Η Χρυσή έχει ένα από τα ωραιότερα φυσικά τοπία στον κόσμο αλλά και το μεγαλύτερο κεδρόδασος, που δημιουργεί μοναδικές εικόνες… Εάν προσθέσουμε την χρυσή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά, ο τόπος αυτός είναι εξωτικός!

Η Χρυσή είναι ένα ελληνικό νησί μήκους 7 χιλιομέτρων και μέγιστου πλάτους 2 χιλιομέτρων, που βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια νότια της νοτιότερης πόλης της Ευρώπης, στην Ιεράπετρα Κρήτης. Οι ακτές του περιβάλλονται από το Λιβυκό πέλαγος της Μεσογείου και κατέχει ένα σημαντικό ρεκόρ.

- Advertisement -

Το μεγαλύτερο φυσικό κεδρόδασος στην Ευρώπη

Από την στιγμή που ο επισκέπτης φτάσει στην Χρυσή μαγνητίζεται από το εξωτικό φυσικό τοπίο που κυριαρχείται από κέδρους, χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Το νησί, μάλιστα, φιλοξενεί το μεγαλύτερο φυσικώς σχηματιζόμενο δάσος λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη. Όπως είναι αναμενόμενο, λοιπόν, οι εικόνες εδώ θυμίζουν εξωτικό νησί, ενώ οι επισκέπτες αισθάνονται ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ελευθερίας.

Η βόλτα στο δάσος, η κολύμβηση σε κρυστάλλινη καθαρή θάλασσα, σε συνδυασμό με την απαλή μυρωδιά του κέδρου και το καθαρό οξυγόνο, ολοκληρώνουν την εμπειρία, προσφέροντας ένα αξέχαστο αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης. Αυτός είναι ο λόγος που η Νήσος Χρυσή καλωσορίζει κάθε καλοκαίρι όλο και περισσότερους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Στο νησί υπάρχει ένα μικρό bar στην βόρεια πλευρά, μια μικρή ταβέρνα/καντίνα στην νότια πλευρά, ενώ στάση αξίζει να κάνετε στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το ειδυλλιακό σκηνικό συμπληρώνει ένας φάρος στην βορειοδυτική πλευρά και ένα οίκημα στην βορειοανατολική πλευρά. Υπάρχουν 3 αναγνωρισμένοι μόνιμοι κάτοικοι μέχρι τώρα.

Εξωτικό τοπίο στην Χρυσή

Το νησί έχει μεγάλο αριθμό από κοχύλια, κυρίως στην βόρεια πλευρά, το οποίο είναι και ένα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά της Χρυσής. Για έξι μήνες το χρόνο, από μέσα Μαϊου μέχρι τέλος Οκτωβρίου, υπάρχουν δρομολόγια με καραβάκια που αναχωρούν από τα λιμάνια της Ιεράπετρας και από τον Μακρύ Γιαλό, με προορισμό το νησί. Ύστερα από 1 περίπου ώρα ταξίδι τα σκάφη πλησιάζουν την νότια πλευρά, η οποία είναι συνήθως πιο ήρεμη. Η έξοδος στο νησί γίνεται στην θέση “Βουγιού Μάτι”, όπου υπάρχει μια μικρή προβλήτα, υποδοχή και η ταβέρνα/καντίνα.

Η Χρυσή εξαιτίας της εξωτικής της ομορφιάς αλλά και του μοναδικού φυσικού κεδρόδασους στην Ευρώπης προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000, ως “περιοχή έντονου φυσικού κάλλους”, καθώς επίσης έχει ορισθεί ως καταφύγιο άγριας ζωής. Η πλειοψηφία των δέντρων έχουν μέση ηλικία τα 200 χρόνια και μέσο ύψος τα 7 μέτρα, μερικά μάλιστα είναι πάνω από 300 ετών και έχουν 10 μέτρα ύψος.

Η πυκνότητα είναι περίπου 28 δέντρα ανά εκτάριο. Η επαφή με ένα τόσο μοναδικό φυσικό περιβάλλον καλλιεργεί εύκολα την περιβαλλοντική συνείδηση στον επισκέπτη και απαιτεί σεβασμό στις φυσικές του λειτουργίες.

5+1 πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Ιεράπετρα

Η Ιεράπετρα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λασιθίου και είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης. Βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο, 242 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 36 χιλιόμετρα νότια από τον Άγιο Νικόλαο. Στην Ιεράπετρα θα ανακαλύψεις πανέμορφες παραλίες και ο κόσμος είναι ιδιαίτερα φιλόξενος (καλά, σε όλη την Κρήτη είναι).

ιεράπετρα Κρήτη

Αυτοί είναι οι λόγοι που θα σας κάνουν να την επισκεφθείτε αμέσως: 

1. Ο Άγιος Ανδρέας είναι μια αμμώδης παραλία, με βραχώδεις ακτογραμμές και προσφέρεται για ελεύθερη κατάδυση.

2.Υπάρχουν πολλές παραλίες που μπορείς να επισκεφτείς όπως: η Χρυσή ακτή,η Αγια-Φωτιά, οι Αμμουδάρες, η Γαλήνη,ο Θόλος (στο Καβούσι), και άλλες. Ρώτα τους ντόπιους και θα σου πουν.

3.Υπάρχουν πολλά μαγαζιά για να απολαύσεις κρητικό φαγητό και να πιεις τον καφέ σου κοντά στην παραλία.

4.Στην Ιεράπετρα θα βρεις πολλά φαράγγια τα οποία αξίζει να διασχίσεις, αλλά πάντα με προσοχή και τους κατάλληλους ανθρώπους. Το φαράγγι με τις κόκκινες πεταλούδες ή φαράγγι Ορεινό και το Φαράγγι Μυλωνά είναι must.

Διαβάστε ακόμα:Καστός: To μικρότερο κατοικημένο νησί στο Ιόνιο μάς μαγεύει!

5.Στην Ιεράπετρα όλοι διασκεδάζουν. Θα ξεκινήσεις από τα απόγευμα με βόλτες στην παραλία και θα βρεθείς το βράδυ να γλεντάς.

Αποτέλεσμα εικόνας για ierapetra

6.Θα απολαύσεις άλλο ένα μέρος της Κρήτης που έχει πολλά να σου προσφέρει. Θα ατενίσεις το Λιβυκό πέλαγος και θα ανακαλύψεις την άγρια ομορφιά που σου προεσφέρει η συγκεκριμένη τοποθεσία.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ