Νέα Υόρκη

Η πόλη που βρίσκεται στην κορυφή, είναι η πόλη που πρωταγωνιστεί στις περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες, η έμπνευση πίσω από αμέτρητα τραγούδια και τέχνη – και ένας από τους διάσημους προορισμούς στον κόσμο.

Ίσως δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που η εταιρεία μέσων ενημέρωσης Time Out ανακήρυξε τη Νέα Υόρκη ως την καλύτερη πόλη της για το 2024.

Το Time Out ερεύνησε περίπου 20.000 κατοίκους πόλεων σε όλο τον κόσμο, μαζί με το δίκτυο των παγκόσμιων συγγραφέων και συντακτών του, για να συντάξει την τελευταία του λίστα με τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο.

Λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η γαστρονομία, η αρχιτεκτονική και τα πολιτιστικά δρώμενα.

Ο στόχος, λέει το Time Out, είναι να προσφέρει «έμπνευση για ταξίδια» αλλά και ένα «παγκόσμιο στιγμιότυπο της ζωής στην πόλη».

Τα μυριάδες μουσεία της Νέας Υόρκης και η ακμάζουσα θεατρική σκηνή της ελέγχθηκαν από το Time Out ως λόγοι για τους οποίους η πόλη των ΗΠΑ κατέκτησε την πρώτη θέση. Η παγκόσμια φήμη της Νέας Υόρκης έπαιξε επίσης ρόλο – η πόλη κατατάχθηκε ως το μέρος στο οποίο θα ήθελαν περισσότερο να μετεγκατασταθούν άλλοι κάτοικοι άλλων πόλεων του κόσμου.

Μια πόλη αντιθέσεων

Στη δεύτερη θέση στη λίστα του Time Out βρίσκεται το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, μια πόλη που κατατάσσεται, σύμφωνα με το Time Out, από «κάθε ερωτώμενο στην έρευνα» ως «όμορφη», χάρη αναμφίβολα στον εκπληκτικό συνδυασμό της θάλασσας, του αστικού τοπίου και του εντυπωσιακού ορεινού περιβάλλοντος .

Το Time Out ξεχώρισε συγκεκριμένα τις πολιτιστικές προσφορές του Κέιπ Τάουν – από τα βραδινά μουσεία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών μέχρι τις προσφορές θεάτρου και κωμωδίας στο Theater on the Bay, καθώς και το πρόσφατα εγκαινιασμένο Time Out Market του Κέιπ Τάουν.

Η Katy Scott, η οποία μεγάλωσε στο Κέιπ Τάουν και τώρα ζει στη Γαλλία, είπε στο CNN Travel ότι τη βλέπει ως «ίσως την πιο ανεπιτήδευτη παραθαλάσσια πόλη στον κόσμο», επαινώντας τις ευκαιρίες για να βγεις στη φύση καθώς και την «καλύτερη βαθμολογία» σε εστιατόρια, παρθένα αγροκτήματα κρασιού και μια εντυπωσιακή νυχτερινή ζωή.

Κέιπ Τάουν

Αλλά η Scott επισημαίνει επίσης «ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι προσβάσιμα στην πλειοψηφία των πολιτών».

«Η Νότια Αφρική μπορεί να γιορτάζει 30 χρόνια δημοκρατίας, αλλά η ανισότητα σε πόλεις όπως το Κέιπ Τάουν είναι πιο έντονη από ποτέ», λέει η ίδια.

Έχοντας αυτό κατά νου, η Scott συμβουλεύει ότι «για να κατανοήσουν πραγματικά την πόλη και τους ανθρώπους της» οι επισκέπτες θα πρέπει «να βγουν από την τουριστική φούσκα και να κάνουν αυτό το ταξίδι στο νησί Robben ή στο μουσείο District Six» – και τα δύο μέρη που προτείνει το Time Out που ασχολούνται με την ιστορία του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

«Και τα δύο μέρη προσφέρουν μοναδικές και ισχυρές γνώσεις για την ιστορία της Νότιας Αφρικής», λέει η Scott.

Η πρώτη πεντάδα του Time Out συμπληρώνει το Βερολίνο, Γερμανία (που επαινείται από το Time Out για την έντονη νυχτερινή ζωή του), το Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο (που επαινείται για τις «θρυλικές» παμπ και τα δωρεάν μουσεία και γκαλερί) και η Μαδρίτη, Ισπανία («εξαιρετικό» φαγητό και ποτό , σύμφωνα με το Time Out).

Βερολίνο
Βερολίνο
Λονδίνο
Μαδρίτη

Οι μικρότερες πόλεις στο top 10 περιλαμβάνουν το Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο (αριθμός 7) και το Πόρτο της Πορτογαλίας (νούμερο 10). Συγκεκριμένα, το Πόρτο ονομάστηκε από τους ερωτηθέντες στην έρευνα του Time Out ως μια εξαιρετική πόλη για «ρομάντζο».

Πόρτο Πορτογαλία
Πόρτο

Η ταξιδιωτική συντάκτρια του Time Out, Grace Beard, δήλωσε ότι αυτό που έχουν κοινό όλες οι πόλεις στη λίστα είναι το «ισχυρό κοινοτικό τους πνεύμα και μια αναμφισβήτητη ατμόσφαιρα».

Οι 10 καλύτερες πόλεις του Time Out για το 2024:

  1. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  2. Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
  3. Βερολίνο, Γερμανία
  4. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  5. Μαδρίτη, Ισπανία
  6. Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
  7. Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο
  8. Τόκιο, Ιαπωνία
  9. Ρώμη, Ιταλία
  10. Πόρτο, Πορτογαλία

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ