Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
24.6 C
Athens
ΑρχικήΑνταρκτικήΤο πιο κρύο μέρος στη γη: Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί...

Το πιο κρύο μέρος στη γη: Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι στους -89,2 βαθμούς Κελσίου

Το πιο κρύο μέρος στη γη έχει καταγράψει θερμοκρασίες που προκαλούν όχι μόνο εντύπωση αλλά ξεπερνούν και ότι μπορεί να φαντάζεστε! Η χαμηλότερη, μάλιστα, είναι στους -89,2 βαθμούς Κελσίου!

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στη γη, εκεί που το κρύο είναι… αφόρητο, έχουν καταγραφεί στην ανατολική Ανταρκτική, κοντά στον Νότιο Πόλο, όταν τον Ιούλιο του 1983 μετρήθηκε στον σοβιετικό Σταθμό Βοστόκ της Ανταρκτικής η χαμηλότερη επιφανειακή θερμοκρασία στη γη, στους -89,2 βαθμούς Κελσίου.

- Advertisement -
λίμνες της ανταρκτικής με πολύ χαμηλή θερμοκρασία

Αλλά τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν ακόμη πιο χαμηλά από ό,τι νόμιζαν έως τώρα.

ανταρκτική χαμηλή θερμοκρασία πάγοι

Ακόμα πιο χαμηλές θερμοκρασίες

Το 2010, με τη βοήθεια δορυφόρων, καταγράφηκε ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας -93 βαθμών του παγωμένου αέρα ακριβώς πάνω από την επιφάνεια, στο οροπέδιο της Ανταρκτικής, ανάμεσα στους θόλους Άργκους και Φούτζι, σε υψόμετρο 3.800 μέτρων.

ανταρκτική χαμηλή θερμοκρασία Βοστόκ πάγος

Τώρα, μια νέα ανάλυση στοιχείων της περιόδου 2004-2016 δείχνει ότι σε αυτή την περιοχή, υπό ορισμένες συνθήκες, η θερμοκρασία του αέρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους τον χειμώνα μπορεί να πέσει στους -98 βαθμούς.

Μάλιστα τόσο χαμηλές θερμοκρασίες δεν παρατηρήθηκαν μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά τουλάχιστον σε 100 στην ευρύτερη περιοχή του ανταρκτικού οροπεδίου.

χαμηλές θερμοκρασίες Ανταρκτική συλλογή χιονιού

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής “Geophysical Research Letters”, δήλωσαν ότι αυτή η θερμοκρασία είναι κατά πάσα πιθανότητα η χαμηλότερη που μπορεί να υπάρξει στον πλανήτη μας. Στην παγωμένη Ανταρκτική κατά τους σκοτεινούς μήνες του χειμώνα η μέση θερμοκρασία είναι περίπου -34,4 βαθμοί Κελσίου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,266LikesΚάντε Like
88,567 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ