Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2024
26.2 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΜοναδικά τουριστικά αξιοθέατα που ανακαλύφθηκαν κατά τύχη

Μοναδικά τουριστικά αξιοθέατα που ανακαλύφθηκαν κατά τύχη

Πολλά τουριστικά αξιοθέτα που γνωρίζουμε εμείς σήμερα, δεν ήξεραν ότι υπάρχουν… Πώς το ανακάλυψαν; Απλά από τύχη! Στην αρχή δεν γνώριζαν τι ήταν αυτό που είχαν βρει, στη συνέχεια οι αρχαιολόγοι τους έδιναν την απάντηση. Για να δούμε μερικά απο αυτά τα 10 αριστουργήματα της αρχαίοτητας.

Πέτρα, Ιορδανία

Διαφάνεια 1 από 27: Mount Sinai, Trans-Jordan. Petra, stairway to the great high place and funeral chapel, circa 1898-1946 Mount Sinai, Trans-Jordan. Petra, stairway to the great high place and funeral chapel, circa 1898-1946

- Advertisement -

Όρος Σινά, Πέτρα. Γύρω στα 1898-1946.

Υπολογίζεται ότι χτίστηκε περίπου το 300 π.Χ. ως πρωτεύουσα των Ναβαταίων, η Πέτρα αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της Ιορδανίας. Η πόλη είναι γνωστή για τη λαξευμένη στο βράχο αρχιτεκτονική της και το σύστημα ύδρευσης.

Διαφάνεια 2 από 27: VARIOUS Petra, Nabatean ruins, Jordan. Palace with lion-carved entrance. circa 1960

 Το λεγόμενο Θησαυροφυλάκιο στην Πέτρα της Ιορδανίας.

Έχει περιγραφεί από την UNESCO ως “ένα ένα από τα πολυτιμότερα δείγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του ανθρώπου”. Η Πέτρα παρέμενε άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο για περισσότερα από 2.000 χρόνια μέχρι που την ανακάλυψε ο Ελβετός εξευρενητής Johann Ludwig Burckhardt το 1812. Ο Burckhardt αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε Πέρση τουρίστα για να επισκεφθεί το σημείο καθώς την εποχή εκείνη δεν ήταν ασφαλές για τους Χριστιανούς να ταξιδέψουν τόσο βαθιά στην περιοχή αυτή.

Διαφάνεια 3 από 27: View of The Great Temple and Arched Gate in ancient city Petra, Jordan

Η πόλη των Ναβαταίων, οι οποίοι υπήρξαν νομαδικός λαός, είχε πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκων κατά την εποχή της ακμής της και η αρχιτεκτονική της πόλης φέρει επιρροές από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία και την Ινδία.

Οι πολεμιστές από τερακότα, Κίνα

Διαφάνεια 4 από 27: Archaeologists excavating terra-cotta warriors and horses at the tomb of the first emperor of China, Qin Shi Huang Ti in Xian, China. September 1979. (Photo by: Sovfoto/UIG via Getty Images)

Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν τους πολεμιστές και τα άλογα στον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας το Σεπτέμβριο του 1979.

Πάμε εναλλακτικές διακοπές σε χαλαρούς προορισμούς του εξωτερικού

Όπως υποδηλώνεται κι από την ονομασία πρόκειται για μια συλλογή από πήλινα αγαλματίδια που αναπαριστούν τα στρατεύματα του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, του Τσιν Σι Χουάνγκ, ο οποίος ένωσε την Κίνα το 221 π.Χ. Ο στρατός από τερακότα είναι μια μορφή ταφικής τέχνης και θάφτηκε μαζί με τον αυτοκράτορα το 209-210 π.Χ. με σκοπό να τον προστατεύει στη μεταθανάτια ζωή του. Τα αγαλματίδια αυτά που θάφτηκαν κατά τον τρίτο αιώνα ανακαλύφθηκαν μετά από περίπου 2000 χρόνια από τοπικούς γεωργούς της επαρχίας Σαάνσι κατά τύχη.

Διαφάνεια 5 από 27: CHINA - 1993/01/01: China, Shaanxi Province, Xian, Qin Shi Huang Di Tomb, Terra Cotta Soldiers. (Photo by Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images)

Μια γενική όψη των πολεμιστών από τερακότα.

Ο μεγάλος αριθμός του πήλινου αυτού στρατού εντυπωσίασε τους αρχαιολόγους. Πρόκειται για περίπου 8.000 στρατιώτες, 130 άμαξες με 520 άλογα και 150 άλογα του ιππικού. Η πλειονότητα των αγαλματιδίων παραμένει θαμμένη στο μαυσωλείο του αυτοκράτορα και οι εντυπωσιακές αυτές μορφές αποτελούν σήμερα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Ντερινκούγιου, Τουρκία

Διαφάνεια 6 από 27: view of derinkuyu underground city

Μια άποψη του εσωτερικού της εντυπωσιακής πόλης.

Η υπόγεια πόλη Ντερινκούγιου βρίσκεται σε βάθος 60 μέτρων περίπου. Το εντυπωσιακό με την πόλη αυτή είναι το βάθος και το μέγεθός της τα οποία είναι τέτοια που θα μπορούσε να στεγάζει ακόμη και 20.000 άτομα μαζί με τους τόπους λατρείας τους, τα καταστήματα τροφίμων, τον εξαερισμό, τα πηγάδια και ένα σχολείο κατήχησης.

Διαφάνεια 7 από 27: Derinkuyu cave city in Cappadocia Turkey

Μια άποψη του σεωτερικού της πόλης.

Το πότε ακριβώς χτίστηκε το ιστορικό αυτό πλέον μνημείο απομένει να καθοριστεί. Ορισμένοι επιστήμονες το τοποθετούν στα 800 π.Χ. από τους Φρύγες ενώ άλλοι πιστεύουν ότι χτίστηκε από τους Χετταίους το 1000 π.Χ.

Η ιστορική αυτή πόλη παρέμεινε άγνωστη επί 3000 χρόνια περίπου μέχρι που είδε το φως το 1963 όταν ένας κάτοικος ανακάλυψε ένα μυστηριώδες δωμάτιο πίσω από τον τοίχο του σπιτιού του. Μετά από έξι χρόνια η πόλη δόθηκε στο κοινό.

Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, Κουμράν, Ισραήλ

Διαφάνεια 8 από 27: (Original Caption) Dead Sea Scrolls: An intricate and delicate operation in process of restoring Dead Sea Scrolls, is performed by Professor Bieberharant, in 1955, at the Israel Special Museum, House of the Book, Jerusalem, Israel. Undated photograph.

Η διαδικασία αποκατάστασης είναι μια πολύ λεπτή και επίπονη διαδικασία την οποία ανέλαβε ο καθηγητής Bieberharant, το 1955, στην Ιερουσαλήμ.

Σε βλέπεις να αράζεις σε ένα τέτοιο ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ;

Είναι γνωστοί και ως οι πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας και θεωρούνται τα παλαιότερα απομεινάρια της εβραικής Βίβλου που έχουν βρεθεί ποτέ. Χρονολογούνται στο 150 π.Χ. μέχρι το 70 μ.Χ., και τα κείμενα έχουν σημαντικότατη ιστορική, θρησκευτική και φιλολογική σημασία.

Διαφάνεια 9 από 27: (Original Caption) This is a close-up of pieces of the Dead Sea Scroll, called 'The Manual of Discipline' which describes 'A Covenant of Steadfast Love' in which members of a dedicated community are united with God. It tells of 'The Two Spirits of Man,'

Λεπτομέρεια των χειρογράφων.

Το αρχαίο κείμενο ανακαλύφθηκε στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού από τρεις Βεδουίνους βοσκούς γύρω στα 1946-1947. Αρχικά ανακάλυψαν επτά χειρόγραφα μέσα σε βάζα σε σπηλιά κοντά στο Κουμράν.

Διαφάνεια 10 από 27: The Temple Scroll, from the Dead Sea Scrolls found at Qumran, scroll number 11Q20, late 1st century BC - early 1st century AD, ink on parchment, Israel Museum, Jerusalem. (Photo by VCG Wilson/Corbis via Getty Images)

Ο πάπυρος του Ναού, αριθμ. 11Q20, τέλη 1ου αιώνα π.Χ.

Η αρχική αυτή ανακάλυψη οδήγησε στην ανασκαφή της σπηλιάς φέρνοντας στο φως κι άλλα χειρόγραφα. Οι εν λόγω πάπυροι εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ.

Τικάλ, Γουατεμάλα

Διαφάνεια 11 από 27: GUATEMALA - OCTOBER 26:  View of Temple 2 known as Las Mascaras or Pyramid of the Moon, Tikal (UNESCO World Heritage List, 1979), Guatemala. Mayan Civilization, 9th-8th Century.  (Photo by DeAgostini/Getty Images)

Το Τικάλ ανακαλύφθηκε το 1955 (αριστερά), σκίτσο με το πώς πίστευαν ότι θα ήταν μετά την ανασκαφή (δεξιά).

Την εποχή της ακμής του το Τικάλ αποτελούσε την πρωτεύουσα ενός από τα πιο ισχυρά βασίλεια των Μάγια. Το Τικάλ χτίστηκε το 300 π.Χ. και είναι μία από τις πιο σημαντικές πόλεις των Μάγια.

Διαφάνεια 12 από 27: Guatemala The ruins and surrounding tree tops Tikal Guatemala

Το Τικάλ.

Η πόλη φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε το 950 μ.Χ. Οι ντόπιοι φυσικά τη γνώριζαν αλλά λόγω του ότι η τοποθεσία ήταν απομονωμένη η πρόσβαση δεν ήταν καθόλου εύκολη. Οι πρώτες ομάδες αρχαιολόγων έφθασαν εδώ στα τέλη του 1880.

Διαφάνεια 13 από 27: Looking out over the Grand Plaza in the Tikal National Park.

Το Εθνικό Πάρκο Τικάλ.

Από τότε αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο και ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1979.

Η στήλη της Ροζέτας, Αίγυπτος

Διαφάνεια 14 από 27: The Rosetta Stone is an ancient Egyptian granodiorite stele inscribed with a decree issued at Memphis in 196 BC on behalf of King Ptolemy V. The decree appears in three scripts: the upper text is Ancient Egyptian hieroglyphs, the middle portion Demotic script, and the lowest Ancient Greek. Because it presents essentially the same text in all three scripts (with some minor differences between them), it provided the key to the modern understanding of Egyptian hieroglyphs.

Μια γενική όψη της στήλης.

Η στήλη της Ροζέτας είναι μια πέτρινη πλάκα από γρανοδιορίτη που προέρχεται από τον ναό του Πτολεμαίου Ε’ του Επιφανούς. Χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. και φέρει μια εγχάρακτη επιγραφή σε δύο γλώσσες (αιγυπτιακή και ελληνική) και τρία συστήματα γραφής (ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακή, ελληνική). Το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για να αποκρυπτογραφηθεί το κείμενο της στήλης, η οποία φυλάσσεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, αποτελεί σημαντικό οδηγό για όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη των αρχαίων συστημάτων γραφής.

Επισκέπτης εξετάζει την ιστορική στήλη στο Μουσείο.

Η στήλη ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο του 1799 από έναν Γάλλο στρατιώτη που λεγόταν Pierre-François Bouchard, και ο οποίος ανήκε στο στρατό του Ναπολέοντα. Από την εποχή της ήττας των γαλλικών στρατευμάτων από τους Βρετανούς στην Αίγυπτο το 1801, η στήλη βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Διαφάνεια 16 από 27: circa 1930:  Inca ruins at Machu Picchu in Peru.  (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Τα σημάδια των Ίνκας στο Μάτσου Πίτσου περίπου το 1930.

Διαφάνεια 17 από 27: MACHU PICCHU - SUNRISE MACHU PICCHU AT DAWN IN PERU

Μια γενική όψη του Μάτσου Πίτσου.

Οι Ισπανοί κατακτητές δεν βρήκαν ποτέ το Μάτσου Πίτσου κι ως εκ τούτου έμεινε ανέπαφο. Ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό ιστορικό Hiram Bingham το 1911. Ο Bingham το ανακάλυψε τυχαία εξερευνώντας άλλες περιοχές ιστορικής σημασίας.

Διαφάνεια 18 από 27

Το Μάτσου Πίτσου ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1983 και αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο.

Διαφάνεια 19 από 27: Various Ruins of the Amphitheatre with Mount Vesuvius in background, Pompei, Italy

Το αμφιθέατρο της Πομπηίας μετά την έκρηξη του ηφαιστείου.

Διαφάνεια 20 από 27: ITALY - MAY 21:  The ancient city of Pompei has fallen into such disrepair that the Italian government has declared a few month ago a 'state of emergency' in a bid to save the ruins. According to analysts, the ruins have suffered from lack of investment,

Μια γενική όψη της Πομπηίας.

Η πόλη παρέμεινε στο σκοτάδι επί περισσότερα από 1500 χρόνια πριν ανακαλυφθεί εκ νέου το 1599 από κάποιους εργάτες οι οποίοι έσκαβαν για ένα υπόγειο κανάλι. Ο Domenico Fontana, ο αρχιτέκτονας που ηγείτο του έργου δεν έδωσε πολύ σημασία στην ανακάλυψη και έδωσε εντολή να ξαναθαφτούν πάλι τα ευρήματα.

Διαφάνεια 21 από 27: View of a lonliness street in Pompei site

Άποψη δρόμου της Πομπηίας.

Η Πομπηία ήρθε τελικώς στο φως όταν ένας Ισπανός μηχανικός ο Roque Joaquín de Alcubierre την ανακάλυψε τυχαία το 1748. Οι ανακαλύψεις προκάλεσαν αίσθηση καθώς η λάβα είχε διατηρήσει άθικτα τα σώματα των κατοίκων σε στάσεις που είχαν πριν τον θάνατό τους. Ανακαλύφθηκαν επίσης σημαντικές τοιχογραφίες και άλλα αντικείμενα.

Διαφάνεια 22 από 27: Walkway leading towards a temple dedicated to Vishnu at the Angkor Wat ruins. The temple complex was built by Suryavarman II, who reigned between 1112 and 1152, Siem Reap, Cambodia. Μονοπάτι που οδηγεί στο ναό.

Στην Ανάφη για ατέλειωτο λιώσιμο στον Ρούκουνα

Ο ναός Άγκορ Βατ αποτελεί το μεγαλύτερο σύμπλεγμα ναών στον κόσμο. Χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα κατά τη βασιλεία του Βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν τον 2ο και αποτελούσε το κεντρικό τρόπο λατρείας των Χμερ. Ο Άγκορ Βατ ήταν αφιερωμένος στην θεότητα Βίσνου.

Διαφάνεια 23 από 27: View of the Angkor temple (Cambodia). Ca. 1910. (Photo by adoc-photos/Corbis via Getty Images)

Μια άποψη του Άγκορ Βατ, γύρω στο 1910.

Το σύμπλεγμα είχε κάποτε πληθυσμό 750.000 κατοίκων αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε σε αχρησία μέχρι που ανακαλύφθηκε από Πορτογάλους ιεραπόστολους στα τέλη του 16ου αιώνα. Μέχρι σήμερα ο λόγος που εγκαταλείφθηκε δεν έχει ανακαλυφθεί.

Διαφάνεια 24 από 27: Siem Reap, CAMBODIA: An aerial view of the Angkor Wat temple in Siem Reap province some 314 kilometers northwest of Phnom Penh, 02 March 2007.  Angkor is at the very heart of Cambodia's identity, and with nearly two million tourists coming to the country

Όψη του Άγκορ Βατ

Το Άγκορ Βατ έγινε σήμερα το σύμβολο της Καμπότζης και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.

Διαφάνεια 25 από 27: Ship traffic on the Nile during the great religious festivals in ancient Egypt. In the background the Abu Simbel temples, built by Ramses II in the 13th century BC, World Heritage Site by Unesco. The temple was demolished from 1963 to 1968 and rebuilt on the plateau of Abu Simbel construction of the Aswan High Dam. The relocation of the temples was necessary to avoid their being submerged during the creation of Lake Nasser, the massive artificial water reservoir formed after the building of the Aswan High Dam on the Nile River. Woodcut engraving, published in 1880.

Ξυλόγλυπτο του 1880.

Αποτελείται από δύο μεγαλοπρεπείς ναούς και βρίσκεται κοντά στη Νούμπια της Νότιας Αιγύπτου, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν. Οι δίδυμοι ναοί είναι λαξευμένοι στο βράχο και χτίστηκαν τον 13ο αιώνα π.Χ. Οι ναοί ήταν αφιερωμένοι στον Φαραώ τον Ραμσή Β’ και στη σύζυγό του Νεφερτάρη.

Διαφάνεια 26 από 27: July 1963:  The facade of the temple of Abu Simbel with four figures of Ramses II.  (Photo by Central Press/Getty Images)

Η πρόσοψη του ναού του Άμπου Σίμπελ με τις τέσσερεις μορφές του Ραμσή Β.

Ο ναός ξεχάστηκε μέχρι το 1813 όταν ο Jean-Louis Burckhardt ανακάλυψε τον κύριο ναό. Οι ξεναγοί αναφέρονται σε μια ιστορία όπου ένα αγόρι που λεγόταν Άμπου Σίμπελ έδινε οδηγίες για την ανακάλυψη των ναών. Τελικώς ο χώρος πήρε το όνομά του.

Διαφάνεια 27 από 27: Abu Simbel temples

Οι ναοί του Άμπου Σίμπελ.

Καθώς η άνοδος των υδάτων του Νείλου απειλούσε τους ναούς, μεταφέρθηκαν το 1968 στο οροπέδιο του Άμπου Σίμπελ όπου και τους επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.

πηγή: msn.com

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,247LikesΚάντε Like
89,443 FollowersΑκολουθήστε
176,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ