Ταΰγετος, Ορειβασία

Ανάμεσα στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, η Σπάρτη μπορεί να γίνει η ιδανική βάση για εκδρομές στο βουνό! Ο μυθικός Ταΰγετος,  μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, είναι ένας «παράδεισος» για όσους αγαπούν τη φύση και τις δραστηριότητες.

Ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας και το ψηλότερο της Πελοποννήσου, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε πεζοπόρους, ορειβάτες και ποδηλάτες σ’ ένα ειδυλλιακό τοπίο με άμεση επαφή με τη φύση. Οι επιλογές είναι πολλές είτε για τους περιπατητές είτε για τους πιο περιπετειώδεις τύπους!

Το βουνό διατρέχουν το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και το εθνικό μονοπάτι 32, ενώ θα βρείτε και δεκάδες σηματοδοτημένες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές για κάθε επίπεδο, από τον αρχάριο μέχρι τον έμπειρο πεζοπόρο και ορειβάτη και οδηγούν σε σπήλαια, πηγές και γραφικά εκκλησάκια.

Από την άλλη, ο Πάρνωνας, που έχει καθιερωθεί στον τουριστικό χάρτη της χώρας ως φυσιολατρικός προορισμός, είναι το κατάλληλο ορμητήριο για χωμάτινες διαδρομές με ποδήλατα, περπάτημα, εξερεύνηση αλλά και καταφύγιο για όσους αποζητούν ηρεμία και άμεση επαφή με τη φύση! Η ομορφιά του τοπίου μαγεύει καθώς το βουνό είναι κατάφυτο από κέδρα, μαυρόπευκα, έλατα και σκιερά δάση με κελαριστά ρυάκια…

Πάρνωνας

Είστε τύπος της φύσης, της δράσης και της περιπέτειας;

Κάντε πεζοπορία

Στον Ταΰγετο… Ο επιβλητικός Ταΰγετος με το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο του είναι ο παράδεισος του πεζοπόρου. Την περιοχή του Ταϋγέτου διατρέχουν το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και το εθνικό μονοπάτι 32, ενώ χάρη στις προσπάθειες του ΕΟΣ Σπάρτης αλλά και τοπικών συλλόγων υπάρχουν δεκάδες σηματοδοτημένες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές για κάθε επίπεδο, από τον αρχάριο μέχρι τον έμπειρο πεζοπόρο και ορειβάτη.

Το ορειβατικό καταφύγιο Ταΰγετου είναι χτισμένο στη θέση «Βαρβάρα» σε υψόμετρο 1.550μ., κάτω από την κορυφή του Προφήτη Ηλία. Το καταφύγιο διαθέτει θέρμανση, κουζίνα, κουβέρτες και κουκέτες με στρώματα και μπορεί να φιλοξενήσει 26 άτομα. Έχει εξωτερικές τουαλέτες και η υδροδότησή του γίνεται από δεξαμενή και την πηγή. Η διανυκτέρευση στο καταφύγιο γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τον ΕΟΣ Σπάρτης.

Trekking στον Ταΰγετο
Ταΰγετος, θέα από κορυφή


Προτεινόμενες διαδρομές:

  • Μυστράς – Ταϋγέτη – Μονή Φανερωμένης
  • Παρόρι – Παναγιά Λαγκαδιώτισσα –Παναγιά Ζαγούνα – Μονή Φανερωμένης
  • Πηγή Μαγγανιάρη – Καταφύγιο Ταΰγετου – Κορυφή Προφήτη Ηλία
  • Κουμουστά – Πενταυλοί / Καταφύγιο Ταύγετου
  • Κουμουστά – Μονή Γόλας
  • Καστόρι – Μαρμαρογέφυρο
  • Φαράγγι των Μύλων, Γεωργίτσι – Καστόρι

Δημοφιλής στους περισσότερους ορειβάτες και πεζοπόρους είναι η ανάβαση στην κορυφή του Ταΰγετου τον Αϊ Λιά. Μια διαδρομή που σας καλεί να ξεπεράσετε τα όρια σας και να κατακτήστε την ψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου! Μια διαδρομή σκέτη μαγεία, που ξεκινά από την Πηγή Μαγγανιάρη και καταλήγει στην κορυφή με τα μισογκρεμισμένα πέτρινα καλύβια και το ασκεπές εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Εκεί, σε υψόμετρο 2.404 μέτρα, όλο το μεγαλείο του Ταΰγετου ξεδιπλώνεται μπροστά σας και η θέα είναι πραγματικά καθηλωτική!

Εδώ μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για κάθε μια από τις παραπάνω διαδρομές

Πηγές Μαγγανιάρη

Στον Πάρνωνα… από την άλλη, εκτός από τα μονοπάτια που έχουν σηματοδοτηθεί από τον Ε.Ο.Σ Σπάρτης γύρω από τα Τσίντζινα, υπάρχουν και άλλες διαδρομές γύρω από τα χωριά Βαμβακού και Καρυές, τα οποία έχουν σηματοδοτηθεί από τοπικούς φορείς. Στη Βαμβακού, δύο πεζοπορικές διαδρομές συνθέτουν ένα δίκτυο μονοπατιών 20,5 χλμ. κατασκευασμένo και σηματοδοτημένo σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, ενώ το δίκτυο μονοπατιών Caryatides Trails στις Καρυές αποτελείται από 7 μονοπάτια, ευρωπαϊκών προδιαγραφών,με συνολικό μήκος 55 χλμ. Ο Πάρνωνας, επίσης, διασχίζεται από δύο μεγάλες ορειβατικές διαδρομές, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και το Εθνικό Μονοπάτι 33.

Το καταφύγιο του Πάρνωνα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.420μ. στη θέση «Αρνόμουσγα», και απέχει δύο ώρες πορείας από το χωριό Βαμβακού. Το καταφύγιο δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, όμως έχει τζάκι, σόμπα και γκάζι για μαγείρεμα, ενώ υπάρχει και φυσική πηγή νερού. Η δυνατότητα φιλοξενίας είναι 34 άτομα. Για τη διαμονή σας πρέπει να έχετε επικοινωνήσει πριν με τον ΕΟΣ Σπάρτης.

Trekking στον Πάρνωνα
Πεζοπορία Πάρνωνας

Προτεινόμενες διαδρομές:

  • Bαμβακού – Καταφύγιο Πάρνωνα – Μεγάλη Τούρλα
  • Tσίτζινα – Μονή Αγίων Αναργύρων
  • Tσίτζινα – Μεγαναηλιάς – Ράχη Ψαρή
  • Καρυές – Το Μονοπάτι των Βοσκών
  • Βαμβακού – Αγία Κυριακή

Εδώ μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για κάθε μια από τις παραπάνω διαδρομές

Κάντε αναρρίχηση

Το αναρριχητικό πάρκο της Λαγκάδας Ταϋγέτου βρίσκεται στο 15° χλμ. της εθνικής οδού Σπάρτης- Καλαμάτας. Είναι ένα από τα λίγα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας όπου λόγω του υψομέτρου και της θέσης του πεδίου (φαράγγι), είναι δυνατό το σκαρφάλωμα ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες της καλοκαιρινής περιόδου.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το έντονο ανάγλυφο που παρουσιάζει ο βράχος αλλά και με την ομορφιά του φυσικού τοπίου της περιοχής, κατατάσσουν τη Λαγκάδα σε ένα από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά αναρριχητικά αθλητικά πεδία στην Ελλάδα. Διαθέτει περίπου 100 διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα που αναπτύσσονται σε πέντε πεδία: Αλώνι, Πετσάνες, Τουρλίτσα, Σπληθάρι και Στάνη. Όλοι οι αναρριχητές μπορούν να προπονηθούν, αφού διαθέτει από εκπαιδευτικές διαδρομές αρχαρίων μέχρι και διαδρομές για τους πλέον έμπειρους.

Αναρριχητικό Πάρκο Λαγκάδας – Ταΰγετος


Πώς θα φτάσετε
Στην έξοδο του χωριού Τρύπη θα συναντήσετε στα αριστερά του δρόμου πηγές με τρεχούμενο νερό. Από εκεί συνεχίζετε για ακόμα 3-4 χλμ. μέχρι που συναντάτε την ταμπέλα για το αναρριχητικό πάρκο της Λαγκάδας. Μπορείτε να παρκάρετε στο πάρκινγκ που υπάρχει στα αριστερά του δρόμου. Από εκεί, για τα πεδία Αλώνι και Πετσάνες, ακολουθείτε το σηματοδοτημένο μονοπάτι στα δεξιά του δρόμου και σε 5 λεπτά βρίσκεστε στη βάση των διαδρομών.
Το πεδίο Στάνη βρίσκεται επίσης στα δεξιά και επί του δρόμου στα 300μ.μετά το μεγάλο πάρκινγκ. Αριστερά του δρόμου και του φαραγγιού, στα 200 μέτρα μετά το μεγάλο πάρκινγκ (προς Καλαμάτα) βρίσκονται τα πεδία Τουρλίτσα και Σπληθάρι. Θα τα εντοπίσετε κατηφορίζοντας στο μικρό απότομο τσιμεντένιο δρόμο που κατεβαίνει μέσα στο φαράγγι είτε οδικώς είτε με τα πόδια.

Ταϋγετος ανάβαση κορυφής

Κάντε mountain bike

Ο Πάρνωνας διαθέτει ένα πολύ πλούσιο δίκτυο από πεζοπορικά μονοπάτια, πολλά από τα οποία μπορούν να ποδηλατηθούν. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα δύο μεγαλύτερα: αυτό που κατεβαίνει από το καινούριο καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης μέχρι το χωριό Βαμβακού και εκείνο που κατηφορίζει από τον Άι-Λια στο οροπέδιο του Πάρνωνα μέχρι τη Μονή Μαλεβής. Τα χαρακτηριστικά τους είναι ποικίλα (σε διάφορα τμήματα της διαδρομής), ωστόσο και τα δύο απαιτούν εμπειρία και τεχνική από τους ποδηλάτες.

Σηματοδοτημένες διαδρομές:
Στην περιοχή των Καρυών υπάρχουν 4 χαραγμένες ειδικές διαδρομές για ορεινή ποδηλασία-mountain bike. Οι συγκεκριμένες διαδρομές χρησιμοποιούνται ήδη από το 2012 από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας για τη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ορεινής Ποδηλασίας το 2012 αλλά και για διεθνείς αγώνες ποδηλασίας UCI MTB. Οι διαδρομές είναι πλήρως σηματοδοτημένες και διασχίζουν το δάσος του Πάρνωνα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχει πλήρως ενημερωμένος χάρτη των τεσσάρων ποδηλατικών διαδρομών.

Γύρω από τη Βαμβακού υπάρχουν τρεις ακόμη ποδηλατικές διαδρομές που συνθέτουν ένα δίκτυο 25,5 χλμ. διασχίζοντας τη δυτική πλευρά του Πάρνωνα. Χωματόδρομοι, μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα και το επιβλητικό ορεινό τοπίο κάνουν την ποδηλασία βουνού στη Βαμβακού μια μοναδική εμπειρία. Η μεγαλύτερη διαδρομή έχει μήκος 12χλμ., η αμέσως μικρότερη 7,2 χλμ., ενώ η πιο σύντομη έχει μήκος 6,3 χλμ.

Στα Τσίντζινα, υπάρχουν δύο σηματοδοτημένες διαδρομές, με σημείο εκκίνησης και τερματισμού. Στην αρχή, οι δύο διαδρομές ακολουθούν την ίδια χάραξη, λίγο αργότερα όμως χωρίζουν και η μία (πιο δύσκολη) ακολουθεί μεγαλύτερη πορεία. Η μεγαλύτερη έχει μήκος 48 χλμ., ενώ η μικρότερη 38 χλμ. Και οι δύο ξεκινούν με ανάβαση σε χωματόδρομο από τα 1.040μ μέχρι τα 1.357μ, μετά κατηφορίζουν μέχρι τα 805μ και στη συνέχεια ανηφορίζουν, στην περίπτωση της “μεγάλης” διαδρομής ως τα 1.580μ, και στην περίπτωση της “μικρής” ως τα 1.410. Η μικρή διαδρομή στη συνέχεια κατηφορίζει ως το σημείο εκκίνησης ενώ η μεγάλη περνάει από το παλιό καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης, ανηφορίζει ακόμη λίγο και φτάνει και αυτή στο τέλος της.Τα τοπία τα οποία συναντά κανείς στη διαδρομή είναι πανέμορφα, στο μεγαλύτερο μέρος τους καλυμμένα με πυκνό δάσος πεύκης ή ελάτης και η θέα από κάποια σημεία είναι καταπληκτική.

Ο Ταΰγετος πάλι, κρύβει επίσης υπέροχες διαδρομές για mountain biking μέσα σε δασικά μονοπάτια που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι ή ακόμη και σε ασφάλτινες διαδρομές που συνδέουν τα γραφικά χωριά του. Σε πολλά επίσης από τα πεζοπορικά μονοπάτια που τον διασχίζουν είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατό σας και να απολαύσετε το φυσικό τοπίο

Στον Ταΰγετο υπάρχει μια σηματοδοτημένη ορεινή ποδηλατική διαδρομή από το δασαρχείο Σπάρτης, που ξεκινά από την Ταϋγέτη και καταλήγει στην πηγή Μαγγανιάρη (μέσω Λακκωμάτων), πάνω στον οδικό άξονα που κινείται κατά μήκος του βουνού.

Χωριά – Αξιοθέατα – Μνημεία

Αν πάλι δεν είστε αθλητικός τύπος και δεν σας αρέσουν οι δραστηριότητες αυτού του είδους, αλλά η επαφή με τη φύση και τις ομορφιές της, τα βουνά προσφέρουν πληθώρα άλλων επιλογών, από όμορφα ορεινά χωριά με τρεχούμενα νερά μέχρι θρησκευτικά μνημεία και φυσικά αξιοθέατα… Χρόνο και όρεξη να έχετε και οι “αποκαλύψεις των βουνών , δεν έχουν τελειωμό…

Ταΰγετος

Στον Ταΰγετο θα συναντήσετε όμορφα χωριά, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και παραδοσιακό χρώμα.

Ξεκινώντας από βορρά προς νότο σας προτείνουμε ένα οδοιπορικό στα χωριά του Ταΰγετου που μπορείτε να κάνετε και να απολαύσετε γεύσεις, εικόνες και συναισθήματα που θα σας συντροφεύουν για καιρό.

Νότια της Σπάρτης, στις ανατολικές υπώρειες του Ταΰγετου, απλώνεται το Ξηροκάμπι, το μεγαλύτερο από τα χωριά της περιοχής, με πολλά όμορφα, πέτρινα σπίτια και τη μεγάλη πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφενεία. Στο Ξηροκάμπι θα συναντήσετε το τοξωτό Ελληνιστικό Γεφύρι που χτίστηκε γύρω στο 150 π.Χ. –το μοναδικό της εποχής του που σώζεται μέχρι σήμερα και ένωνε την αρχαία Σπάρτη με την Καρδαμύλη μέσω της ρωμαϊκής οδού.

Φαράγγι Ανακώλου

Από εδώ ξεκινά και το εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς φαράγγι του Ανακώλου. Είναι ένα από τα ελάχιστα φαράγγια που μπορείτε να διασχίσετε και οδηγώντας, αλλά το μοναδικό φυσικό τοπίο του σίγουρα θα σας κάνει να προτιμήσετε την πεζοπορία. Στην άκρη του φαραγγιού βρίσκεται φωλιασμένος ο εγκαταλελειμμένος μεσαιωνικός οικισμός της Κουμουστάς, με τα πανέμορφα, πέτρινα σπιτάκια και τα λιθόκτιστα καλντερίμια που περιβάλλονται από αιωνόβια πλατάνια και βρύσες με γάργαρο νερό. Η διαδρομή ως την Κουμουστά αξίζει πραγματικά τον κόπο, καθώς αυτό το πανέμορφο, πέτρινο χωριό, έχει καταπληκτική θέα στο φαράγγι και μονοπάτια που το συνδέουν με τα ωραιότερα σημεία του Ταΰγετου. Γύρω από το Ξηροκάμπι, βρίσκονται και σπουδαία θρησκευτικά μνημεία, με πιο σημαντικό την ιστορική γυναικεία Μονή Ζερμπίτσης, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στις ανατολικές υπώρειες του Ταΰγετου, σε ένα κατάφυτο πλάτωμα νότια του χωριού Ξηροκάμπι, είναι χτισμένη η ιστορική Μονή. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή η οποία ευρίσκεται στο υπέρθυρο της Βασιλικής Πύλης του εσωτερικού τού Ιερού Καθολικού, η Μονή ιδρύθηκε το 1639, πιθανότατα επάνω σε παλαιότερο, βυζαντινό ναό της Παναγίας, αφού η παράδοση θέλει την ιστορία της να φθάνει πίσω στον 12ο αιώνα, και περιβάλλεται από ψηλό περίβολο που της δίνει την όψη φρουρίου. Εδώ βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, ενώ στο μικρό μουσείο που υπάρχει στο εσωτερικό της μονής, φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια.

Ι.Μ-Ζερμπίτσης

Πολύ κοντά στο Μυστρά, εκεί που οι πρόποδες του Ταΰγετου σμίγουν με την εύφορη κοιλάδα της Σπάρτης, θα βρείτε τα χωριά Παρόρι και Αϊ Γιάννη. Ιδανικός προορισμός για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το φαγητό σας σε παραδοσιακές ταβέρνες μέσα στη φύση, δίπλα στα τρεχούμενα νερά των πηγών και κάτω από τον ίσκιο ψηλών πλατανιών. Στο Παρόρι, δίπλα από την όμορφη πλατεία, εκεί που τρέχουν τα κρύα νερά των πηγών του Κεράμου, ξεκινά ένα φιδίσιο μονοπάτι που μετά από 15 μόλις λεπτά θα σας οδηγήσει στο μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς της Λαγκαδιώτισσας, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και είναι χτισμένο κυριολεκτικά μέσα στον βράχο. Ο θρύλος λέει, ότι εδώ λειτουργήθηκε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Κωνσταντινούπολη το 1449.

Πηγές Κέραμου

Στο Παρόρι, δίπλα από την όμορφη πλατεία, εκεί που τρέχουν τα κρύα νερά των πηγών του Κεράμου, ξεκινά ένα φιδίσιο μονοπάτι που μετά από 15 μόλις λεπτά θα σας οδηγήσει στο μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς της Λαγκαδιώτισσας, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και είναι χτισμένο κυριολεκτικά μέσα στον βράχο. Ο θρύλος λέει, ότι εδώ λειτουργήθηκε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Κωνσταντινούπολη το 1449.

Ο χώρος του είναι υποβλητικός κυρίως λόγω του βράχου που το σκεπάζει και το απομονώνει από το έντονο φως και τους θορύβους. Oι τοίχοι του είναι γεμάτοι με κρεμασμένες εικόνες και βαμμένοι κόκκινοι. Το ιερό είναι χτισμένο ακόμη πιο βαθιά και έχει έντονα σημάδια διάβρωσης που μαρτυρούν την ηλικία του. Το εκκλησάκι συνδέεται με το χωριό Παρόρι με ένα ήπιο πεζοπορικό μονοπάτι. Η ομορφιά του φαραγγιού, η δροσιά από τη σκιά των δέντρων και των τρεχούμενων νερών και οι μυρωδιές της βλάστησης που φέρνει το αεράκι θα σας αποζημιώσουν αν το επισκεφτείτε.

Παναγία Λαγκαδιώτισσα

Στο κεντρικό τμήμα του Ταΰγετου, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη στην όμορφη Τρύπη, χτισμένη σε υψόμετρο 640 μ. μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με τρεχούμενα νερά και ταβέρνες γνωστές για την παραδοσιακή κουζίνα τους. Ξεδιψάστε στα κρυστάλλινα νερά των πηγών Βασιλονέρι και Καρβασαράς και αν έχετε διάθεση να εξερευνήσετε την μαγευτική φύση, κατηφορίστε στις πηγές του ποταμού Κνακίωνα για να απολαύσετε τα κρυστάλλινα νερά που πηγάζουν μέσα από τον Ταΰγετο.

Λίγο έξω από το χωριό στο δρόμο για Καλαμάτα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον θρυλικό Καιάδα, το σπηλαιοβάραθρο όπου σύμφωνα με το μύθο οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έριχναν τα ανάπηρα βρέφη προκειμένου να διασφαλίσουν την ευγονική της φυλής τους.

Πηγές Κνακίωνα

Η Μονή Γόλας είναι επίσης ένα θρησκευτικό μνημείο που πρέπει να επισκεφτείτε που βρίσκεται στο μεσαιωνικό οικισμό της Κουμουστάς, χτισμένη σε υψόμετρο περίπου χιλίων μέτρων Δυτικά του μοναστηριού εκτείνεται πυκνό ελατόδασος, ενώ όλη η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από καστανιές πεύκα και έλατα!

Το Μοναστήρι τιμάται επ’ ονόματι της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής. Από χτητορικές επιγραφές συμπεραίνουμε πως ο ναός κτίστηκε ή ανακαινίστηκε το 1632, όμως υπάρχει μαρτυρία σχετικά με την ύπαρξη του Μοναστηριού από το 1608. Σημαντικός υπήρξε ο ρόλος του Μοναστηριού στην παιδεία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι τοιχογραφίες της Μονής Γόλας έχουν να δώσουν κάτι ξεχωριστό και αξιοθαύμαστο που αξίζει τον κόπο κάποιος να επισκεφτεί το Μοναστήρι και να παρατηρήσει από κοντά τόσο την φυσική ομορφιά του τόπου όσο και να νιώσει την πνευματική αγαλλίαση, η οποία είναι διάχυτη σε όλα τα σημεία της Μονής.

Εδώ μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για όλα τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής.

Ι.Μ.Γόλας

Πάρνωνας

Ξεκινήστε την περιήγησή σας στα χωριά και τα αξιοθέατα του Πάρνωνα από τα Τσίντζινα, γνωστά και ως Πολύδροσο, είναι ένα κουκλίστικο ορεινό χωριό χτισμένο στην “καρδιά” του Πάρνωνα σε υψόμετρο περίπου 1.100 μέτρων.

Εδώ θα θαυμάσετε τα παραδοσιακά σπίτια χτισμένα στις μύτες των τριών λόφων του χωριού, μπορείτε να επισκεφθείτε τα πέτρινα βυζαντινά εκκλησάκια και να δροσιστείτε στα τρεχούμενα νερά των πηγών που αναβλύζουν στην περιοχή. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού, είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, το “Ψητό”, η Αγία Μαρίνα και το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Τα Τσίντζινα αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για όσους επιζητούν τη χαλάρωση και την ηρεμία, αλλά και ορμητήριο για πεζοπορικές και ποδηλατικές εξερευνήσεις στον καταπράσινο Πάρνωνα ανάμεσα σε τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλλους.

Το ιστορικό αυτό Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο χιλίων περίπου μέτρων, σ’ ένα καταπράσινο οροπέδιο του Πάρνωνα και σε απόσταση είκοσι πέντε χιλιόμετρων από τη Σπάρτη, κοντά στα χωριά Βασσαράς και Τσίντζινα. Η ύπαρξη της μονής ως λατρευτικού χώρου χρονολογείται το 881 μ.Χ., όπως προκύπτει από τον βίο του Οσίου Ηλία του Νέου ή Σικελιώτη, ο οποίος για ένα διάστημα ασκήτευσε στην περιοχή.

Ι.Μ Αγίων Αναργύρων

Οι όμορφες Καρυές (Αράχοβα), είναι ένα παραδοσιακό χωριό με μεγάλη ιστορία χτισμένο σε υψόμετρο 950 μ. Το χωριό συνδέεται με τις Καρυάτιδες, τα νεαρά κορίτσια των Καρυών, οι οποίες απεικονίζονται στο Ερεχθείο της Ακρόπολης, καθώς και σε ομοίωμα του που υπάρχει στην είσοδο του οικισμού. Δημοφιλές αξιοθέατο των Καρυών, εκτός από το μνημείο των Καρυάτιδων, αποτελούν και οι επονομαζόμενοι Πλάτανοι του Μενέλαου. Πρόκειται για τέσσερεις υπεραιωνόβιους πλάτανους που σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, είχαν φυτευτεί από τον Μενέλαο περί το 1100 πΧ. και για αυτό το λόγο έχουν πάρει αυτή την ονομασία. Οι Καρυές παρέχουν στους επισκέπτες, πληθώρα υπηρεσιών φιλοξενίας, με όμορφους φροντισμένους ξενώνες και παραδοσιακά ταβερνάκια γύρω από τη γραφική τους πλατεία ενώ παράλληλα αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες και αποδράσεις στην οροσειρά του Πάρνωνα.

Πλάτανοι Μενέλαου

Τα Χρύσαφα βρίσκονται σε υψόμετρο 550 μέτρων σε μια δυτική πλαγιά του Πάρνωνα. Στο χωριό υπάρχουν αξιόλογες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η Παναγία η Χρυσαφίτισσα, μια εντυπωσιακή καστροκκλησιά, η οποία οικοδομήθηκε στο τέλος του 11ου αιώνα. Έκτος από τις όμορφες τοιχογραφίες , αυτό που κάνει την εκκλησία να ξεχωρίζει είναι ο επιβλητικός οχυρός πύργος στη δυτική πλευρά της. Η μονή είναι ένα από τα μνημεία που αποδεικνύουν τη μεγάλη πνευματική άνθηση της περιοχής στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, ο όμορφος, καλοδιατηρημένος ναός της Παναγίας Χρυσαφίτισσας.
Οικοδομήθηκε στο τέλος του 11ου αιώνα και είναι πιθανόν να ανήκε σε μεγαλύτερο συγκρότημα ή μοναστήρι, όπως δείχνουν ίχνη θεμελίων στη νότια πλευρά του.

Παναγία Χρυσαφίτισσα

Κοντά στα Χρύσαφα βρίσκεται και η ιστορική Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, μια από τις σημαντικότερες μονές της Λακωνίας, που χτισμένη σε μια όμορφη, καταπράσινη τοποθεσία. Εξωτερικά έχει τη μορφή φρουρίου με ψηλό περίβολο που σχηματίζουν τα συγκροτήματα των κελιών και των βοηθητικών χώρων. Η μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, κειμήλια και σπάνια έγγραφα που εκτίθενται στο μουσείο της. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, η Μονή κτίστηκε το έτος 1305 επί βασιλείας του Αυτοκράτορος του Βυζαντίου Ανδρονίκου του πρεσβύτερου (1283-1328) λίγο ψηλότερα, στη χαράδρα του χειμάρρου Σωφρόνη και μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση στις αρχές του 17ου αιώνα εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών και των εχθρικών επιδρομών.

Από τα Χρύσαφα, μέσω μιας πανέμορφης διαδρομής μπορείτε να επισκεφθείτε τους Αγριάνους, ένα μικρό γραφικό ορεινό χωριό που φημίζεται για το καλό κλίμα του, τις ωραίες ταβέρνες και τις διαδρομές μέσα στο δάσος.

Ι.Μ Αγίων Τεσσαράκοντα

Δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για όλα τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής.

Μάθετε περισσότερα www.realsparta.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ