Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
33.5 C
Athens
ΑρχικήΜακεδονίαΓρεβενάΤο επιβλητικό Φαράγγι της Πορτίτσας και το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι στην είσοδο...

Το επιβλητικό Φαράγγι της Πορτίτσας και το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι στην είσοδο του

Το Φαράγγι και το γεφύρι της Πορτίτσας είναι από τα πιο εκπληκτικά μέρη που μπορεί να αντικρύσει κανείς… Ένα επιβλητικό και άκρως εντυπωσιακό αξιοθέατο, από τα ομορφότερα της ηπειρωτικής Ελλάδας που θυμίζει “συμπληγάδες πέτρες”, αφού περιβάλλεται από πανύψηλους βράχους ύψους 200 μέτρων.

Στην δυτική είσοδο του φαραγγιού στέκεται το πέτρινο ομώνυμο γεφύρι, ένα από τα δημοφιλέστερα και ομορφότερα γεφύρια της Ελλάδας.

- Advertisement -

Το φαράγγι της Πορτίτσας βρίσκεται στα δυτικά του νομού Γρεβενών, ανάμεσα στα μικρά βουνά του Σπηλαίου και της Λυκότρυπας, στους ανατολικούς πρόποδες του Όρλιακα και κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στο σημείο αυτό κυλάει ο ποταμός Βενέτικος δημιουργώντας την μικρή κοιλάδα Κανάβη. Η κοιλάδα καταλήγει σε ένα βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Πορτίτσα, ενώ η έξοδος του ονομάζεται Καρούτες.

Ένα μικρό σε μήκος, (περίπου 500 μέτρα) αλλά τόσο εντυπωσιακό και είναι διάσημο για το εκπληκτικό πέτρινο γεφύρι στην είσοδο του που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Το καλά συντηρημένο γεφύρι είναι το δημοφιλέστερο και ομορφότερο γεφύρι του νομού καθώς μαζί με το υπέροχο, επιβλητικό τοπίο που δημιουργεί το βαθύ φαράγγι και η ευκολία της πρόσβασης σ’ αυτό δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο και ένα μνημείο απαράμιλλης ομορφιάς.

Ανάμεσα στα βουνά Σπηλαίου και Λυκότρυπας δημιουργείται η κοιλάδα Κανάβη. Η ευχάριστη αγκαλιά της κοιλάδας με τα νερά του ορεινού ρέματος να κυλούν νωχελικά ανάμεσα σε κροκάλες και πλατάνια, ημερεύει τη σκληρότητα της ορεινής γης.

Η εικόνα της κοιλάδας που καταλήγει στο βαθύ φαράγγι της Πορτίτσας, και το φράγμα των βράχων στο βάθος που σχηματίζουν σαν συμπληγάδες οι δυο αντικριστοί κάθετοι βράχοι -το οποίο εμποδίζει αποφασιστικά το άπλωμα του μικρού οροπεδίου, είναι καθηλωτική! Μπροστά από το στενόμακρο στόμιο του φαραγγιού που χάσκει σαν πόρτα που ξεχάστηκε ανοικτή, το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας δρασκελίζει το ποτάμι δίνοντας διέξοδο στην επικοινωνία των ντόπιων ανάμεσα στο Σπήλαιο και το Μοναχίτι.

Ο ποταμός που περνά κάτω από την κάμαρα του γεφυριού είναι ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος Ελληνικός ποταμός (μήκος 297 χιλιόμετρα).

Η κατασκευή της γέφυρας υπολογίζεται το 1743 και σύμφωνα με πηγές χτίστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Είναι δίτοξο με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80μ και του μικρού τα 5μ. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μ. και το πλάτος του 2,70 μ. , το δε συνολικό του ύψος του φτάνει τα 7,80 μ. Το γεφύρι έχει συντηρηθεί ενώ κατασκευάζεται λίθινο μονοπάτι που φτάνει ως το χωριό.

Αν θέλετε να ζήσετε αυτή την εμπειρία και είστε τύποι της φύσης μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή από τα Γρεβενά – Μαυραναίοι – Ζιάκας – Σπήλαιο και μετά να φτάσετε στην Πορτίτσα, μέσω της επαρχιακής Γρεβενών-Βοβούσας. Η διαδρομή είναι 29,1 χιλιόμετρα, περίπου 45 λεπτά οδικώς)

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,297LikesΚάντε Like
88,203 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ