Στην Κένυα υπάρχει ένα χωριό, όπου οι άνδρες απαγορεύονται δια ροπάλου. Δημιουργήθηκε από γυναίκες που είχαν υποστεί βιασμό ή σεξουαλική κακοποίηση

Το χωριό Umoja, που στα σουαχίλι σημαίνει «ένωση» δημιουργήθηκε το 1990 από γυναίκες που είχαν πέσει θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης.

Σε αυτό μένουν 50 γυναίκες και 200 παιδιά και αποτελεί το καταφύγιο για γυναίκες που έχουν δεχτεί σεξουαλική επίθεση από άνδρες και ενδοοικογενειακή βία ή που τους έχουν αφαιρεθεί τα γεννητικά όργανα.

Το χωριό δεν είναι καινούριο. Μετρά ήδη 27 χρόνια ζωής και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αφού οι κάτοικοί του ασχολούνται τόσο με τη γεωργία όσο και με τον τουρισμό. Οι γυναίκες του Umoja, ίσως χωρίς να το γνωρίζουν, έχουν καταφέρει να γίνουν παράδειγμα θαυμασμού για χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται καθημερινά για την ισοτιμία των δύο φύλων που δεν είναι δεδομένες ούτε στις δυτικές κοινωνίες.

Ηγέτιδα και ιδρύτρια του χωριού είναι η Rebecca Lolosoli. Οι πεποιθήσεις της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στην Κένυα, οδήγησε στην κακοποίηση και τον ξυλοδαρμό της από άνδρες στο χωριό όπου αρχικά ζούσε.

Ανακαλύψαμε 10 εστιατόρια στον κόσμο που... περιστρέφονται! (φωτο)

Άλλωστε, στην πατριαρχική τοπική πολιτεία Samburu οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζονται ως περιουσιακά στοιχεία και γίνονται θύματα βιασμών, ξυλοδαρμού και εγκαταλείπονται από τους συζύγους τους.

Η Lolosoli όμως βρήκε στήριξη στο πρόσωπο άλλων γυναικών που έχουν κακοποιηθεί. Έτσι το 1990 η Lolosoli, μαζί με 14 ακόμη γυναίκες που έχουν επιβιώσει ύστερα από βιασμούς και ξυλοδαρμούς, ενώθηκαν σε μια κοινή προσπάθεια να δημιουργήσουν τη ζωή που θέλουν. Όλες οι γυναίκες που δημιούργησαν το Umoja είχαν πέσει θύματα βιασμού από βρετανούς στρατιώτες που εκπαιδεύονταν στην περιοχή.

Η ζωή στο χωριό Umoja

Οι γυναίκες στο χωριό κερδίζουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους δουλεύοντας στον τομέα του τουρισμού. Φιλοξενούν ομάδες κατασκηνωτών στα σύνορα του χωριού τους και κατασκευάζουν διάφορα καθημερινά αντικείμενα και κοσμήματα της παράδοσής τους τα οποία πωλούν στους τουρίστες.

13/10 Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών και ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Μη κατοικήσιμη "κόλαση" ο πλανήτης!

«Έχω μάθει να κάνω πράγματα εδώ που οι γυναίκες κανονικά απαγορεύεται να κάνουν. Επιτρέπεται να βγάζω τα δικά μου λεφτά όταν ένας τουρίστας αγοράζει μερικές από τις χάντρες μου. Νιώθω πολύ περήφανη» αναφέρει η Nagusi, μια μητέρα πέντε παιδιών.

 

Οι εχθροί του χωριού

Οι γυναίκες του Umoja είναι επίσημα ιδιοκτήτριες του χωριού τους, αφού αγόρασαν τη γη από την κυβέρνηση της Κένυας.

Ωστόσο το χωριό βάλλεται από τις πατριαρχικές φυλές της περιοχής που προσπαθούν να πωλούν τουριστικά προϊόντα φθηνότερα για να πλήξουν την οικονομία του Umoja, αλλά και να συκοφαντήσουν τις γυναίκες του χωριού στους τουρίστες ώστε εκείνοι να μη το επισκεφθούν.

Τα έσοδα των γυναικών προέρχονται από την πώληση χειροτεχνιών, ενώ το χωριό είναι περιφραγμένο από έναν τοίχο με αγκάθια, όπου οι γυναίκες ζουν ήρεμες και αυτάρκεις μαζί με τα παιδιά τους.

Δείτε το βίντεο:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ