Λέρος! Για πολλά χρόνια το νησί της Δωδεκανήσου ήταν από τα πιο «αδικημένα». Ο λόγος ήταν η φήμη που είχε βγει για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των ψυχικά ασθενών που φιλοξενούνταν στο Ιδρυμα. Χρόνια πριν χρησιμοποιήθηκε και ως νησί εξορισμένων πολιτικών.

Σήμερα, όλα αυτά είναι παρελθόν. Η Λέρος είναι ο ιδανικός προορισμός για να περάσετε ημέρες χαλάρωσης!

Αποτέλεσμα εικόνας για λερος παραλιες φωτογραφιες

Η Λέρος τα τελευταία χρόνια, επιλέγεται από Ελληνες και ξένους αφού οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τα  γραφικά χωριά, τα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα με το φρέσκο ψάρι.

Το νησί βρίσκεται στο το νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου στα Δωδεκάνησα. Η κύρια τουριστική περιοχή της είναι τα Άλιντα, άλλα ενδιαφέροντα χωριά είναι το ψαροχώρι Παντέλι, ο Βρομόλιθος με την παραλία του, η Γούρνα, ο Ξηρόκαμπος, το Παρθένι και ο Μπλεφουτης.

 

Το νησί των φιδιών,το δωμάτιο 39 και άλλα μέρη στον κόσμο που είναι αυστηρώς απρόσιτα!!!(photo)

Το Κάστρο της Παναγίας, κτισμένο τον ενδέκατο αιώνα, δεσπόζει στο βουνό Απιτίκι πάνω από τον Πλάτανο και ακριβώς απέναντι βρίσκεται το κλειδί το υψηλότερο σημείο του νησιού με καταπληκτική θέα. Το πολεμικό μουσείο της Λέρου βρίσκεται στη Μερικιά χτισμένο μέσα σε τούνελ του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.

 

Χωριά-οικισμοί

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγ.Μαρίνα λερου

Το Παντέλι είναι ένα χωριό ψαράδων με μικρές ψαροταβέρνες και καφενεία, που έχει κρατήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, μακριά από το μαζικό τουρισμό. Είναι ένα από τα γραφικότατα σημεία του νησιού.

Βρομόλιθος ονομάζεται ένας ανοιχτός όρμος δίπλα στο Παντέλι της Λέρου. Έχει μεγάλη αμμουδερή και σε μερικά σημεία βοτσαλωτή παραλία. Κοντά βρίσκονται μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Απέναντι βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Κυριακής με ένα εκκλησάκι στην πλαγιά του μικρού λόφου του.

Διαβάστε ακόμα:
Road Trip: Κάνουμε 5+1 μαγευτικές διαδρομές στην Ελλάδα

Η Αγ.Μαρίνα, ένας γραφικός, παραδοσιακός, νησιώτικος οικισμός με θέα στην είσοδο ενός μεγάλου κόλπου και φυσικού λιμένα, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και ανεβαίνει προς το Πάτελο ή προς την Αγία Παρασκευή περνώντας δίπλα απ’ το Μπρούτζι κι από εκεί στους γύρω λόφους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγ.Μαρίνα λερου

Κόκκινο νερό τρέχει στις βρύσες της Λέσβου μετά το σεισμό!!!Δείτε τι συναίβει!(photo)

Ο κόλπος του Λακκιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Το Λακκί (Porto Lago) χτίστηκε κατά την διάρκεια της Ιταλικής κατοχής ως πόλη που θα στέγαζε αξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό της παρακείμενης στρατιωτικής βάσης. Σήμερα, πέρα από το ότι είναι το κύριο λιμάνι του νησιού, αποτελεί και το εμπορικό του κέντρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγ.Μαρίνα λερου

Μετάβαση στο νησί

Ο αερολιμένας κατασκευάστηκε το 1984 στην περιοχή Παρθένι, στο βόρειο τμήμα της νήσου. Σήμερα εκτελούνται 11 πτήσεις την εβδομάδα από Αθήνα με Dash 8Q100

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η κίνησή του. Το 2005 χτίστηκε καινούριο κτίριο για τις αναχωρήσεις και σταδιακά για τις αφίξεις. Αεροπορικά συνδέεται η Λέρος με την Αθήνα με μία καθημερινή πτήση και κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή με 2. Επίσης υπάρχει δρομολόγιο, που συνδέεται με την Αστυπάλαια, την Κω και τη Ρόδο

Ιθάκη:Η μυθική «θεά»του Ιονίου….(photo)

Ακτοπλοϊκή σύνδεση

Η Λέρος έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά της Κω, της Ρόδου, της Πάτμου, της Σύρου με το δρομολόγιο που καταλήγει στον Πειραιά (ξεκινώντας από Ρόδο) από το λιμάνι του Λακκιού, ενώ πλοία συνδέουν καθημερινά το νησί με την Κάλυμνο τους Λειψούς τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, και την Σάμο.

 

 

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ