Πρόκειται να ταξιδέψεις με το μωρό σου ή το μικρό παιδί σου και έχεις άγχος; Δεν υπάρχει λόγος! Ποιος είπε ότι τα ταξίδια τελειώνουν όταν κάνεις οικογένεια;

Σίγουρα το ταξίδι με παιδιά δεν ακούγεται εύκολη υπόθεση, από την πτήση μέχρι και τη συνολική διαμονή στον προορισμό. Επιπλέον αποσκευές και βάρος, καρότσια, μπιμπερό, πάνες και ένα απαρηγόρητο και πολλές φορές απρόβλεπτο junior συνεπιβάτη που εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα.

5 tips για να αντέξετε μία πολύωρη πτήση χωρίς να ταλαιπωρηθείτε

Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχεις να αντιμετωπίσεις και τα θυμωμένα βλέμματα των γύρω σου.

Και με το δίκιο τους εδώ που τα λέμε, δε δείχνουν καθόλου χαρούμενοι με την προοπτική να περάσουν 4 ώρες πτήσης ή τρεις διανυκτερεύσεις στο τετράστερο ξενοδοχείο που χρυσοπλήρωσαν, με το μελωδικό κλάμα του μικρού σου.. στερεοφωνικά!

Οπότε τι κάνεις; Κάθεσαι σπίτι, κλείνεις τα παντζούρια και υπομένεις βουβά τον πόνο σου μέχρι το παιδί να αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο; Περιορίζεσαι σε σύντομες εξορμήσεις – “Μέχρι το Γαλαξίδι και πολύ μας είναι!”;

Ή μήπως μπαίνεις στο αεροπλάνο και αδιαφορείς πλήρως για τους πάντες και τα πάντα – “τι κι αν το παιδί σκάσει απ’το κλάμα και/ή τραυματιστεί ψυχικά για πάντα; Τι κι αν οι συνεπιβάτες συνωμοτούν κρυφά στην τουαλέτα να σας.. εκπαραθυρώσουν και να το κάνουν να μοιάζει με ατύχημα; Έτσι είναι τα παιδιά, ας κάνουν κι αυτοί και βλέπουμε!”

Κι όμως, υπάρχει λύση. Και δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω! Ακολούθησε τις 10 χρυσές συμβουλές  για το ταξίδι με παιδιά και, την επόμενη φορά που θα ταξιδέψεις, κάντο με άνεση και αυτοπεποίθηση!

1. Προνόησε

Η δημιουργία οικογένειας δε μεταφράζεται με κανέναν τρόπο ως το τέλος των διακοπών διαπαντός. Σίγουρα όμως είναι απαραίτητη η προσαρμογή στις περιστάσεις. Δηλαδή, εάν το μωρό σου είναι δύο χρονών, τότε ίσως είναι καλύτερα να αφήσεις για φέτος την περιπλάνηση στη Μογγολία και στην έρημο Γκόμπι – ίσως κάποια άλλη φορά.

Όταν αναζητάς τον επόμενο προορισμό σου και έχεις να σκεφτείς και άλλους εκτός από τον εαυτό σου και την παρέα σου, τότε αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να έχεις στο μυαλό σου:

    • Διαθέτει εγκαταστάσεις και δραστηριότητες για παιδιά ή είναι καθαρά “ενήλικος” προορισμός; (κίνδυνος ανίας)

 

    • Είναι σχετικά ασφαλής προορισμός; (κίνδυνος σωματικής ακεραιότητας)

 

    • Υπάρχει φαρμακείο, γιατρός και/ή νοσοκομείο κοντά; (κίνδυνος σκέτο)

 

    • Θα έχει κι άλλες οικογένειες με παιδιά εκεί; (optional – μπορεί να μην έχεις καμία όρεξη να συγχρωτιστείς με άλλες χαρούμενες οικογένειες)

 

    • ..θα μπορώ να τις αποφύγω; (παρομοίως)

 

  • Υπάρχει ψυχίατρος εκεί κοντά; (no comment)

Καταλαβαίνεις τι εννοούμε. Για όλα υπάρχει ο κατάλληλος τόπος, τρόπος και χρόνος. Και είναι στο χέρι σου να τα εντοπίσεις εγκαίρως, για να έχεις ένα ομαλό και ευχάριστο οικογενειακό ταξίδι!

2. Snacks: Ο καλύτερός σας φίλος

Έχε πάντα – ΠΑΝΤΑ! – μαζί σου snacks, είτε ταξιδεύεις με αεροπλάνο, τρένο ή αυτοκίνητο, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα ταξίδι μικρής διάρκειας.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να πρέπει να πληρώσεις μια περιουσία στο κυλικείο του τρένου, στις αεροσυνοδούς της αεροπορικής εταιρείας ή στο mini bar του ξενοδοχείου. Ή, ακόμα χειρότερα, να μείνεις πεινασμένος, εσύ και τα τρία (κλαψιάρικα) παιδιά σου!

3. Φέρσου έξυπνα: Πακετάρισε έξυπνα

Όλες οι συμβουλές περί αποσκευών και χειραποσκευών, εδώ έρχονται να εφαρμοστούν με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, για ένα πιο άνετο ταξίδι.

Εδώ είναι πολύ βασικό να έχεις σωστή ενημέρωση σχετικά με τους κανονισμούς που ακολουθεί η αεροπορική εταιρεία με την οποία πετάς. Φρόντισε να ενημερωθείς εγκαίρως σχετικά με το επιτρεπόμενο όριο των χειραποσκευών που συνοδεύουν ένα παιδικό ή βρεφικό εισιτήριο και εκμεταλλεύσου το στο έπακρο!

Εάν το παιδί σου χρειάζεται καρότσι, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες το συμπεριλαμβάνουν στην τιμή του εισιτηρίου – βέβαια ποτέ δεν ξέρεις, γι’ αυτό ψάξε και ρώτα. Απλώς, για τη δική σου άνεση, φρόντισε να επιλέξεις ένα σπαστό καρότσι μικρού μεγέθους.

4. Θέσεις, θέσεις, θέσεις

Το ξέρουμε, όσο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια κι αν βρεις, το ταξίδι με αεροπλάνο για μια οικογένεια πολλές φορές δεν αποτελεί καθόλου αμελητέο έξοδο. Πίστεψέ μας όμως, όταν σου λέμε ότι η επιλογή θέσης αξίζει τα λεφτά της και με το παραπάνω όταν ταξιδεύεις με παιδί!

Βρέφη

Οι κανονισμοί των αεροπορικών εταιρειών υπαγορεύουν ότι στα βρέφη μέχρι δύο ετών δεν ανατίθεται θέση άλλη, πέρα από τα.. πόδια σου. Εάν μιλάμε για μικρής διάρκειας ταξίδι, τότε ίσως και να μπορείς να βγάλεις την πτήση “αναίμακτα”. Εάν όμως έχεις ιδιαίτερο άγχος ή το ταξίδι θα διαρκέσει περισσότερο, ίσως αξίζει να αγοράσεις μία επιπλέον θέση για το βρέφος σου.

Σημ: Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου το ειδικό κάθισμα ταξιδίου!

Παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών

Το εισιτήριο των παιδιών που έχουν συμπληρώσει το 2ο έτος ηλικίας περιλαμβάνει και ανάθεση θέσης. Ποιας θέσης όμως; Θα είναι παράθυρο ή διάδρομο; Θα είναι δίπλα σου ή μήπως η τυχαία ανάθεση θα στείλει το παιδί σου δύο σειρές πιο μπροστά από εσένα; Ίσως είναι καλύτερο να σκεφτείς να προαγοράσεις το ζεύγος θέσεων που εσύ επιθυμείς, για να έχεις το περιθώριο ελευθερίας κινήσεων – και το κεφάλι σου ήσυχο!

5. Αυτή η δεύτερη αλλαξιά ρούχα

Λεπτομέρεια, αλλά άκρως σημαντική: Φρόντισε πάντα να έχεις μαζί σου στις χειραποσκευές μία δεύτερη αλλαξιά ρούχα! Σε περίπτωση έκτακτης.. διαρροής ή απρόβλεπτης “ρουκέτας”, θα είναι σωτήρια!

6. Check-in; Ξανασκέψου το!

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αεροπορικές επιτρέπουν τη δωρεά μεταφορά ενός καροτσιού στο αεροπλάνο, το πιθανότερο είναι να μην παρέχουν κάποιου είδους βοήθεια για να φτάσεις μέχρι το αεροπλάνο χωρίς αυτό.

Τι εννοούμε; Εάν παραδόσεις το καρότσι μαζί με τις υπόλοιπες αποσκευές σου, μάντεψε ποιος θα πρέπει να περιφέρεται μέχρι την ώρα της πτήσης κουβαλώντας χειραποσκευές, τσάντες, τσαντάκια και ένα μωρό στην αγκαλιά!

Οπότε; Κράτα μαζί σου το καρότσι μέχρι τη σκάλα του αεροπλάνου. Εκεί μπορείς να το παραδόσεις και από το ίδιο σημείο θα το παραλάβεις με την άφιξή σου, αμέσως μόλις αποβιβαστείς από το αεροπλάνο!

7. Δες την τεχνολογία με άλλο μάτι

Ναι σίγουρα, μπορεί πολλές φορές να καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που εφευρέθηκε η τηλεόραση, να μην αντέχεις να βλέπεις τα βλαστάρια σου να ξοδεύουν το χρόνο τους μπροστά στο “χαζοκούτι”, αντί να παίζουν ανέμελα στον κήπο.

Ε λοιπόν, για όσο διαρκεί το ταξίδι και οι διακοπές, όλα αυτά ξέχνα τα!

Όπως θα διαπιστώσεις, η τεχνολογία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι θεόσταλτη! Το κινητό σου; Ένα tablet; Ένα laptop; Μία φορητή παιχνιδομηχανή; Οτιδήποτε μπορεί να κρατήσει το παιδί σου απασχολημένο – και σιωπηλό – στο αεροπλάνο, στο τρένο, στο εστιατόριο και οπουδήποτε καραδοκεί ο κίνδυνος της γκρίνιας, είναι όχι απλά ευπρόσδεκτο, αλλά απαραίτητο!Και κάνε το παιδί σου από έτσι..

Οπότε εξοπλίσου, μην ξεχάσεις τα ακουστικά και θα ευγνωμονείς εσύ την τεχνολογία και οι γύρω σου εσένα!..έτσι!

8. Απενοχοποιήσου

Έχεις φτύσει αίμα για να διαμορφώσεις ένα στοιχειώδες πρόγραμμα στην καθημερινότητα των ατίθασων παιδιών σου; Θεωρείς την κατοχύρωση του μεσημεριανού ύπνου στο παιδί ως ένα από τα μεγαλύτερα προσωπικά κατορθώματα της ζωής σου;

Σφίξε τα δόντια, κλείσε τα μάτια και κράτα ψηλά το κεφάλι. Δε χάλασε κι ο κόσμος αν χαλάσει για μερικές μέρες το πρόγραμμα που τηρείτε με ευλάβεια! Διακοπές σημαίνει ανεμελιά. Και, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι όλα επιτρέπονται, σίγουρα είναι κρίμα να χάσετε πολύτιμες και διασκεδαστικές εμπειρίες των διακοπών με τα παιδιά σας, που δεν ξαναγυρνούν, απλά και μόνο για να ακολουθήσετε ένα στείρο πρόγραμμα.

Φέρσου ρεαλιστικά: Πέρνα καλά!

9. Στείλ’ το!

Πήγατε διακοπές, περάσατε όμορφα και πήρατε 10,000 σουβενίρ, ενθύμια, βραχιολάκια, μαγνητάκια, κάρτες, παιχνίδια και gadgets για να σας το θυμίζουν. Τώρα πώς γυρνάμε πίσω;

Όσο ατρόμητος κι αν πιστεύεις πως είσαι, όση εμπιστοσύνη κι αν έχεις στις δυνάμεις σου, μην μπεις στον κόπο να προσπαθήσεις να τα καταφέρεις μόνος σου. Εάν το ταξίδι του πήγαινε ήταν ένα μεγάλο τεστ κοπώσεως και νεύρων, η επιστροφή με γκρίνια, κατάθλιψη, κούραση και πολλές υπέρβαρες αποσκευές, προβλέπεται άθλος!

Κάνε το καλό και στείλε ό,τι παραπανίσιο με το ταχυδρομείο, τη μεταφορική ή οποιονδήποτε άλλον τρόπο θα εγγυηθεί ότι τα πράγματά σου θα φτάσουν στον ίδιο προορισμό με σένα, χωρίς εσένα!

10. Νοιάσου για σένα!

Εντάξει, το καταλάβαμε, έχεις παιδιά, τα αγαπάς, τα λατρεύεις και τρελαίνεσαι να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί. Μήπως όμως ξεχνάς κάτι; Πόσα αποφάγια φρουτόκρεμας ως κυρίως γεύμα να αντέξεις;

Το κλειδί για ευτυχισμένα παιδιά είναι οι ευτυχισμένοι γονείς. Μην παραμελείς λοιπόν τον εαυτό σου! Ψάξε να (ξανα)θυμηθείς τα πράγματα που αρέσουν σε σένα, τις δραστηριότητες που κάνουν εσένα και το/τη σύντροφό σου χαρούμενους, ακόμα κι αν σημαίνει ότι πρέπει να αποχωριστείτε για λίγες ώρες τα παιδιά σας.

Είναι καλό να θυμάσαι ότι η οικογενειακή ευημερία βασίζεται σε ευαίσθητες ισορροπίες και πολύ μεγάλο ρόλο για τη διατήρησή τους παίζει η ψυχική ηρεμία.

Ένα γεύμα, ένα χαλαρωτικό απόγευμα σπα και περιποίησης, ένα ποτό στο παραθαλάσσιο μπαράκι, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που χρειάζεσαι, φρόντισε για τα παιδιά σου και απλά κάντο! Έτσι, κάνουμε όλοι, αυθεντικά και στ’ αλήθεια, διακοπές!

Απόλαυσε τη ζωή στο έπακρο, εσύ και ολόκληρη η φαμίλια! Η εποχή των οικογενειακών διακοπών, με τα παιδιά μικρά και διάφορα ευτράπελα να ταλανίζουν την καθημερινότητα είναι υπέροχη, πολύτιμη και δεν ξαναγυρνά πίσω ποτέ. Γι’ αυτό μην τη στερείσαι!

12 tips για κάθε αναποφάσιστο ταξιδιώτη!

Γιατί τελικά, είναι πολύ όμορφο να ανακαλύπτεις τον κόσμο μαζί με το παιδί σου!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ