Το παρόν και το μέλλον του νησιού μέσα από μία αποκαλυπτική συνέντευξη του οραματιστή Δημάρχου Κωνσταντίνου Π. Κουκά!

- Advertisement -

titi-profileΑπό την Τίτη Βελοπούλου
([email protected])
fb-iconinstagram

Από τις Τίτη Βελοπούλου, Κατερίνα Φωτοπούλου

Photos: Ηλίας Κουτουλογένης

Ποιες οι αλλαγές φέτος στο τουριστικό τοπίο του νησιού;

Παρατηρείται σηµαντική αύξηση αφίξεων από τους πρώτους µήνες της σεζόν, όπως και πραγµατοποίηση νέων επενδύσεων, που έχουν ως αποτέλεσµα την αναβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών.

Ποιους από τους στόχους που είχατε θέσει φέρατε εις πέρας;

- Advertisement -

Η εσωτερική αναδιοργάνωση του Δήµου, η αποκοµιδή των απορριµµάτων που αναθέσαµε σε ιδιώτη, έπειτα από διεθνή διαγωνισµό, η συνεχής ανάδειξη της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς. Έχουµε δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα σχολεία, τα οποία χρηµατοδοτούµε µε σηµαντικά ποσά, αλλά και στην αναβάθµιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, που ήταν για χρόνια εγκαταλελειµµένες. Επόµενοι στόχοι, η κατασκευή του κλειστού γυµναστηρίου και του βρεφονηπιακού σταθµού, η αναβάθµιση του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης, η ολοκλήρωση του νέου λιµένα κ.λπ.

Πώς θα εξελιχθεί το οικονοµικό «θαύµα» της Μυκόνου; Πώς αντιµετωπίζετε το ότι πολλοί επιχειρηµατίες βρίσκουν στο νησί το κατάλληλο έδαφος για ευκαιριακό κέρδος;

Η Μύκονος έχει ξεπεράσει σε επίπεδο υποδοµών τη φέρουσα ικανότητά της. Αν δεν αναβαθµίσουµε τις κρατικές υποδοµές, θα δηµιουργηθούν προβλήµατα. Εµείς έχουµε δροµολογήσει αυτά που µας επιτρέπουν οι αρµοδιότητές µας και τα οικονοµικά µας αλλά το κράτος, δυστυχώς, κωφεύει.  Όσον αφορά τους επιχειρηµατίες-«κοµήτες», αργά ή γρήγορα τους αποβάλλει το ίδιο το νησί.

Η Μύκονος είναι η εικόνα της Ελλάδας που θέλουµε. Αισιόδοξη, δυναµική, εξωστρεφής…

 

Η διατήρηση του µυκονιάτικου «χρώµατος» είναι µέσα στις προτεραιότητές σας. Τι κάνετε για να το πετύχετε;

Είναι το Α και το Ω. Η Μύκονος προστατεύεται από βασιλικά και προεδρικά διατάγµατα και κάθε επένδυση πρέπει να συµµορφώνεται µε αυτά, σεβόµενη το περιβάλλον και το αρχιτεκτονικό τοπίο. Παράλληλα, έχουµε συστήσει την Επιτροπή Αισθητικής, η οποία παρεµβαίνει σε παραβάσεις τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά.

 

Ποια η µεγαλύτερη απειλή που δέχεται το νησί;

Η τραγική υποστελέχωση του δηµόσιου τοµέα. Ενώ το ζητούµενο στην Ελλάδα της κρίσης είναι η πολυπόθητη ανάπτυξη, και εµείς εδώ  την έχουµε επιτύχει, δυστυχώς  δεν έχουµε την αρωγή του κράτους για να την ενισχύσουµε ακόµα περισσότερο.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατά του σε σχέση µε άλλους upper class προορισµούς παγκόσµιου βεληνεκούς;

Τις παραλίες της Μυκόνου, τη µοναδική παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της Χώρας, τη γραφικότητα της Άνω Μεράς, την αρχαία Δήλο και πολλά άλλα, δεν θα τα βρείτε πουθενά αλλού.

Το επόµενο µεγάλο στοίχηµα;

Να διατηρηθούµε στην κορυφή, επιµηκύνοντας την τουριστική περίοδο, χωρίς να κάνουµε έκπτωσεις στην ποιότητα και την αισθητική.

Αν οργανώνατε ένα παγκόσµιο event, ποιο θα ήταν αυτό;

Tη Formula 1. Η διαδροµή από τον Τούρλο στον Ορνό, µέσω περιφερειακού και από τον Ορνό πάλι στον Τούρλο µέσω Μεγάλης Άµµου, µικρού περιφερειακού, είναι πραγµατικά εντυπωσιακή.

Μύκονος 2027… Πώς οραµατίζεστε το νησί;

Θέλουµε να συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή των παγκόσµιων τουριστικών προορισµών, παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες, µε σεβασµό στο µοναδικής αρχιτεκτονικής τοπίο και το απείρου κάλλους φυσικό περιβάλλον. Η Μύκονος είναι η εικόνα της Ελλάδας που θέλουµε. Αισιόδοξη, δυναµική, εξωστρεφής…

Διαβάστε τα πάντα για τη Μύκονο στο ολοκαίνουριο Best in Travel Mykonos εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ