Τριπόταμος Τήνος
Ενημερώθηκε στις 17 Απριλίου 2024, 15:17

Βασικό χαρακτηριστικό των χωριών είναι ως γνωστόν η πλατεία στο κέντρο όπου συγκεντρώνονται ντόπιοι και ξένοι και αποτελεί σημείο αναφοράς του εκάστοτε οικισμού. Ωστόσο, υπάρχει ένα χωριό στην Ελλάδα που όχι μόνο δεν έχει πλατεία αλλά αποτελεί σκέτο… λαβύρινθο. Πάμε να το γνωρίσουμε…

Mόλις 5 χιλιόμετρα από τη χώρα της Τήνου, πίσω από το γυμνό βράχο του Εξωμβούργου, όπου βλέπει ο επισκέπτης τα ερείπια της Μεσαιωνικής πόλης της Τήνου, με θέα τη γειτονική Δήλο, θα συναντήσει τον Τριπόταμο.

Τριπόταμος Τήνος χωριό λαβύρινθος

Ο Τριπόταμος δεν έχει πλατεία

Ένα παράξενο χωριό είναι ο Τριπόταμος, που αποτελεί το πέρασμα στους παραδοσιακούς οικισμούς της Εξωμεριάς, τα Μέσα και τα Πάνω μέρη του νησιού καθώς και σε μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Τήνου.

Οφείλει το όνομά του στη θέση που βρίσκεται, χτισμένο στη μέση από τρεις ποταμούς. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού, διάσημο για την γραφικότητα και την ομορφιά του, που αποτυπώνονται σε κάθε σημείο.

Τριπόταμος Τήνος χωριό χωρίς πλατεία

Τα πετρόκτιστα σοκάκια του προσφέρονται για περπάτημα, ο μόνος τρόπος για να γνωρίσετε εκ των έσω τον οικισμό. Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι η δαιδαλώδης αρχιτεκτονική με την οποία έχει δομηθεί, που θυμίζει λαβύρινθο, και φυσικά το γεγονός ότι είναι το μόνο χωριό της Ελλάδας που δεν έχει κεντρική πλατεία!

Τήνος χωριό λαβύρινθος

Δρομάκια και στενά περιπλέκονται κάτω από στοές, αυλές και φαρδιά πεζούλια χωρίς ενδιάμεσα κενά. Το χωριό μοιάζει με φρούριο δίχως τείχη. Και μήπως δεν υπήρξε; Την εποχή των πειρατών οι κάτοικοι του Τριπόταμου προστατεύονταν με τον τρόπο αυτό, αφού όποιος χανόταν μέσα στα στενά σοκάκια ήταν δύσκολο να μπορέσει να βρει την έξοδο.

Τριπόταμος Τήνος

Τα πλεονεκτήματα του χωριού

Το χωριό στην Τήνο προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών με την ιδιαιτερότητά του, ενώ οι κάτοικοι πιστεύουν ότι ο τρόπος αυτός της δόμησης τους φέρνει πιο κοντά, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ισχυρών δεσμών της κοινότητας, κάτι που εύκολα θα διαπιστώσει κανείς φτάνοντας εκεί.

Πανοραμική λήψη Τριπόταμος Τήνος

Περπατώντας στο χωριό, θα συναντήσετε τον ενοριακό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, που, στις 21 Νοεμβρίου που γιορτάζει, πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι και τα σπίτια του χωριού είναι “ανοιχτά” για τους επισκέπτες.

Χωριό χωρίς πλατεία Τήνος

Επιπλέον μια στάση απαιτείται και στο Λαογραφικό Μουσείο Τριπόταμου, όπου θα μάθετε πολλά για τη ζωή των κατοίκων κατά το παρελθόν. Από τον Τριπόταμο ξεκινάνε σηματοδοτημένα και καλοσυντηρημένα πεζοπορικά μονοπάτια προς τη Χώρα και την Ενδοχώρα.

Τριπόταμος χωριό λαβύρινθος Τήνος

Επισκεφθείτε τα πιο όμορφα χωριά της Τήνου

Αυθεντικά, γεµάτα φως και χρώµα, τα χωριά της Τήνου θα σας µυήσουν στις… αληθινές Κυκλάδες!

Φαλατάδος

Φαλατάδος, χωριό Τήνος

Το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Τήνου είναι γνωστό για τη ρακή και τα εξαιρετικά κρασιά του. Ο Ναός της Αγίας Τριάδας με τον μπλε τρούλο ξεχωρίζει από μακριά, ενώ το Σπίτι του Σκίτσου, που λειτουργεί ως Μουσείο Γελοιογραφίας, είναι από τα μοναδικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Βώλακας

Βώλακας, χωριό Τήνος

Ισορροπεί περίτεχνα μεταξύ θρύλου και πραγματικότητας, με το σεληνιακό τοπίο που δημιουργούν οι χιλιάδες γρανιτένιοι ογκόλιθοι, που βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχή, να τραβά αναπόφευκτα το ενδιαφέρον επιστημόνων και επισκεπτών!about:blank

Πύργος

Πύργος, χωριό Τήνος

Το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές χωριό της Τήνου διατηρεί αναλλοίωτη την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, ενώ οι μαρμάρινες κρήνες, τα τέμπλα και οι προσόψεις των σπιτιών το κάνουν να μοιάζει με υπαίθρια έκθεση Τέχνης!

Υστέρνια

Υστέρνια, χωριό Τήνος

Αμφιθεατρικά χτισμένα, 18 χλμ. από τη Χώρα, προσφέρουν πανοραμική θέα στο Αιγαίο και τα γύρω νησιά, με τα ερείπια των γραφικών διατηρητέων ανεμόμυλων να ξεχωρίζουν από μακριά.

Διαβάστε ακόμα:Travel + Leisure: Ξεχώρισε τους 6 καλύτερους ελληνικούς προορισμούς για το 2021! Διθυραμβικά σχόλια για τον καθένα…

Πάνορμος

Πάνορμος, χωριό Τήνος

Το μικρό αυτό ψαροχώρι, χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός στο δυτικό τμήμα του νησιού, διαθέτει πεντακάθαρες αμμουδιές, ενώ ξεχωρίζει και το νησάκι Πλανήτης με τον ερειπωμένο Φάρο, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι.

Δυο Χωριά

Δυο Χωριά Τήνος

Πηγές με γάργαρο νερό, πλακόστρωτα μονοπάτια και ολάνθιστες μπουκαμβίλιες, πλαισιώνουν τα αγέρωχα πλατάνια της μεγάλης πλατείας και τις γραφικές μεσαιωνικές καμάρες στο καλύτερο «μπαλκόνι» της Τήνου, χτισμένο σε υψόμετρο 450 μ.

Καρδιανή

Καρδιανή, χωριό Τήνος

Εκτυφλωτικά λευκή και αρχιτεκτονικά αξιολάτρευτη, θα σας μαγέψει! Μαρμάρινες βρύσες και ανάγλυφες διακοσμητικές λεπτομέρειες, ασβεστωμένα δρομάκια και λουλουδιασμένοι κήποι φυλακίζουν το βλέμμα.

Πλατιά

Πλατιά, χωριό Τήνος

Παραδοσιακός οικισμός τηνιακής αρχιτεκτονικής και γενέτειρα πολλών καλλιτεχνών. Σε κάθε σας βήμα η αριστοτεχνικά δουλεμένη πέτρα και το μάρμαρο δεν μπορούν παρά να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ