Tip: Το Τσιανγκ Μάι διαθέτει διεθνές αεροδρόµιο µε τακτική σύνδεση µε ασιατικές πρωτεύουσες και καθηµερινές πτήσεις από και προς την Μπανγκόκ. Υπάρχουν επίσης καθηµερινά δροµολόγια από και προς την Μπανγκόκ µε λεωφορείο και τρένο, αν και διαρκούν αρκετές ώρες.

5
Το ιστορικό & πολιτιστικό…
Επαφή με το παρελθόν και την τέχνη

Η χώρα έχει πλούσιο ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον για όλους εκείνους που θέλουν να έρθουν σε επαφή µε το παρελθόν αλλά και το παρόν της Ταϊλάνδης, όπως αυτά αποτυπώνονται µέσα από τα πολλά µνηµεία και αξιοθέατα, αλλά και τις παραδόσεις και τα έθιµα. Γνωρίστε το Σουκοτάι, την πρώτη πρωτεύουσα, το λίκνο του ταϊλανδέζικου πολιτισµού, το Πιτσανουλόκ, την «πόλη των δύο ποταµών», αλλά και την Αγιουτάγια, µια ακόµα παλιά και ξακουστή πρωτεύουσα, στον αρχαιολογικό χώρο της οποίας θα θαυµάσετε υπέροχα δηµιουργήµατα της φύσης αλλά και του ανθρώπου. Πολύ µεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Αγιουτάγια, που ανάµεσα στο 1350 και το 1767 ήταν η πρωτεύουσα του Σιάµ, διάσηµο λιµάνι της εποχής, µια αυτοκρατορία µε 33 βασιλιάδες που ενεπλάκησαν σε παραπάνω από 70 πολέµους! Οπότε τα µνηµεία της είναι πολλά και σε αυτά περιλαµβάνεται το ιστορικό της πάρκο, Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς από την UNESCO.

Από την άλλη πλευρά, την πλούσια πολιτιστική παράδοση αποδεικνύουν και νεότερα ιστορικά µνηµεία, όπως αυτά στην επαρχία Kanchanaburi, όπου εκεί θα δείτε την αρχή της διάσηµης «Γραµµής του Θανάτου» («Death Railway») και τη γέφυρα πάνω από τον ποταµό Kwai, που αποτελούν ανατριχιαστικά αποµεινάρια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου και κατασκευάστηκαν από κρατούµενους αιχµαλώτους.

Κοντά είναι και το Tiger Temple, ένα βουδιστικός ναός σαν ένα ιερό µέρος για άγρια ζώα. Εξίσου αντιπροσωπευτικά της πολιτιστικής ζωής της χώρας είναι τα Εθνικά Πάρκα. Αν µη τι άλλο, η Ταϊλάνδη έχει πολλά και πανέµορφα, ιδανικά για πεζοπορία και ποδήλατο! Μεταξύ άλλων, κάποια από τα πιο δηµοφιλή και ενδιαφέροντα είναι το Doi Inthanon National Park που φιλοξενεί την πιο ψηλή κορυφή της Ταϊλάνδης, το Khao Yai National Park που θεωρείται ένα από τα µεγαλύτερα δάση µουσώνων και Μνηµείο Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Unesco και το Sai Yok National Park µε καταρράκτες, σπηλιές και σπάνια ζώα!

Ο πολιτιστικός χαρακτήρας της χώρας αποτυπώνεται αντιπροσωπευτικά επίσης στα πολλά και παραδοσιακά φεστιβάλ, που διοργανώνονται και αναβιώνουν διαχρονικά έθιµα. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το αρχαίο παραδοσιακό Φεστιβάλ Γι Πενγκ στην επαρχία Τσιάνγκ Μάι. Πολίτες και ξένοι τουρίστες συγκεντρώνονται για να απελευθερώσουν 10.000 πλωτά φανάρια, «αποµακρύνοντας» έτσι από κοντά τους µακριά την ατυχία! Διεξάγεται κάθε χρόνο για τον εορτασµό της πανσελήνου του δωδέκατου µήνα, σύµφωνα µε το σεληνιακό ηµερολόγιο.

Επίσης γνωστό είναι το Songkran, το φεστιβάλ νερού (ή αλλιώς Νέο Έτος της Ταϊλάνδης), που ουσιαστικά είναι η γιορτή της Πρωτοχρονιάς. Ο πιο έκδηλος εορτασµός αυτού του φεστιβάλ είναι… τα µπουγέλα! Οι άνθρωποι περιφέρονται στους δρόµους µε νεροπίστολα ή δοχεία νερού και µπουγελώνουν ο ένας τον άλλον!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ