Μπουκαλάκια σαμπουάν σε ξενοδοχείο

Τα πλαστικά μπουκαλάκια σαμπουάν των ξενοδοχείων που δίνονται ως παροχή στους πελάτες, θα απαγορευθούν στο πλαίσιο της πράσινης δράσης της ΕΕ.
Μικρά μπουκάλια σαμπουάν θα απαγορευτούν στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία μετά τη συμφωνία που συνήφθη για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης στην ΕΕ.

Το Βέλγιο, διαπραγματεύοντας εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ, κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το νόμο για την περικοπή των απορριμμάτων συσκευασίας. Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε στόχους μείωσης των απορριμμάτων συσκευασίας κατά 5% έως το 2030 και 15% έως το 2040, με τη δέσμευση ότι όλες οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες έως το 2030.

Συμφώνησαν επίσης ότι ο κενός χώρος δεν πρέπει να αποτελεί περισσότερο από το μισό των συσκευασμένων αγαθών, μια κίνηση που αποσκοπεί να σταματήσει τη χρήση υπερμεγέθων κουτιών για διαδικτυακές παραδόσεις.

Από την 1η Ιανουαρίου 2030, τα μίνι μπουκάλια σαμπουάν δεν θα επιτρέπονται στα ξενοδοχεία και ούτε θα τυλίγονται με πλαστικό οι βαλίτσες στα αεροδρόμια.

Είδη προσωπικής φροντίδας σε ξενοδοχείο

Στο ίδιο πλαίσιο, θα απαγορευτούν και τα φακελάκια σάλτσας εστιατορίων στα ευρωπαϊκά εστιατόρια τα οποία θα απαγορεύεται να προσφέρουν σάλτσες όπως κέτσαπ και μαγιονέζα σε πλαστικά φακελάκια, εκτός εάν είναι σε πακέτο.

Απαγορεύονται τα «για πάντα χημικά»

Η απαγόρευση θα ισχύει επίσης για πλαστικά είδη μιας χρήσης, όπως πιάτα μιας χρήσης, κύπελλα και κουτιά που χρησιμοποιούνται από εστιατόρια φαστ φουντ, και ελαφριές σακούλες, όπως αυτές που προσφέρονται στις αγορές παντοπωλείων.

Θα υπάρξει επίσης απαγόρευση για τα «για πάντα χημικά» (απολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες ή PFAS) στις συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Η συμφωνία έρχεται μετά την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανανέωση των κανόνων συσκευασίας το 2022. Τα απορρίμματα συσκευασίας έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 20% στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία και κάθε Ευρωπαίος παράγει σχεδόν 190 κιλά απορριμμάτων συσκευασίας ετησίως.

φακελάκια κέτσαπ

Οι στόχοι δεν θα ισχύουν για πολύ μικρές επιχειρήσεις

Ωστόσο, η συμφωνία εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, και αυτό δεν είναι εγγυημένο καθώς οι πράσινοι κανόνες της ΕΕ υφίστανται αυξανόμενη πίεση από τα συντηρητικά κόμματα.

Οι συντηρητικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι είναι πολύ επαχθή κατά τη διάρκεια της κρίσης κόστους ζωής.

Η απαγόρευση στο Ηνωμένο Βασίλειο για ορισμένα πλαστικά μιας χρήσης τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Απαγόρευσε, μεταξύ άλλων, τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, τα ποτήρια από πολυστυρένιο και τα δοχεία τροφίμων στην Αγγλία. Όπως έχουν τα πράγματα, η απαγόρευση της ΕΕ προχωρά περαιτέρω και καλύπτει περισσότερα στοιχεία.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα εφαρμοστεί στη Βόρεια Ιρλανδία

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα ισχύει στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία συνεχίζει να ακολουθεί περισσότερους από 300 κανόνες της ΕΕ ως μέρος των εμπορικών ρυθμίσεων μετά το Brexit, εκτός εάν η πλειοψηφία του Stormont επιχειρήσει να το εμποδίσει.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ορισμένες απαγορεύσεις πλαστικών μίας χρήσης, αλλά η συνολική πρόοδος είναι πιο αργή από την ΕΕ», δήλωσε η Paula Chin, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής στο WWF UK.

«Θέλουμε να δούμε πιο φιλόδοξη νομοθεσία για μεγαλύτερη πρόληψη των απορριμμάτων μέσω του οικολογικού σχεδιασμού και της δυνατότητας συστημάτων επαναχρησιμοποίησης και επαναπλήρωσης για πολλά συσκευασμένα προϊόντα».

Ένας εκπρόσωπος της Defra είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εισαγάγει μία από τις πιο αυστηρές απαγορεύσεις στον κόσμο για τις μικροσφαιρίδια και έναν φόρο πλαστικών συσκευασιών, καθώς και «εκτεταμένες απαγορεύσεις και περιορισμούς στα ρυπογόνα πλαστικά μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των μαχαιροπήρουνων, των ποτηριών από πολυστυρένιο και των δοχείων τροφίμων».

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τη βιομηχανία και τους διεθνείς εταίρους για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικό και την επίτευξη των περιβαλλοντικών μας στόχων», είπε.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ