Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
29.6 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΞεκινούν τα τσουχτερά πρόστιμα για τα σπίτια που νοικιάζονται μέσω Airbnb 

Ξεκινούν τα τσουχτερά πρόστιμα για τα σπίτια που νοικιάζονται μέσω Airbnb 

Όλες τις διαδικασίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τους αρμόδιους φορείς που θα πραγματοποιούν ελέγχους και τα πρόστιμα που θα επιβάλλουν περιλαμβάνει το ΦΕΚ Β’ 4232 που δημοσιεύτηκε χθες.

Ειδικότερα, το ΦΕΚ που περιλαμβάνει τις αποφάσεις του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναφέρει πως με τον όρο «βραχυχρόνια Μίσθωση» στο πλαίσιο της «οικονομίας του διαμοιρασμού» ορίζεται η μίσθωση «ακινήτου» που συνάπτεται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους.

Airbnb: Πώς θα δηλώνονται τα σπίτια που ενοικιάζονται από την 1η Ιανουαρίου!

- Advertisement -

πρόστιμα airbnb

Επίσης, ως «Οικονομία του Διαμοιρασμού» ορίζεται κάθε μοντέλο όπου οι ψηφιακές πλατφόρμες δημιουργούν μια ανοικτή αγορά για την προσωρινή χρήση αγαθών ή υπηρεσιών που συχνά παρέχουν ιδιώτες.

Παρίσι: Τα 10 καλύτερα σπίτια της Airbnb!

πρόστιμα airbnb

πρόστιμα airbnb

Στο ΦΕΚ Β’ 4232 περιλαμβάνονται οι διαδικασίες εγγραφής και οριστικοποίησης των ακινήτων που χρησιμοποιούνται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, καθώς και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους παραβαίνουν το νομικό πλαίσιο.

Airbnb: Οι Ελληνες θέλουν να πληρώσουν στην εφορία, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητο

πρόστιμα airbnb

Η Διαδικασία Εγγραφής και Οριστικοποίησης στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου www.aade.gr από κάθε «Διαχειριστή» με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης που διαθέτει στο TAXISnet.

Απίστευτο: Πως ένας Βρετανός έβγαλε 13,5 εκατ. από την Airbnb σε ένα χρόνο!

Συγκεκριμένα, με διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ θα τιμωρούνται οι διαχειριστές στις περιπτώσεις:

  • Παράλειψης εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Μη εμφανής αναγραφής του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Μη εμφανής αναγραφής του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Παράλληλα, σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ισχύουν για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2018, ωστόσο «ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού, θα δηλωθούν διακριτά και συγκεντρωτικά στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους».

Airbnb: Τσουχτερά τα πρόστιμα σε όσα ακίνητα δεν δηλωθούν που φθάνουν τις 5.000 ευρώ

πρόστιμα airbnb

Τα πεδία που απαιτείται να συμπληρώνονται από τον «Διαχειριστή» στο Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής είναι τα ακόλουθα:

  • Στοιχεία «Διαχειριστή» (προσυμπληρωμένα κατά την είσοδο στην εφαρμογή), στοιχεία επικοινωνίας
  • Στοιχεία δικαιούχων εισοδήματος
  • Στοιχεία «Ακινήτου»
  • Σημειώσεις
  • Ο μοναδικός αριθμός εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» χορηγείται μηχανογραφικά, μετά την καταχώρηση τουλάχιστον του Α.Τ.ΑΚ. του «Ακινήτου».

Πηγή:.e-radio.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,291LikesΚάντε Like
88,387 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ