Ανταρκτική χαμηλότερη θερμοκρασία

Το πιο κρύο μέρος στη γη έχει καταγράψει θερμοκρασίες που προκαλούν εντύπωση. Η χαμηλότερη, μάλιστα, είναι στους -89,2 βαθμούς Κελσίου!

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στη γη, εκεί που το κρύο είναι… αφόρητο, έχουν καταγραφεί στην ανατολική Ανταρκτική, κοντά στον Νότιο Πόλο, όταν τον Ιούλιο του 1983 μετρήθηκε στον σοβιετικό Σταθμό Βοστόκ της Ανταρκτικής η χαμηλότερη επιφανειακή θερμοκρασία στη γη, στους -89,2 βαθμούς Κελσίου.

λίμνες της ανταρκτικής με πολύ χαμηλή θερμοκρασία

Αλλά τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν ακόμη πιο χαμηλά από ό,τι νόμιζαν έως τώρα.

ανταρκτική χαμηλή θερμοκρασία πάγοι

Ακόμα πιο χαμηλές θερμοκρασίες

Το 2010, με τη βοήθεια δορυφόρων, καταγράφηκε ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας -93 βαθμών του παγωμένου αέρα ακριβώς πάνω από την επιφάνεια, στο οροπέδιο της Ανταρκτικής, ανάμεσα στους θόλους Άργκους και Φούτζι, σε υψόμετρο 3.800 μέτρων.

ανταρκτική χαμηλή θερμοκρασία Βοστόκ πάγος

Τώρα, μια νέα ανάλυση στοιχείων της περιόδου 2004-2016 δείχνει ότι σε αυτή την περιοχή, υπό ορισμένες συνθήκες, η θερμοκρασία του αέρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους τον χειμώνα μπορεί να πέσει στους -98 βαθμούς.

3 χώρες που λένε “αντίο” στο κρύο ακόμα κι όταν στις άλλες χιονίζει!

Μάλιστα τόσο χαμηλές θερμοκρασίες δεν παρατηρήθηκαν μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά τουλάχιστον σε 100 στην ευρύτερη περιοχή του ανταρκτικού οροπεδίου.

χαμηλές θερμοκρασίες Ανταρκτική συλλογή χιονιού

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής “Geophysical Research Letters”, δήλωσαν ότι αυτή η θερμοκρασία είναι κατά πάσα πιθανότητα η χαμηλότερη που μπορεί να υπάρξει στον πλανήτη μας. Στην παγωμένη Ανταρκτική κατά τους σκοτεινούς μήνες του χειμώνα η μέση θερμοκρασία είναι περίπου -34,4 βαθμοί Κελσίου.

Η “Σιβηρία” της Ελλάδας! Η πόλη με 7 μήνες χειμώνα & θερμοκρασία -30 βαθμούς – Χιονίζει και τον Ιούνιο!

Την αποκαλούν “Σιβηρία” της Ελλάδας, αφού είναι διάσημη για το κρύο της. Έχει 7 μήνες χειμώνα με πολικό ψύχος και θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -30 βαθμούς Κελσίου!

Νευροκόπι χιόνια πόλη χιονισμένη

Το Κάτω Νευροκόπι βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Δράμας και είναι διάσημη για το κρύο της, αφού καταγράφει πολικές σχεδόν θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες, αποτελώντας συχνά σημείο αναφοράς για τους μετεωρολόγους. Δεν φτάνει βέβαια την πιο κρύα πόλη του κόσμου, αλλά τη συναγωνίζεται επάξια.

Νευροκόπι Σιβηρία χιόνια

Hydrama Grand Hotel: H παλιά καπναποθήκη του 1920 που μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων!

Το παγωμένο Νευροκόπι

Ο χειμώνας στο Νευροκόπι διαρκεί 7 μήνες και το κρύο είναι τσουχτερό. Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στο γεγονός ότι τα γύρω βουνά εμποδίζουν την είσοδο θερμών αέριων μαζών στο λεκανοπέδιο. Αποτέλεσμα να δημιουργούνται καιρικές συνθήκες όμοιες με της σιβηριανής στέπας.

Διαβάστε ακόμα:
Dream trip - Βραζιλία: Τα 10 αξιοθέατα που μετατρέπουν το ταξίδι σε εμπειρία ζωής!
Νευροκόπι Σιβηρία χιόνια στην πιο κρύα πόλη

Οι θερμοκρασίες εδώ κυμαίνονται από -15 έως και -30 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν είναι σπάνιες οι χιονοπτώσεις τον Μάιο, ακόμα και στα τέλη Ιουνίου έχει χιονίσει στην περιοχή όπως συνέβη το 1996. Φέτος με τη βαρυχειμωνιά που έρχεται, κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα πέσει ο υδράργυρος!14 διάσημες & ιστορικές πλατείες στον κόσμο – Αυτές που ξεχωρίζουν με την ομορφιά τους!

Νευροκόπι Σιβηρία χιόνια στη φύση

Ταξίδι στη Δράμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Η ζωή το χειμώνα

Για τους 8026 κατοίκους ο σκληρός χειμώνας είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Η θερμοκρασία πέφτει σιγά-σιγά από τα μέσα του Οκτωβρίου, οπότε και ξεκινούν τα πρώτα κρύα, συνεχίζοντας στο ίδιο καιρικό μοτίβο μέχρι και τον Απρίλιο.

Νευροκόπι Σιβηρία χιόνια μέσα στην πόλη

Το χιόνι αγγίζει μέχρι και τα δύο μέτρα, που σημαίνει μια δύσκολη καθημερινότητα, απο αφορά ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, από μια μετακίνηση για ψώνια μέχρι τη θέρμανση και το πάγωμα των υδρορροών.

Δείτε το ποτάμι από πάγο που δημιουργήθηκε στη Ρωσία!

Νευροκόπι Σιβηρία χιόνια μέσα στην πόλη και χαμηλές θερμοκρασίες

Οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν με το κρύο και έχουν προσαρμοστεί στις ακραίες καιρικές συνθήκες της πιο παγωμένης πόλης της Ελλάδας, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ποτέ δεν έχουν αποκλειστεί από το χιόνι! Απίστευτο! 10+1 πόλεις στον κόσμο που η μετακίνηση με τα ΜΜΜ είναι δωρεάν!

“Έργα τέχνης” πάνω στο χιόνι! Ο καλλιτέχνης δημιουργεί παντού…

“Ζεστοί” άνθρωποι

Μπορεί να λέγεται “Σιβηρία” της Ελλάδας, καταγράφοντας τις πιο κρύες μέρες του χρόνου, ωστόσο η πόλη έχει απίστευτα “ζεστούς” και φιλόξενους ανθρώπους, που υποδέχονται τους επισκέπτες με χαμόγελο.

Νευροκόπι Σιβηρία χιόνια στη φύση και παγωμένη λίμνη

Στα βασικά αξιοθέατα της περιοχής, το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, ο παραδοσιακός οικισμός στο χωριό «Γρανίτης», οι τεχνητές λίμνες και τα ποτάμια με το μοναδικό φυσικό κάλλος, οι θεαματικές διαδρομές στα δάση και οι παλιές εκκλησίες.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ