shutterstock

Γίνεται το δωδέκατο στοιχείο της συγκεκριμένης χώρας που είναι μέρος αυτής της λίστας ενώ είναι το πρώτο που αναφέρεται στη γαστρονομική της κουλτούρα και αυτό που καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια. Ο λόγος για το περίφημο ceviche (σεβίτσε) παραδοσιακό πιάτο του Περού που όμως έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και πλέον θα το βρείτε σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που συνεδρίασε στο Kasane (Μποτσουάνα) από τις 3 έως τις 9 Δεκεμβρίου, ενέγραψε τις πρακτικές και τις έννοιες που σχετίζονται με την προετοιμασία και την κατανάλωση του ceviche, έκφρασης της παραδοσιακής περουβιανής κουζίνας, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

«Συγχαίρουμε το Υπουργείο Πολιτισμού για την καθοδήγηση αυτής της διαδικασίας που αναδεικνύει τη σημαντική αξία των πρακτικών και των νοημάτων που συνδέονται με την παρασκευή και την κατανάλωση του ceviche. Είναι μια πολιτιστική πρακτική που σχετίζεται άμεσα με την αειφόρο ανάπτυξη και δίνει αξία στη βιοτεχνική αλιεία, το βιώσιμο λεμόνι παραγωγής, αλλά και ως αντιπροσωπευτική έκφραση του παραδοσιακού Περουβιανού φαγητού, της κοινής χρήσης, της κοινωνικής συνοχής και της αναγνώρισης μεταξύ Περουβιανών ανδρών και γυναικών», δήλωσε ο Guiomar Alonso Cano, εκπρόσωπος της UNESCO στο Περού.

Το Ceviche είναι ένα παραδοσιακό περουβιανό πιάτο που παρασκευάζεται με ωμό ψάρι μαριναρισμένο σε λάιμ. Καθώς οι συνταγές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ενισχύει την περιφερειακή και εθνική πολιτιστική ταυτότητα. Καταναλώνεται ως καθημερινό πιάτο αλλά και σε κοινωνικές συγκεντρώσεις και γιορτές. Το Ceviche μπορεί να παρασκευαστεί στο σπίτι ή να πωληθεί σε παραδοσιακούς χώρους όπως οι cevicherías. Γενικά μεταδίδεται στις οικογένειες, η παρασκευή και η κατανάλωσή του περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρακτικές, γνώσεις και έννοιες σε κάθε στάδιο, από το ψάρεμα, μέχρι την καλλιέργεια των συστατικών και τις διάφορες μορφές παρασκευής.

Φωτογραφία από Eduardo Krajan: https://www.pexels.com

Αν και είναι ένα στοιχείο της παραδοσιακής περουβιανής γαστρονομίας που συνδέεται συχνά με την ακτή, το cebiche, όπως ονομάζεται αλλιώς, παρασκευάζεται σε όλες τις περιοχές του Περού με ποικιλία τοπικών συστατικών, με αποτέλεσμα πολλές τοπικές παραλλαγές.

Για την υποψηφιότητα στη Λίστα, το Υπουργείο Πολιτισμού κάλεσε και έδωσε φωνή σε αγρότες, ψαράδες, μάγειρες, πικαντέρες, μεταξύ άλλων φορέων τεχνογνωσίας ceviche. Η προετοιμασία και η κατανάλωση του ceviche είναι μέρος ενός πολύπλοκου συστήματος που περιλαμβάνει διάφορα στυλ μαγειρικής, τεχνικές και γνώσεις που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.

«Αυτή η εγγραφή θα κάνει ορατή τη μεγάλη συνεισφορά στο φαγητό και θα αναδείξει το έργο των βιοτεχνών ψαράδων, των αγροτικών παραγωγών και των παραδοσιακών μαγείρων μας από όλη τη χώρα, προωθώντας τη φροντίδα και τη βιωσιμότητα των πόρων που είναι θεμελιώδεις και κάνουν την παραδοσιακή μας κουζίνα τόσο διαφορετική. Αυτό θα χρησιμεύσει όχι μόνο ως ενίσχυση της ταυτότητας, αλλά και ως οικονομική ενίσχυση, και ως δυναμισμός των κοινωνικών σχέσεων και ως κινητήριος δύναμη της ιδιότητας του πολίτη και της ανάπτυξης», δήλωσε η Leslie Urteaga Peña, υπουργός Πολιτισμού του Περού.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναπτυχθεί μια καμπάνια πολλαπλών πλατφορμών με την ονομασία #PeruEsCeviche, η οποία θα έχει ως στόχο να αναδείξει και να μοιραστεί τον πολιτιστικό πλούτο της παρασκευής και κατανάλωσης του ceviche, καθώς και να παρουσιάσει την ποικιλία των παραδόσεων που προσφέρει αυτό το εμβληματικό πιάτο στη περουβιανή ταυτότητα και τους γεμίζει περηφάνια.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ