Ο δημοσιογράφος και ταξιδιωτικός ανταποκριτής της Telegraph, Stephen Bayley, είναι ενθουσιασμένος με το νησί της Σκοπέλου, στην οποία κάνει εκτενές αφιέρωμα χαρακτηρίζοντάς την ως «το ελληνικό νησί που ξέχασε ο τουρισμός».

Η Daily Mail παραληρεί με ελληνικό προορισμό: «Πηγαίνετε προτού μολυνθεί από τους τουρίστες»!

Επειδή δεν έχει αεροδρόμιο στη Σκόπελο δεν συναντάς επιπόλαιους τουρίστες, όπως στην Σκιάθο, με το μαζικό τουρισμό. Αν και η Σκόπελος δεν είναι και ένα νησί τόσο παρθένο, όσο ήταν αρχικά. 

Μαγειρεύοντας το βράδυ με θέα από τη μια το μπλε του Αιγαίου και από την άλλη τον Ολυμπο, στη Σκόπελο καταλαβαίνεις τι ώρα είναι από το την άφιξη και την αναχώρηση των πλοίων. Κάτι τέτοιες στιγμές, χαζεύοντας τη θάλασσα είναι αδύνατο να μην σκεφθείς την επιστροφή του Θησέα με το μαύρο πανί στο κατάρτι του. Οι μύθοι, όταν είσαι σ’ αυτό το νησί, σου μοιάζουν αληθινοί. Ακόμη και αν είσαι στην κουζίνα και μαγειρεύεις μουσακά. 

Τα πλοία που γίνονται… ρολόγια

Μιλώντας για τους ήχους των πλοίων ΄ταν φτάνουν αλλά και αποχωρούν από το νησί, προσθέτει «μπορείς να ακούσεις τους στεναγμούς της ντίζελ μηχανής του πριν δεις το γαλάζιο-κίτρινο πλοίο, κάτι σαν απόδειξη ότι στη μυστηριώδη Ελλάδα ο ήχος ταξιδεύει γρηγορότερα από το φως», η δημοσιογράφος αναφέρει ότι τα ρολόγια είναι ένα αχρείαστο αξεσουάρ, αφού οι κάτοικοι χρησιμοποιούν αυτούς τους ήχους για τον υπολογισμό της ώρας.

Σχετικά με τη διαμονή, ο ρεπόρτερ λέει πως το καλύτερο μέρος είναι η Χώρα του νησιού, «την πυκνοκατοικημένη, ελικοειδή, πανέμορφη Παλιά πόλη, το λευκό και μπλε της οποίας θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στους λογαριασμούς σας στο instagram». Αναφέρει μάλιστα και τον αστικό μύθο για τις εκκλησίες που είναι τόσες πολλές, ώστε κανείς δεν έχει καταφερει να τις μετρήσει.

Οσο για το πότε πρέπει να επισκεφθεί κανείς την Σκόπελο, ο Stephen Bayley προτείνει ανεπιφύλακτα: Το Δεκαπενταύγουστο όταν το θρησκευτικό συναίσθημα πλημμυρίζει… «Αγοράστε ψάρια από τον άνθρωπο που στα φέρνει σπίτι με το παλιό αυτοκίνητο, αφήστε τα σκουπίδια σας έξω, να τα μαζέψουν με το γάιδαρο, και απολαύστε τις βόλτες σας στα σοκάκια. Υπάρχει μόνο ένας καλός κρεοπώλης από όπου μπορείτε να αγοράσετε φρέσκο κατσικάκι». 

Μελαγχολία: Μόνο εκεί είναι απολαυστική

«Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις σε αυτό το νησί δεν είναι άλλη από αυτή την αίσθηση μελαγχολίας που αποπνέει. Οταν μάλιστα πνέουν μελτέμια, το νησί μοιάζει ερημικό. Αλλωστε η Σκόπελος ήταν γνωστή στο παρελθόν ως Ανεμοπύλη, ή Πύλη των Ανέμων, φημίζεται για τα μελτέμια της. Αυτός ο άνεμος λοιπόν, μετριάζει τη ζωή του νησιού. Συχνά έρχεται από τον πεντακάθαρο γαλάζιο ουρανό, χτυπά με εξαιρετική δύναμη και λίγα λεπτά μετά… σβήνει, εξαφανίζεται και έτσι μπορείς να ακούσεις και πάλι τα πλοία που έρχονται και φεύγουν. Μερικές φορές, όμως, επιμένει, όπως το περασμένο καλοκαίρι που τα μελτέμια κράτησαν τρεις μέρες. Σε τέτοιες περιπτώσεις αρχίζει να σκέφτεσαι ότι ο άνεμος δεν είναι μια ενιαία οντότητα, αλλά μια μεταβλητή, δελεαστική, απρόβλεπτη δύναμη. Ακούγεται ένα σκυλί, μετά σιωπή, μετά το κλείσιμο ενός ανοιχτού παραθύρου, μια καταιγίδα, ένας θόρυβος σαν τραίνο που πλησιάζει, ένα σφύριγμα, ένα ουρλιαχτό. Στη συνέχεια μια παραπλανητική σιωπή πριν ξαναρχίσουν οι ήχοι. Οταν τα μελτέμια χτυπάνε έτσι, τα πορθμεία κλείνουν. Αυτή η απομόνωση στο νησί φουντώνει τους προϊστορικούς φόβους και για αυτό οι άνθρωποι εδώ αισθάνονται τόσο ανακουφισμένοι όταν τα πορθμεία επιτέλους ανοίγουν ξανά. Καταλαβαίνεις γιατί οι αρχαίοι αντιμετώπιζαν τον άνεμο σαν θεό…». 

«Σκάφη σαν τροχόσπιτα»

«Οταν επισκέφθηκα πριν από 20 χρόνια τη Σκόπελο υπήρχε μόνο ένας κεντρικός δρόμος. Τώρα τα μουλάρια έχουν αντικατασταθεί από αυτοκίνητα. Τα σκάφη είναι πιο συνηθισμένα, όμως, από τα αυτοκίνητα. 

Αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, το λιμάνι μοιάζει περισσότερο με κάμπινγκ παρά με με λιμάνι γεμάτο superyacht. Αντ’ αυτού τα σκάφη αναψυχής στην Σκόπελο μοιάζουν με τροχόσπιτα με απλωμένες πετσέτες να στεγνώνουν επάνω τους… 

Οποιον τον ενοχλεί ο ελληνικός τρόπος ζωής δεν πρέπει να πάει στην Σκόπελο. Μια σιδερένια βέργα εξέχει από το τσιμέντο, τα καλώδια είναι μπερδεμένα, τα ζουζούνια ατελείωτα, τα φυτά παραμελημένα. Κάτω από μια βουκαμβίλια μπορεί οι νησιώτες να μην παρατηρούν τα σκουπίδια που έχουν μαζευτεί από κάτω. Εάν ένας τροχός σπάσει, το αυτοκίνητο το παρατάνε. Αν ένα ψυγείο χαλάσει το βγάζουν έξω και το αφήνουν εκεί. Δεν κάνουν ανακύκλωση. Ο μοντέρνος τρόπος ζωής αποδεικνύεται εδώ μόνο σε ότι αφορά στα μηχανήματα, αφού οι άνθρωποι εδώ ακολουθούν τους δικούς τους, ήπιους ρυθμούς, οι οποίοι θα άρεσαν σίγουρα στον Ομηρο». 

Διθύραμβοι της Guardian για ελληνικό νησί. «Εκεί πηγαίνουν οι Αθηναίοι που… ξέρουν» (Photos)

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ