Τα Ιωάννινα είναι ένας υπέροχος προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου, τόσο η ίδια η πόλη όσο και τα χωριά και τα αξιοθέατα γύρω της! Η λίμνη Παμβώτιδα, είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατο της πόλης. Η ιστορία της λίμνης (επιφάνειας 22,8 τ.χλμ), της δεύτερης παλαιότερης της Ευρώπης, ξεκινά πριν από 3.500 χρόνια… Στα χρόνια της σκλαβιάς ευλαβείς ασκητές και μοναχοί βρήκαν καταφύγιο στη γαλήνη του τόπου, ενώ το νησάκι της γνώρισε περίοδο ακμής τον 13ο αιώνα, όταν ιδρύθηκε το Δεσποτάτο της Ηπείρου και ανεγέρθηκαν συνολικά 6 μονές καθιστώντας το προπύργιο του βυζαντινού μοναστικού βίου.

- Advertisement -

Η παρακμή και η ερήμωσή του, ήρθε όταν ο Αλή Πασάς, καταπάτησε την περιουσία των μοναστηριών και επέβαλλε βαριά φορολογία στους κατοίκους. Με την πτώση του Αλή οι κάτοικοι επέστρεψαν και μέχρι σήμερα η Παμβώτιδα μαζί με το νησί της θεωρείται το στολίδι της πόλης!

Το νησάκι της λίμνης

Είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά λίμνης της Ελλάδος και, το μόνο στον κόσμο χωρίς… όνομα! Για να φτάσετε επιβιβαστείτε στο καραβάκι που αναχωρεί από τον Μώλο στα Ιωάννινα και σε μόλις 6΄ θα βρεθείτε σε έναν κόσμο που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από τον χρόνο. Μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, αλλά και ταβέρνες που σερβίρουν λιμνίσια ψάρια συνθέτουν το σκηνικό του!

Εδώ σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα “νοερό” ταξίδι στο ατμοσφαιρικό νησάκι μέσα από ένα πολύ πρόσφατο βίντεο!

Δείτε το!

Info

Για το καραβάκι το εισιτήριο κοστίζει 4€ με επιστροφή και 3€ για τα παιδιά.
Καθημερινά δρομολόγια ανά 1 ώρα το χειμώνα (08:00-21:00) και ανά 30′ το καλοκαίρι (08:00-23:00)

Αξίζει να επισκεφθείτε

  • το εξαιρετικό μουσείο του Αλή Πασά (Είσοδος €3, Τ. 26510 81791, museumalipasha.gr)
  • τα 7 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια του που σχηματίζουν μια μοναστική πολιτεία αιώνων, η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα. Ειδικά τη μονή Φιλανθρωπινών που ξεχωρίζει η τοιχογραφία των 7 σοφών της Αρχαίας Ελλάδος, φαινόμενο σπάνιο για χριστιανική εκκλησία.
  • την πλατεία Αλιέων για ουζάκι.

Ευχαριστούμε πολύ τον Akis Tzevelekos που δημιούργησε και μας έστειλε το βίντεο

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ