Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας εξωτερικά

Tο βραβείο επισκεπτών «Traveller’s Choice Award» του διεθνούς ταξιδιωτικού ιστότοπου Tripadvisor έλαβε για το 2020 ένα σημαντικό ελληνικό μουσείο. Μεγάλη τιμή και διάκριση!

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας είσοδος

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ένα από τα ωραιότερα ελληνικά μουσεία, πέτυχε να λάβει μια σημαντική διάκριση για τον πολιτισμό του τόπου μας, συγκεντρώνοντας τις καλύτερες κριτικές στο Tripadvisor. Πιο συγκεκριμένα, έλαβε το βραβείο επισκεπτών «Traveller’s Choice Award» του διεθνούς ταξιδιωτικού ιστότοπου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας εκθέματα βιτρίνα

Πρόκειται για ένα βραβείο που δίνεται σε επιχειρήσεις, επισκέψιμους χώρους, αξιοθέατα, μνημεία κ.λπ. τα οποία λαμβάνουν με συνέπεια εξαιρετικές κριτικές από ταξιδιώτες και κατατάσσονται εντός του κορυφαίου 10% των προτάσεων του Tripadvisor.

Άλλωστε το TripΑdvisor έχει βραβεύσει πολλές φορές την Ελλάδα, για ξενοδοχεία, μνημεία αλλά και ελληνικές παραλίες, που πάντα φιγουράρουν στις καλύτερες του ιστοτόπου.

Σημαντική διάκριση για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ελισάβετ Τσιγαρίδα μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την εν λόγω διάκριση που έλαβε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. «Ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, λόγω της πανδημίας, η διάκριση από το Tripadvisor είναι σπουδαία για όλους εμάς και έρχεται να επιβραβεύσει την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από όλο το προσωπικό. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στους φύλακες και στους ανθρώπους της καθαριότητας».

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας βραβείο TripAdvisor

Στην αρχή της θερινής περιόδου, η εικόνα στο Μουσείο της Πέλλας, όπως και σε όλα τα μουσεία -όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου ευρύτερα- «ήταν αποκαρδιωτική», εξηγεί η κ. Τσιγαρίδα. Οι επισκέπτες όμως σταδιακά όχι μόνο άρχισαν να αυξάνονται, αλλά έδιναν και συγχαρητήρια στο προσωπικό για την άρτια τήρηση των μέτρων ασφαλείας για την προστασία από τον κορονοϊό.


Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας εκθέματα σε προθήκες

«Θέλαμε ο κόσμος να αισθάνεται ασφαλής. Είναι μια χρονιά ιδιαίτερα επιβαρυμένη, αλλά αποφασίσαμε να μην το βάλουμε κάτω», σημειώνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Το Ανάκτορο της Πέλλας θα αναδειχτεί όπως του αξίζει!

Στην αποκατάσταση και ανάδειξη του ανακτόρου προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας!Στην αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου Ι και της μνημειακής εισόδου του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας!

Το ανάκτορο της Πέλλας είναι χτισμένο σε λόφο βόρεια της πόλης και είναι ένα συγκρότημα επτά κτιριακών ενοτήτων, χτισμένων σε κλιμακούμενα άνδηρα (οριζόντιες επιφάνειες στην πλαγιά), με συνολική έκταση 70 στρεμμάτων. Για το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη ανάδειξης.

Σημαντικό έργο

Το έργο που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποσκοπεί στην ανάδειξη του νοτιοανατολικού τμήματος του ανακτόρου, που περιλαμβάνει την είσοδο στην ανατολική πλευρά του χώρου, την πρόσβαση από την είσοδο στο λόφο του ανακτόρου, τη μνημειακή είσοδο (πρόπυλο) και στο κτίριο Ι, με πολιτικό και διοικητικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα πολιτισμού και τουρισμού, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό να αναδείξει τα σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και η σπουδαία ανασκαφή στο ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας.

Το συγκρότημα του ανακτόρου χτίστηκε χρονολογικά σε διαφορετικές περιόδους, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Από τη βασιλεία του Φιλίππου Β’ (ίσως και παλαιότερα), με κύριες φάσεις στα χρόνια του Κασσάνδρου και του Αντιγόνου Γονατά.

Είναι ένα μνημείο που αναδεικνύει την ιστορικότητα της Μακεδονίας, ένας χώρος που έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε, να συντηρήσουμε και να αναδείξουμε, ώστε να προσελκύσουμε τη μέγιστη δυνατή επισκεψιμότητα, κάνοντας έτσι γνωστό σε όλο τον κόσμο το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας και της μακεδονικής ιστορίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανάκτορο της Πέλλας

Εργασίες που θα γίνουν

Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα εκπονηθεί μελέτη προστασίας από τα νερά της βροχής, μελέτη συντήρησης των αρχιτεκτονικών λειψάνων, στερέωσης και μερικής αποκατάστασης των τοίχων του πρόπυλου και του κτιρίου Ι, φυτοτεχνική μελέτη, μελέτη χάραξης οδοποιίας και πρανών της διαδρομής από το χώρο στάθμευσης στην ανατολική πλευρά ως το κέντρο επισκεπτών, μερική αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του κτιρίου Ι και του πρόπυλου, κατασκευή περίφραξης, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, διαμόρφωση διαδρομής μεταξύ του χώρου στάθμευσης και του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, διαμόρφωση διαδρομής επίσκεψης του πρόπυλου και του κτιρίου Ι και του νοτιοανατολικού τμήματος του αρχαιολογικού χώρου και δημιουργία εποπτικού υλικού, σήμανση και δράσεις πληροφόρησης.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ