Ενημερώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2022, 15:20

Δες -όχι μία- πολλές και αληθινές άσπρες μέρες στην πανέμορφη Ελάτη λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Τρίκαλα!

elatiΟι περισσότεροι ταξιδιώτες παροµοιάζουν την Ελάτη µε παράδεισο. Tο πανέµορφο αυτό χωριό πνίγεται κυριολεκτικά  από τα έλατα.  Το τοπίο µοιάζει αλπικό, αλλά δεν χρειάζεται να ξενιτευτείς για να το απολαύσεις. Αρκεί να φτάσεις  ως τα Τρίκαλα και να διασχίσεις 40 συναρπαστικά χιλιόµετρα.

Ώρα για δράση

Τα γραφικά δροµάκια της Ελάτης προσφέρονται για ροµαντικές περατζάδες, αλλά και για µοιραία συναπαντήµατα µε ψαγµένους active τύπους που έχουν έρθει στην περιοχή για σκι, snowboard ή άλλα extreme sports. Οι γραφικοί ξενώνες είναι έτοιµοι να στεγάσουν τον έρωτά σου αλλά και την κεφάτη παρέα σου, ενώ τα ταβερνάκια µε τις φοβερές παραδοσιακές νοστιµιές είναι πραγµατική πρόκληση. Στους ξύλινους πάγκους στην άκρη του δρόµου θα βρεις τσάι, βότανα, χειροποίητες χυλοπίτες, ακόµη και αγνό µέλι.

pertouliΤο κοντινό Περτούλι και το µαγευτικό -όπως καλά αφήνει να εννοηθεί το όνοµά του- Νεραϊδοχώρι βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις από τηνΕλάτη, µέσα από διαδροµές βγαλµένες από όνειρο. Μην παραξενευτείς από τις πινακίδες µε τις αγελάδες, καθώς εδώ είναι πιο εύκολο να συναντήσεις αγελάδα από ό,τι άνθρωπο. Γρηγορότερα από ό,τι περιµένεις, περνώντας µέσα από το ελατοδάσος και τα ξέφωτα, θα βρεθείς στο ορεινό Περτούλι, µε τα γραφικά σπίτια του και τη µυρωδιά των ξύλων να σου δίνει την εντύπωση πως βρίσκεσαι σε άλλη εποχή. Σε υψόµετρο 1.150µ. το Περτούλι δικαιολογηµένα θεωρείται ένας από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς για το χειµώνα.

pertouli-1Αν θες να απολαύσεις τις χιονισµένες πλαγιές και να δοκιµάσεις τις επιδόσεις σου στο σκι, θα πας στο χιονοδροµικό κέντρο του Περτουλίου, στα Λιβάδια. Αν το σκι δεν είναι το φόρτε σου, αλλά θέλεις να του δώσεις µια ευκαιρία, η σχολή µε τους έµπειρους -και κούκλους- εκπαιδευτές θα σε φέρει πιο κοντά στις χαρές του χιονιού. Και όταν πια νιώσεις εξπέρ στα σλάλοµ αλλά τα έχεις παίξει και χρειάζεσαι λίγη τόνωση, µια κούπα µε αχνιστό NESCAFÉ® Classic και κους κους µε τους κολλητούς σου είναι ό,τι πρέπει για να φορτίσεις µπαταρίες και να συνεχίσεις την κατάκτηση του βουνού.

Για το τέλος, άσε το πιο µακρινό Νεραϊδοχώρι, µε τον εντυπωσιακό ναό της Αγίας Παρασκευής, από όπου η θέα προς την κοιλάδα του Περτουλιώτη είναι κάτι περισσότερο από συναρπαστική. Χτισµένο αµφιθεατρικά στη γεµάτη έλατα πλαγιά, το γραφικό Νεραϊδοχώρι είναι σαν τοπίο βγαλµένο από παραµύθι. Μη χάσεις την πέτρινη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε το 1793 και χρησιµοποιήθηκε ως κρησφύγετο των ανταρτών και ως κρυφό σχολειό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Σε µικρή απόσταση, το χωριό της ∆έσης µε το σπήλαιο της Λέγκως, από όπου περνά ένα υπόγειο ποτάµι, και το γραφικό χωριουδάκι του Αγίου Νικολάου, θα φέρουν τα βήµατά σου στο όµορφο κεφαλοχώρι Γαρδίκι µε τη µεγάλη πλατεία του, µε θέα στις βουνοκορφές της Πίνδου που δε θα χορταίνεις να βλέπεις.

elati-4Dine in

Οι βόλτες και οι εκδροµές θα σου ανοίξουν σίγουρα την όρεξη. Άπειρα είναι τα ταβερνάκια που κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε κάθε µικρό και µεγάλο χωριό της περιοχής.

elati-3

elati-1Info

Αποστάσεις: Τα Τρίκαλα απέχουν 335 χλµ. από Αθήνα και 215 χλµ. από Θεσσαλονίκη.
Sports: Μη χάσεις το πανέµορφο Χιονοδροµικό Κέντρο Περτουλίου (τηλ.: 24340-91385 ), αλλά και τις ποικίλες αθλοπαιδιές στο χιόνι και το βουνό που προσφέρουν οι διάφορες οµάδες outdoor sports!

Contact: ∆ήµος Αιθήκων, τηλ.: 24340-71005 ,www.elati.gr, Αστυνοµία Ελάτης, τηλ.: 24340 71222 .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ