Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
29.7 C
Athens
ΑρχικήFood & TravelΤρία ελληνικά φαγητά «φιγουράρουν» ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου

Τρία ελληνικά φαγητά «φιγουράρουν» ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου

Ακόμη μία διάκριση για την ελληνική γαστρονομία, καθώς στη λίστα με τα 100 καλύτερα μαγειρευτά φαγητά του κόσμου, βρίσκονται και 3 ελληνικά και μάλιστα σε εξαιρετικές θέσεις. Συγκεκριμένα στην 5η θέση της κατάταξης, στην 9η και στη 15η. Στην 5η θέση βρίσκεται το γνωστό και αγαπημένο σε όλους μας παστίτσιο, στην 9η το κλασικό γιουβέτσι ενώ στη 15η ο διεθνώς γνωστός μουσακάς.

Ο κορυφαίος ταξιδιωτικός διαδικτυακός οδηγός για παραδοσιακά τρόφιμα, προϊόντα, φαγητά και συνταγές TasteAtlas έκανε τη σχετική έρευνα σε όλο τον κόσμο και στην τελευταία ενημέρωση (15 Μαΐου), η ελληνική κουζίνα βρίσκεται στη λίστα με τα 100 καλύτερα μαγειρευτά φαγητά στον κόσμο με όχι ένα αλλά 3 πιάτα, γνωστά και αγαπημένα σε όλους! η μια από αυτές μάλιστα, ο ντάκος, κατέχει την 1η θέση!

- Advertisement -

Στην πρώτη 5αδα, την πέμπτη θέση πήρε το δικό μας παστίτσιο και την 5αδα συμπληρώνουν:

  • Εσκοντιδίνιο: Το Escondidinho είναι ένα παραδοσιακό βραζιλιάνικο μαγειρευτό. Μπορεί να παρασκευαστεί με μια ποικιλία συστατικών – βοδινό, κοτόπουλο, ψάρι, χοιρινό ή γαρίδες. Το αυθεντικό ονομάζεται escondidinho de carne seca, και είναι φτιαγμένο με συνδυασμό αποξηραμένου και αλατισμένου κρέατος και πουρέ πατάτας.
  • Pastel de chocloο: Αγαπημένο σπιτικό γεύμα της Χιλής, το απαλό και κρεμώδες παστέλ de choclo είναι σαν μια πίτα που είναι επίσης δημοφιλής στο Περού, την Αργεντινή και τη Βολιβία. Αποτελείται από κιμά, κοτόπουλο, μαύρες ελιές, κρεμμύδια, βραστά αυγά και ζύμη από φρέσκο ​​αλεσμένο καλαμπόκι που ονομάζεται choclo .
  • Parmigiana alla napoletana: Αυτή η εκδοχή της μελιτζάνας parmigiana είναι η πιο δημοφιλής εκτός Ιταλίας. Με καταγωγή από την Καμπανία, αυτή η παραλλαγή ενός πιάτου γίνεται με μελιτζάνες, ελαιόλαδο, κρεμμύδια, βασιλικό, ντομάτες, τυρί μοτσαρέλα ή fior di latte και τριμμένη Parmigiano-Reggiano.
  • Parmigiana: Βρίσκεται σε όλη τη νότια Ιταλία, η parmigiana di melanzane είναι ένας τύπος γκρατιναρισμένης κατσαρόλας λαχανικών που παραδοσιακά φτιάχνεται από τηγανητές ή ψητές φέτες μελιτζάνας σε στρώσεις με σάλτσα ντομάτας με γεύση βασιλικού και από πάνω ένα ή περισσότερα τυριά, όπως μοτσαρέλα, pecorino Siciliano, scamorza και caciocavallo.

Αναλυτικά τα ελληνικά πιάτα της λίστας και όσα γράφει το Food Atlas για αυτά:

No.5 Παστίτσιο

Παστίτσιο Food Atlas

Αν και οι Έλληνες δεν επινόησαν τα ζυμαρικά, καταναλώνουν παρόμοια τρόφιμα από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι όροι που συνήθως συνδέουμε με ιταλικά τρόφιμα, όπως τα λαζάνια και τα μακαρόνια, θεωρούνται από κάποιους ελληνικής προέλευσης.
Ωστόσο, αυτό το πιάτο πήρε το όνομά του από το ιταλικό παστίτσιο , μια μεγάλη ποικιλία από πίτες με ζυμαρικά και ραγού. Το παστίτσιο είναι για τους Έλληνες ό,τι είναι τα λαζάνια για τους Ιταλούς και ό,τι είναι το mac and cheese για τους Αμερικάνους – έντονα αρωματικά, πλούσιες και γλυκές στρώσεις ζυμαρικού σε μια χορταστική σάλτσα που αποτελείται από ντομάτες και κιμά αρνιού, με σάλτσα μπεσαμέλ και, ιδανικά, πασπαλισμένο με τριμμένο κεφαλοτύρι ή κασέρι. 

No 9 Γιουβέτσι

Αυτό το κλασικό ελληνικό μαγειρευτό αποτελείται από έναν συνδυασμό ζυμαρικών και κοκκινιστού κρέατος που παρασκευάζεται ως πιάτο σε μία κατσαρόλα. Αν και το μοσχαρίσιο κρέας είναι η παραδοσιακή επιλογή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας είναι συνήθως καρυκευμένη με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης.

Η παράδοση προτείνει τη χρήση δύο ειδών ζυμαρικών, του μικρού μεγέθους orzo ή των τετράγωνων χιλοπιτών και την επικάλυψη της κατσαρόλας με μια στρώση τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, είναι ένα κοινό γεύμα που σερβίρεται σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις. Εδώ μπορείτε να δείτε την αυθεντική συνταγή για γιουβέτσι όπως τη γράφει το Food Atlas.

Νο 15 Μουσακάς

Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά πιάτα – ένα πιάτο που αποτελείται από κιμά από αρνίσιο κρέας και στρώσεις μελιτζάνας σε φέτες, καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα σάλτσας μπεσαμέλ που παίρνει χρυσαφί κρούστα καθώς ψήνεται στον φούρνο. Το αρνί μερικές φορές αντικαθίσταται με μοσχάρι, ενώ οι μελιτζάνες μπορεί να αντικατασταθούν με κολοκυθάκια ή πατάτες.

Είναι πιθανό ο μουσακάς να έχει μεσανατολική προέλευση και καθιερώθηκε όταν οι Άραβες έφεραν τη μελιτζάνα στην Ελλάδα. Η ελληνική του ονομασία mousakás προέρχεται από την τουρκική musakka , η οποία προήλθε από την αραβική λέξη musaqqa’ah , που σημαίνει παγωμένος .

Ο μουσακάς δεν είναι καθημερινό πιάτο – ψήνεται ως ξεχωριστή απόλαυση για καλεσμένους και την οικογένεια γιορτινές μέρες και κυριακάτικα τραπέζια. Μια εκδοχή χωρίς τα ζυμαρικά, ο μουσακάς είναι εξαιρετικά υγιεινός λόγω της αφθονίας των λαχανικών που χρησιμοποιούνται στο πιάτο. Συνήθως κόβεται σε τετράγωνα και σερβίρεται ζεστό, όχι καυτό ωστόσο, καθώς το πιάτο χρειάζεται λίγο χρόνο ξεκούρασης για να σφίξει.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα 100 καλύτερα μαγειρευτά στον κόσμο εδώ όπως και τις συνταγές τους.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,297LikesΚάντε Like
88,205 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ