Λέρος…ή αλλιώς γνωστή ως το νησί της Αρτέμιδας, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου στα Δωδεκάνησα, βορειοδυτικά της Καλύμνου και είναι ο ιδανικός προορισμός για να περάσετε υπέροχες χαλαρές διακοπές! Η Λέρος είναι ένα από τα ελληνικά νησιά που δεν έχουν επιβαρυνθεί ακόμα από το μαζικό τουρισμό. 

- Advertisement -
Αγία Μαρίνα Λέρου

Τα τελευταία χρόνια, επιλέγεται από Έλληνες και ξένους αφού οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τα  γραφικά χωριά, τα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα με το φρέσκο ψάρι αλλά και την ηρεμία που αποπνέει ο τόπος.

Η κύρια τουριστική περιοχή του νησιού είναι τα Άλιντα, άλλα ενδιαφέροντα χωριά είναι το ψαροχώρι Παντέλι, ο Βρομόλιθος με την παραλία του, η Γούρνα, ο Ξηρόκαμπος, το Παρθένι και ο Μπλεφουτης.

Το Κάστρο της Παναγίας, χτισμένο τον ενδέκατο αιώνα, δεσπόζει στο βουνό Απιτίκι πάνω από τον Πλάτανο και ακριβώς απέναντι βρίσκεται το κλειδί το υψηλότερο σημείο του νησιού με καταπληκτική θέα. Το πολεμικό μουσείο της Λέρου βρίσκεται στη Μερικιά χτισμένο μέσα σε τούνελ του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.

Λέρος κάστρο
ηλιοβασίλεμα Λερός

Νεότερη ιστορία

Για πολλά χρόνια το νησί της Δωδεκανήσου ήταν από τα πιο «αδικημένα» κυρίως για τη φήμη που είχε βγει από το ψυχιατρικό ίδρυμα που λειτουργούσε στο νησί και ιδρύθηκε το 1958 αλλά και λόγω των άσχημων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσαν οι έγκλειστοι κυρίως λόγω απουσίας του επιστημονικού προσωπικού. Χρόνια πριν κατά την περίοδο της δικτατορίας χρησιμοποιήθηκε και ως νησί εξορισμένων πολιτικών κρατουμένων. Σήμερα, όλα αυτά είναι παρελθόν και το νησί πλέον είναι ένας όμορφος προορισμός για όσους επιζητούν ήρεμες διακοπές, δίπλα στη θάλασσα και στη φύση, ωραίο φαγητό, ξεκούραση και αυθεντική φιλοξενία.

Λερός σοκάκι

Χωριά-οικισμοί

Το Παντέλι είναι ένα χωριό ψαράδων με μικρές ψαροταβέρνες και καφενεία, που έχει κρατήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, μακριά από το μαζικό τουρισμό. Είναι ένα από τα πιο γραφικά σημεία του νησιού.

Βρομόλιθος ονομάζεται ένας ανοιχτός όρμος δίπλα στο Παντέλι της Λέρου. Έχει μεγάλη αμμουδερή και σε μερικά σημεία βοτσαλωτή παραλία. Κοντά βρίσκονται μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Απέναντι βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Κυριακής με ένα εκκλησάκι στην πλαγιά του μικρού λόφου του.

Η Αγία Μαρίνα, ένας γραφικός, παραδοσιακός, νησιώτικος οικισμός με θέα στην είσοδο ενός μεγάλου κόλπου και φυσικού λιμένα, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και ανεβαίνει προς το Πάτελο ή προς την Αγία Παρασκευή περνώντας δίπλα απ’ το Μπρούτζι κι από εκεί στους γύρω λόφους.

Λέρος Αγία Μαρίνα - πανοραμική
Λέρος Αγία Μαρίνα -λιμάνι
Λέρος Αγία Μαρίνα

Ο κόλπος του Λακκιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Το Λακκί (Porto Lago) χτίστηκε κατά την διάρκεια της Ιταλικής κατοχής ως πόλη που θα στέγαζε αξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό της παρακείμενης στρατιωτικής βάσης. Σήμερα, πέρα από το ότι είναι το κύριο λιμάνι του νησιού, αποτελεί και το εμπορικό του κέντρο.

 Λέρος λιμάνι

Μετάβαση στο νησί

Ο αερολιμένας κατασκευάστηκε το 1984 στην περιοχή Παρθένι, στο βόρειο τμήμα τoυ νησιού. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η κίνησή του. Το 2005 χτίστηκε καινούριο κτίριο για τις αναχωρήσεις και σταδιακά για τις αφίξεις. Αεροπορικά συνδέεται η Λέρος με την Αθήνα με μία καθημερινή πτήση . Επίσης υπάρχει δρομολόγιο, που συνδέεται με την Αστυπάλαια, την Κω και τη Ρόδο.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση

Η Λέρος έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά της Κω, της Ρόδου, της Πάτμου, της Σύρου με το δρομολόγιο που καταλήγει στον Πειραιά (ξεκινώντας από Ρόδο) από το λιμάνι του Λακκιού, ενώ πλοία συνδέουν καθημερινά το νησί με την Κάλυμνο τους Λειψούς τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, και την Σάμο.

Ο Άγιος Ισίδωρος - Λέρος
Ο Άγιος Ισίδωρος

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ