Τσεπέλοβο, Ζαγόρι

Το Τσεπέλοβο είναι χτισµένο σε υψόµετρο που ξεπερνά τα χίλια µέτρα, στην κορυφή Καζάρμα του όρους Τύμφη,είναι το µεγαλύτερο σε πληθυσµό από τα χωριά του Ζαγορίου, αλλά και το πιο αποµακρυσµένο. Βρίσκεται 51 χλμ. βόρεια από τα Ιωάννινα.

Φηµίζεται για το τριήµερο πανηγύρι του, το οποίο γίνεται τον Αύγουστο και συγκεντρώνει κόσµο από όλα τα Zαγοροχώρια. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. 

Τσεπέλοβο, στο κέντρο του χωριού
Σοκάκι, Τσεπέλοβο

Με τη χλωρίδα να οργιάζει στο φόντο, δείχνει σαν να έχει ενσωματωθεί ανάγλυφα πάνω στον ίδιο το βράχο, να αποτελεί πλέον προέκταση, κομμάτι του ίδιου του βουνού.

Η ιστορία του χωριού

Η ιστορία του είναι μακρά και δεν θα μπορούσε να μην εμπλέκεται με την Ελληνική Επανάσταση αφού από εκεί το 1820, ο ποιητής Ιωάννης Βηλαράς μαζί με τον δάσκαλο του Γένους Αθανάσιο Ψαλίδα, καθοδήγησαν την πρώτη φάση του Αγώνα.

Η εμπορική ακμή του, η οποία παρατηρήθηκε κυρίως στον τομέα της ξυλείας, χρονολογείται από πιο πριν, κάπου το 18ο αιώνα και ενώ όλα βρίσκονται υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία. Από το 1700 λειτουργούσε εκεί ένα από τα πρώτα σχολεία στο οποίο μάλιστα ο Ψαλίδας εκτελούσε χρέη δασκάλου. Σήμερα απαριθμεί λιγότερους από 300 κατοίκους.

Ο αιωνόβιος πλάτανος στην πλατεία, Τσεπέλοβο
Τραπεζάκια στην πλατεία, Τσεπέλοβο

Σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε όσα περισσότερα χωριά του Ζαγορίου μπορείτε! Δείτε τα σε ένα όμορφο αφιέρωμα!

Η αρχιτεκτονική

Όπως όλα τα γνήσια ηπειρώτικα χωριά είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που η πέτρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο όπου και αν κοιτάξει κανείς. Από τον αιωνόβιο πλάτανο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού ξεκινάει ένα οδοιπορικό στα λιθόστρωτα σοκάκια του που καλύπτονται κάθε φθινόπωρο από πορτοκαλί φύλλα.

Βόλτα στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού, Τσεπέλοβο
Τσεπέλοβο, στην πλατεία του χωριού
Στο χωριό κυριαρχεί η πέτρα, Τσεπέλοβο

Οι περίπατοι οδηγούν σε γέφυρες όπως αυτή του Κονόμου, του Χάτσιου και της Κοβάτσαινας, σε κομψές αυλόπορτες πετρόχτιστων αρχοντικών με καμινάδες που καπνίζουν τους χειμερινούς μήνες. Πολλά από τα κτήριά του, έχουν κριθεί διατηρητέα.

Η διαμονή στο μαγευτικό Τσεπέλοβο είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστη για τους επισκέπτες, καθώς τους προσφέρει στιγμές χαλάρωσης σε γραφικούς ξενώνες και χώρους εστίασης.

Παραθυρο σε πέτρινο κτήριο, Τσεπέλοβο

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Στην πλατεία του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία του 1753 του Αγίου Νικολάου με το εξάγωνο καμπαναριό στην οποία μπορεί ο καθένας να θαυμάσει αγιογραφίες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, Τσεπέλοβο
Προαύλιο εκκλησίας, Τσεπέλοβο

Μόλις 60 μέτρα πιο πάνω υπάρχουν τα ερείπια του σπιτιού της μεγάλης ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη. Βγαίνοντας λίγο πιο έξω από τον οικισμό και πριν περάσουμε στο Καπέσοβο, κοντά στο φαράγγι “Βικάκι”, υπάρχει η Μονή Αη-Γιάννη Ροκοβού που ιδρύθηκε με προτροπή της αυτοκράτειρας Πουλχερίας το 1028, ενώ οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται από το 18ο αιώνα και έπειτα.

"Κοιτάζοντας" στην πλατεία του χωριού, Τσεπέλοβο

Γνωρίστε το Πάπιγκο και δείτε τις προτάσεις μας για φαγητό και διαμονή για ένα short break αξέχαστο!

Κάθε χειμώνα το “μεγάλο” Ζαγοροχώρι, “σκαρφαλώνει” στις θέσεις των τουριστικών προορισμών. Όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται βόρεια αναζητώντας λίγες στιγμές ανάπαυσης, απολαμβάνοντας την αυθεντική ζαγορίτικη φιλοξενία.

Ο επισκέπτης του χωριού απ’ όσο μακριά κι αν έρχεται, είναι σίγουρο ότι θα αποζημιωθεί από την απέραντη άγρια, ορεινή ομορφιά του και τις ζεστές καρδιές των ανθρώπων!

Τσεπέλοβο, ρολόι
Τσεπέλοβο, πανοραμική εικόνα του χωριού

ΦΩΤΟ: ΕΛΕΑΝΝΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Γνωρίστε το Δίλοφο, το ιστορικό χωριό που είναι ένα από τα ομορφότερα του Ζαγορίου!

Το γραφικό Δίλοφο με τα μικρά εκκλησάκια, τα αρχοντικά, τις πέτρινες βρύσες και τα λιθόστρωτα δρομάκια είναι χτισμένο πάνω σε δύο κατάφυτους λόφους και σε απόσταση περίπου 32 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα.

Το πέτρινο αυτό χωριό του Ζαγορίου, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης. Το Δίλοφο ανήκει στον δήμο Κεντρικού Ζαγορίου. Η πρόσβαση στο χωριό είναι ιδιαίτερα εύκολη αρκεί να είστε προσεκτικοί στις πινακίδες που θα σας οδηγήσουν σε αυτό μίας και δεν είναι πάνω στον οδικό δρόμο.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Δίλοφο, Ζαγόρι

Το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό με την απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων μέσα από τον οικισμό, έχει βοηθήσει σημαντικά στην διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα και της αυθεντικής Ζαγορίσιας ταυτότητας που το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα από τα περισσότερα και ομολογουμένως πανέμορφα χωριάτου Κεντρικού Ζαγορίου.about:blank

Η ιστορία του χωριού

Ο χαρακτηρισμός μάλιστα του οικισμού ως παραδοσιακού και διατηρητέου έχει ενισχύσει τον αναλλοίωτο χαρακτήρα του μίας και σε αυτό επιτρέπονται μόνο αναστηλώσεις και ανακατασκευές παλαιών κτισμάτων.

Το παλαιότερο όνομα του χωριού μέχρι το 1920 ήταν Σωπετσέλι ήΣο(μ)ποτσέλι, ονομασία η οποία στα σλάβικα και βλάχικα σημαίνει “τόπος με πολλά νερά”.

Ο οικισμός, που γνώρισε περίοδο ακμής το 19ο αιώνα, αναπτύσσεται γύρω από την κεντρική πλατεία, το Μεσοχώρι. Εδώ έχουν την αφετηρία τους οι πεζόδρομοι που καταλήγουν στις συνοικίες του Πάνω Μαχαλά, του Κάτω Μαχαλά και του Πέρα Μαχαλά.

Πιστεύουμε ότι αξίζει να επισκεφτείτε όσα περισσότερα χωριά του Ζαγορίου μπορείτε τα οποία σας παρουσιάζουμε σε ένα όμορφο αφιέρωμα!

πλατεία Δίλοφο Ζαγόρι

Η επίσκεψη στο παραδοσιακό αυτό Ζαγοροχώρι και η περιήγηση με τα πόδια στα γραφικά σοκάκια του είναι μία μοναδική εμπειρία.

Μικρά εκκλησάκια, αρχοντικά, πέτρινες βρύσες και λιθόστρωτα δρομάκια συνθέτουν το σκηνικό, το οποίο εναρμονίζεται με τη γαλήνη και την ηρεμία που αποπνέει το τοπίο.

Το Δίλοφο αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου αλλά τώρα το φθινόπωρο τα χρώματα της φύσης το κάνουν μοναδικό!

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν η εκκλησία της Παναγίας (αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου), με ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες, το κτήριο της Αναγνωστοπουλείου Σχολής (ιδρύθηκε από τους ευεργέτες Ιωάννη και Δημήτριο Αναγνωστόπουλο), στην πλατεία με το εντυπωσιακό πλατάνι, και το αρχοντικό Μακρόπουλου (Λουμίδη), ύψους 13,5 μ., στην είσοδο του χωριού.

Μάλιστα το αρχοντικό Μακρόπουλου ξεχωρίζει από τα άλλα αρχοντικά καθώς είναι το μεγαλύτερο σε όλο το Ζαγόρι και κουβαλάει μια δική του ιστορία.

Η παράδοση λέει για αυτό, ότι ο ιδιοκτήτης του ήταν ένας πολύ εύπορος έμπορος που παντρεύτηκε μια γυναίκα από το γειτονικό χωριό Κουκούλι. Η νύφη στεναχωρήθηκε που θα έπρεπε να αφήσει το χωριό της για να ζήσει με τον άνδρα της κι εκείνος τότε ζήτησε από τους μάστορες να του φτιάξουν ένα πανύψηλο αρχοντικό για να βλέπει, από το τελευταία πάτωμά του, το χωριό της!Βόλτα στις… αετοφωλιές της Ηπείρου: δύο γραφικά χωριά της στους πρόποδες του βουνού

Δίλοφο, Ζαγόρι

Από το Δίλοφο ξεκινούν μονοπάτια που οδηγούν σε ξωκλήσια (του Αγίου Ιωάννη, με θέα στο φαράγγι του Βίκου, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας), στη Βίτσα και στο φαράγγι του Βίκου.

Στον Ξηροπόταμο, κοντά στο Δίλοφο, είναι χτισμένα τα μονότοξα γεφύρια του Εβραίου ή Καπετάν Αρκούδα (1806) και του Αγίου Μηνά, που σίγουρα αξίζει κάποιος να δει.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ