Τον κίνδυνο να εκραγεί ένα τεράστιο ηφαίστειο ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας και να προκαλέσει το θάνατο έως και εκατό εκατομμυρίων ανθρώπων επισημαίνει μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες ανακάλυψαν στα νησιά Οσούμι ενδείξεις ενός αναδυόμενου ηφαιστειακού δόμου εύρους δέκα χιλιομέτρων στην καλντέρα Κικάι, που θεωρούν ότι περιέχει 32 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος και από τις διαταράξεις στην επιφάνειά του θεωρούν ότι είναι έτοιμος να εκραγεί.

Η μελέτη των ερευνητών του Kobe Ocean-Bottom Exploration Center (KOBEC) του ιαπωνικού Πανεπιστήμιου Κόμπε επιβεβαίωσε ότι ο γιγάντιος θόλος λάβας δημιουργήθηκε μετά από μια τεράστια έκρηξη, συνεπεία της οποίας σχηματίστηκε η καλντέρα πριν από 7.300 χρόνια.

Ευρώπη: Ταξίδι με το τρένο! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ξαφνική αυτή έκρηξη πιστεύεται ότι εξαφάνισε από προσώπου γης προϊστορικούς πολιτισμούς στη νότια Ιαπωνία.

(Χάρτης: Πανεπιστήμιο Kobe)

Αν εκραγεί ο νέος θόλος της λάβας, μπορεί να εκτοξεύσει τεράστιες ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας και σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπλοκάροντας την ηλιακή ακτινοβολία και προκαλώντας έναν «ηφαιστειακό χειμώνα». Εξίσου μεγάλος είναι ο κίνδυνος πρόκλησης τσουνάμι, που θα σαρώσει τη νότια Ιαπωνία και τις ακτές της Ταϊβάν και της Κίνας, προτού πλήξει τις ακτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μαδρίτη: Η ιστορία του πιο παλιού εστιατορίου στον κόσμο

«Αν και η πιθανότητα να σημειωθεί μια τεράστια έκρηξη της καλντέρας που θα πλήξει το Ιαπωνικό αρχιπέλαγος περιορίζεται στο 1% μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια, υπολογίζεται ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αγγίξει τα εκατό εκατομμύρια στη χειρότερη περίπτωση», δήλωσε ο επικεφαλής του KOBEC, καθηγητής Γιοσιγιούκι Ταστσούμι.

Το πιο σκοτεινό κτήριο του πλανήτη σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Asif Khan 

Οι επιστήμονες έκαναν έξι γεωλογικές αναλύσεις χρησιμοποιώντας υποβρύχια ρομπότ που αναλύουν τη σύσταση και τη μορφολογία βράχων, σεισμογράφους και ηλεκτρομαγνητόμετρα, ενώ θα επιστρέψουν τον ερχόμενο μήνα στην περιοχή.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ