Τζίτζινα Λακωνίας

Τζίτζινα ή Πολύδροσο, όπως κι αν πεις αυτό το καλά κρυμμένο χωριό στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα είναι το ίδιο όμορφο και γραφικό. Ταξιδεύουμε στα Τζίτζινα Λακωνίας και σας προτείνουμε έναν πέτρινο ξενώνα για διαμονή που βαθμολογείται με 9,5!

- Advertisement -
Τζίτζινα χωριό Λακωνίας με υπέροχα πέτρινα σπίτια

Χρειάζεται λιγότερο από 3 ώρες (με αφετηρία την Αθήνα) για να δραπετεύσετε από τα τείχη και τη βουή της πόλης έστω και για ένα Σαββατοκύριακο, επιλέγοντας τον Πάρνωνα Λακωνίας. Εκεί ένα κουκλίστικο ορεινό χωριό, τα Τζίτζινα, αποκαλύπτονται σαν όνειρο ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.000 μ.

Τζίτζινα χωριό Λακωνίας με υπέροχα πέτρινα σπίτια και πλούσια βλάστηση

Η ηρεμία του τοπίου και ο καθαρός αέρας ξεκουράζουν τον επισκέπτη που απολαμβάνει το κελάηδισμα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων και το κελάρυσμα των νερών. Και μπορεί το χειμώνα σχεδόν να ερημώνει το χωριό, αφού είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που θα συναντήσετε, καθώς οι κάτοικοί του μετεγκαθίστανται στο ημιορεινό χωριό Γκοριτσά.

Τζίτζινα χωριό Λακωνίας με πανέμορφη πλατεία

Ένα ορεινό χωριό… χάρμα οφθαλμών

Κρυμμένο μέσα στα έλατα σε μια χαράδρα, με όμορφα πέτρινα σπίτια­ αμφιθεα­τρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές, δύο μικρά ποτάμια να το διασχίζουν και τρία πέτρινα γεφύρια να ενώνουν τις γειτονιές του, το χωριό Τζίτζινα είναι από τα ομορφότερα του Πάρνωνα.

Τζίτζινα χωριό Λακωνίας με υπέροχα πέτρινα σπίτια κατά μήκος του

Στην εκδρομή σας εδώ σημασία έχει η φύση και η επαφή μαζί της, η ηρεμία και η απόλαυση του εκπληκτικού καταπράσινου τοπίου. Περπατήστε στα λιθόστρωτα σοκάκια για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική σε σπίτια, γεφύρια και πλατείες, κι αν θέλετε, συνεχίστε για πεζοπορία, ακολουθώντας ένα από τα εννέα σηματοδοτημένα μονοπάτια που ξεκινούν μέσα από το χωριό.

Η πανοραμική θέα από τα Τζίτζινα χωριό Λακωνίας είναι μοναδική

Δείτε επίσης 5+1 ορεινά χωριά στην Ελλάδα και πού να μείνετε – ο Τάσος Δούσης προτείνει τα ξενοδοχεία με βαθμολογία πάνω από 9!

Η κορυφή του Πάρνωνα, η Μεγάλη Τούρλα, σε υψόμετρο 1.942 μ. προκαλεί τους πιο μυημένους να διασχίσουν το πανέμορφο φαράγγι για να τη συναντήσουν. Όσο για τους λάτρεις της ποδηλασίας βουνού, θα βρουν τον παράδεισό τους στις δύο σηματοδοτημένες διαδρομές των 38 χλμ. και 48 χλμ., ανάμεσα σε πυκνά δάση πεύκης και ελάτης.

Ο πέτρινος ξενώνας του χωριού με βαθμολογία 9,5

Τζίτζινα χωριό Λακωνίας με τον ξενώνα Πρυτανείο με 9,5 βαθμολογία

Ένας εντυπωσιακός πέτρινος ξενώνας έχει χτιστεί λίγο έξω από το χωριό και περιμένει για να σας προσφέρει απλόχερα τη φιλόξενη διάθεσή του και το χαμόγελο των ιδιοκτητών του.

Τζίτζινα χωριό Λακωνίας με τον ξενώνα Πρυτανείο με υπέροχη θέα από την τραπεζαρία

Το Πρυτανείο (www.pritanio.gr) δεν είναι απλώς ένας ξενώνας, είναι το ορμητήριό σας από όπου θα εξερευνήσετε την υπέροχη χλωρίδα και πανίδα του Πάρνωνα Λακωνίας.

Τζίτζινα χωριό Λακωνίας ο ξενώνας Πρυτανείο με δίκλινο δωμάτιο

Αποτελείται από τρία πετρόκτιστα κτήρια και προσφέρει άνετη διαμονή σε συνδυασμό με πολλές δραστηριότητες στη φύση. Υπάρχουν 11 δωμάτια, το καθένα από τα οποία έχει ένα όνομα… σχολικού μαθήματος. Τι σημαίνει αυτό; Θα μείνετε στο Δωμάτιο Χημείας, Μαθηματικών ή Ιστορίας;

Τζίτζινα χωριό Λακωνίας με τον ξενώνα Πρυτανείο φωτισμένο τη νύχτα

Ή μήπως σε κάποιο από τα Εργαστήρια; Έτσι ή αλλιώς καθένα έχει τη δική του μοναδική ομορφιά και σας καλεί να την ανακαλύψετε. (από 90€ το δίκλινο για τον Νοέμβριο σύμφωνα με την Booking.com)

Τζίτζινα χωριό Λακωνίας με τον ξενώνα Πρυτανείο

Παραδοσιακό φαγητό στο εστιατόριο

Το εστιατόριο του ξενώνα φημίζεται για τις παραδοσιακές συνταγές που παρασκευάζει με ντόπιες πρώτες ύλες, κάνοντας αρκετές σύγχρονες προσαρμογές.

Τζίτζινα χωριό Λακωνίας με παραδοσιακές πίτες στον ξενώνα Πρυτανείο

Επιλέξτε τοπικές σπεσιαλιτέ με χειροποίητα ζυμαρικά (χυλοπίτες, φτιαγμένες με γάλα από ντόπια αιγοπρόβατα), πίτες με χειροποίητο φύλλο και χορταρικά από το βουνό. Από τα ωραιότερα πιάτα, το ριζότο με άγρια μανιτάρια.

Πώς θα πάτε

Για να φτάσετε πιο γρήγορα, κατευθυνόμενοι από Αθήνα ακολουθήστε την παλαιά Εθνική Οδό Τριπόλεως–Σπάρτης και στρίψτε αριστερά 12 χλμ. πριν από τη Σπάρτη. Δώστε μεγάλη προσοχή για να μην προσπεράσετε τη διαστάυρωση: Ακολουθώντας την ταμπέλα για Σελλασία και κατόπιν για Πολύδροσο (η άλλη ονομασία των Τζίτζινων), θα φτάσετε στο χωριό μετά από 23 χιλιόμετρα.

Θαυμάστε τα Τζίτζινα από ψηλά

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ