Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
32.4 C
Athens
ΑρχικήGalleriesΒενετία: Ο απόλυτος οδηγός για ένα αξέχαστο ταξίδι στο αστέρι του Ιταλικού...

Βενετία: Ο απόλυτος οδηγός για ένα αξέχαστο ταξίδι στο αστέρι του Ιταλικού Βορρά

Ο ροµαντισµός καθρεφτίζεται στα κανάλια της Βενετίας, τη στιγµή που δόγηδες και κοντεσίνες σταµατούν τους δείκτες στο αναγεννησιακό της ρολόι. Η Βενετία των… στεναγµών, των γονδολιέρηδων και του καρναβαλιού είναι η αγαπηµένη που θα ερωτευόµαστε µοιραία ξανά και ξανά!

Το επίνειο… του έρωτα!

- Advertisement -

Λίγα λόγια για τη Βενετία

Μια ήσυχη βαρκάδα στα χρώµατα του δειλινού είναι από τις πιο ροµαντικές εµπειρίες που θα ζήσετε σε ολόκληρη τη ζωή σας! Όσο «τουριστική» κι αν ακούγεται, µην την παραλείψετε…

Η πρωτεύουσα της περιφέρειας του Βενέτο, στα βορειοανατολικά της Ιταλίας, κατά µήκος της ακτογραµµής µεταξύ των εκβολών των ποταµών Πάδου και Πιάβε, δικαιώνει διαχρονικά το ότι ανήκει στα πλέον δηµοφιλή Μνηµεία Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς.

Πλήθος κόσµου από όλα τα µήκη και πλάτη της Γης συρρέει ανεξαρτήτως εποχής για να επισκεφθεί τα αξιόλογα µνηµεία της Βενετίας αλλά και να βιώσει στο έπακρο αυτό το άκρατο συναίσθηµα ροµαντισµού που µοιάζει να επιπλέει στα νερά της λιµνοθάλασσάς της.

Βενετία: Ο απόλυτος χρηστικός οδηγός

Η Βενετία ισοδυναµεί άλλωστε µε ακριβώς αυτό. Το ροµάντζο είναι ίσως το πιο… εξαγώγιµο και προβεβληµένο της τουριστικό χαρτί και η αλήθεια είναι πως αν δεν είσαι δεκτικός σε τέτοιου τύπου συναισθήµατα, ενδεχοµένως να σε έκανε ευτυχέστερο η επιλογή µιας άλλης πόλης.

Όχι ότι δεν µπορεί να σε συνεπάρει µε τον αναγεννησιακό της αέρα ή µε τη γραφικότητά της, αλλά, όπως και να το κάνουµε, είναι καλύτερο αυτές τις κοσµογυρισµένες εικόνες µε τις γόνδολες στα κανάλια και τις ακούραστες σερενάτες να ηχούν στον αέρα να τις µοιράζεσαι µε κάποιον πιο ιδιαίτερο για εσένα.

Βενετία: Ο απόλυτος χρηστικός οδηγός

Η γενέτειρα του Βιβάλντι, η Βενετία των 118 µικρών νησιών, που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται µεταξύ τους µε γέφυρες, έχει τα πάντα.

Η αρχιτεκτονική της διακρίνεται σαφώς για τη γοτθική τεχνοτροπία, ωστόσο δεν λείπουν και οι επιρροές από οθωµανικά στοιχεία, αναγεννησιακά και µπαρόκ, δηµιουργώντας ένα αισθητικό αποτέλεσµα που σε κάνει κυριολεκτικά να τα χάνεις!

Φεστιβάλ και εκδηλώσεις παγκόσµιας φήµης (το Καρναβάλι της Βενετίας είναι από τα πλέον ξακουστά), τέχνη, µουσεία, παλάτια, αλλά και εµπορικά καταστήµατα, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία προστίθενται στο εντυπωσιακό της… παλµαρέ, συνθέτοντας ένα πολύχρωµο διαδραστικό «χαλί» από ήχους, εικόνες, αισθήσεις και ασύγκριτες εµπειρίες στο πιο υπέροχο τουριστικό περιτύλιγµα.

Βενετία Γονδολιέρηδες

Οι «µάσκες» πέφτουν λοιπόν και η πανέµορφη πόλη-κόσµηµα αποκαλύπτεται στον ευσύνοπτο και απόλυτα χρηστικό οδηγό που ακολουθεί! Απολαύστε τη!

Top 10 αξιοθέατα της Βενετίας

Palazzo Ducale

Βενετία: Palazzo Ducale

Το Palazzo Ducale (Παλάτι των Δόγηδων) χτίστηκε στα µέσα του 14ου αι., στα πρότυπα της γοτθικής αρχιτεκτονικής, και είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα που είναι αδύνατο να προσπεράσουν οι τουρίστες. Υπηρέτησε ως κατοικία του Δόγη (εκ του λατινικού «dux», σήµαινε τον εκλεγµένο αρχηγό του κράτους), ενώ το 1923 µετατράπηκε σε µουσείο.

Οι αίθουσες είναι βέβαιο πως θα σας συναρπάσουν, ενώ η µεγαλύτερη είναι αυτή του Μεγάλου Συµβουλίου ή Sala del Maggior Consiglio, που εντυπωσιάζει µε τις τοιχογραφίες και οροφογραφίες περίτεχνης τεχνοτροπίας. Τον ανατολικό τοίχο της αίθουσας καλύπτει το τεράστιο συντηρηµένο έργο του Τιντορέτο «Παράδεισος», το οποίο αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους πίνακες ζωγραφικής στον κόσµο.

Info:
Εισιτήρια: Προµηθευτείτε το Museum Pass που µε €32/άτοµο σάς εξασφαλίζει είσοδο (µε 6µηνη ισχύ) στα Παλάτι των Δόγηδων και σε άλλα 11 παρόµοια αξιοθέατα της πόλης.

Ωράριο: 08:30-17:30 (Νοεμ.-Μαρ.) και 08:30-19:00 (Απρ.-Οκτ.)
(palazzoducale.visitmuve.it)

Παλάτι και Μουσείο Ca’ Rezzonico

Βενετία: Παλάτι και Μουσείο Ca' Rezzonico

Σηµαντικοί καλλιτέχνες (Tiepolo, Tintoretto και Longhi) έχουν βάλει την υπογραφή τους στη διακόσµηση των υπέροχων αιθουσών αυτού ενετικού παλατιού, κοντά στο Campo San Barnaba, που λειτουργεί σήµερα ως το Μουσείο 18ου αι. της Βενετίας. Σήµερα, στο εσωτερικό του η πλούσια αναγεννησιακή συλλογή έχει διανθιστεί σε τέτοιο βαθµό (µε προσθήκες πινάκων και έργων από όλα τα µουσεία), ώστε αποτελεί πραγµατικά το «σπίτι» της αναγεννησιακής Τέχνης.

Σηµειώστε πως αν περπατήσετε προς το Ca’ Rezzonico από το Campo San Barnaba, θα βρείτε ένα µικρό ήσυχο κήπο µακριά από τα θορυβώδη τουριστικά µέρη.

Info:
Εισιτήριο: Περιλαµβάνεται στο Museum Pass
Ωράριο: 10:00-17:00 (Νοεμ.-Μαρ.) και 10:00-18:00 (Απρ.-Οκτ.)
(carezzonico.visitmuve.it)

Ο Πύργος του Ρολογιού

Βενετία - Ο Πύργος του Ρολογιού

Βρίσκεται στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου και χτίστηκε από τους αδελφούς Ranieri στα τέλη του 15ου αι. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για να δείχνει στους ναυτικούς τις παλίρροιες και τους µήνες που ήταν ευνοϊκοί για να σαλπάρουν, ενώ δείχνει την ώρα σε ρωµαϊκά ψηφία, τις φάσεις του φεγγαριού και τα ζώδια (από σµάλτο και χρυσό).

Σύµφωνα µε το θρύλο, όταν ολοκληρώθηκε το ρολόι, τύφλωσαν τους εφευρέτες του πολύπλοκου µηχανισµού, για να µην υπάρξει αντίγραφο. Στην κορυφή του ρολογιού οι µπρούντζινες µορφές, γνωστές ως Μόρι (Μαυριτανοί), χτυπούν την καµπάνα κάθε ώρα που περνά.

Εισιτήριο: €12

Ωράριο: Δευτ.-Τετ. 10:00-11:00, Πέµ.-Κυρ. 14:00-15:00
(torreorologio.visitmuve.it)

Ca’ d’ Oro

Βενετία - Ca' d' Oro

Γνωστό και ως το «Χρυσό Σπίτι», πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό πρότυπο γοτθικής αρχιτεκτονικής, στο Μεγάλο Κανάλι, που σήµερα στεγάζει γλυπτά της Αναγέννησης καθώς και πίνακες του Tiziano και του Guardi. Περίοπτη θέση έχει ο πίνακας «San Sebastiano» του Andrea Mantegna. Η θέα στο Μεγάλο Κανάλι από τα µπαλκόνια του θα σας κάνει να βγάλετε αυθόρµητα τη φωτογραφική σας µηχανή αµέτρητες φορές!

Εισιτήριο: Από €7

Ωράριο: Δευτ. 08:15-14:00, Τρ.-Κυρ. 08:15-19:15 (www.cadoro.org)

Santa Maria della Salute

Βενετία - Santa Maria della Salute

Η υπέροχη οκταγωνική βασιλική της Santa Maria della Salute, δίπλα στη γέφυρα Accademia, είναι γνωστή ως «Salute» και χτίστηκε µετά την πανούκλα του 1630. Έργα των Tiziano και Tintoretto κοσµούν το εσωτερικό ενός από τα πλέον αναγνωρίσιµα µνηµεία της πόλης, ενώ δεν είναι λίγες οι καλλιτεχνικές αναφορές που σχετίζονται µε τη µαύρη πανώλη. Αξιοσηµείωτο είναι πως η µπαρόκ τράπεζα φιλοξενεί µια βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της «Μεσοπαντίτισσας».

Santa Maria dei Miracoli

Βενετία - Santa Maria dei Miracoli

Βρίσκεται σε απόσταση 5΄ από τη Γέφυρα του Ριάλτο, στην περιφέρεια του Cannaregio. Γνωστή και ως «µαρµάρινη εκκλησία» αποτελεί τέλειο δείγµα πρώιµης βενετικής αναγεννησιακής Τέχνης και χτίστηκε µεταξύ του 1481-1489 για να στεγαστεί η θαυµατουργή εικόνα της Παναγίας.

Canal Grande

Βενετία - Canal Grande

Το «Μεγάλο Κανάλι», γνωστό και ως «canalazzo», αποτελεί τον κύριο υδάτινο άξονα µετακίνησης στην Βενετία. Με µήκος 3,8 χλµ., πλάτος από 30-90 µ., βάθος περίπου 5 µ. και σιγµοειδή διαδροµή, ξεκινάει από τη λεκάνη του Αγίου Μάρκου και καταλήγει σε µια λίµνη κοντά στον σιδηροδροµικό σταθµό της Αγίας Λουκίας.

Κατά τη διαδροµή του, στις όχθες του περιβάλλεται από συνολικά περίπου 170 κτήρια που ανήκαν κυρίως σε πλούσιες οικογένειες της Βενετίας (όπως το Ca’ d’ Oro και το palazzo Ca’ da Mosto του 13ου αι.). Η κίνηση στο κανάλι συντελείται µε ιδιωτικές βάρκες, από τα vaporetti (τα θαλάσσια λεωφορεία, µε γύρω στις 20 στάσεις), θαλάσσια ταξί και τις διάσηµες γόνδολες.

Basilica di San Marco και πλατεία

Βενετία - Basilica di San Marco

Ο αρχικός ναός είχε σκοπό να στεγάσει τα λείψανα του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή. Μετά από µία πυρκαγιά και δύο ανεγέρσεις, η οµώνυµη βασιλική έγινε σύµβολο της δύναµης και του πλούτου της πόλης και υπηρετούσε ως το προσωπικό παρεκκλήσι του Δόγη µέχρι το 1807, όταν και έγινε ο καθεδρικός. Τα τέσσερα άλογα και τα µωσαϊκά της είναι περίφηµα σε όλο τον κόσµο, ενώ στην αρχιτεκτονική της συνέβαλαν αµφίδροµα τόσο ανατολικά όσο και δυτικά χαρακτηριστικά.

Στον περίβολό της, η πλατεία του Αγίου Μάρκου αποτέλεσε το κέντρο πολλών, σηµαντικών θρησκευτικών και πολιτικών γεγονότων, ενώ στην «εµβέλειά» της ανήκουν τα σηµαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Παλάτι των Δόγηδων, το Κωδωνοστάσιο (διαθέτει ανελκυστήρα χωρητικότητας 14 ατόµων που µεταφέρει στην κορυφή, και 5 καµπάνες που χρησίµευαν για διαφορετικό λόγο), τον Πύργο του Ρολογιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη Σανσοβινιάνα κ.ά. Η πλατεία του Αγίου Μάρκου πλήττεται σοβαρά κάθε χρόνο από την Άκουα Άλτα (παλίρροια).

Βενετία – Γέφυρα των Στεναγµών

Βενετία: Ο απόλυτος χρηστικός οδηγός για ένα αξέχαστο ταξίδι

Η µόνη κλειστή της Βενετίας, η διάσηµη «Γέφυρα των Στεναγµών», σχεδιάστηκε από τον Αntonio Kontino και χτίστηκε στις αρχές του 17ου. Ενώνει την παλιά φυλακή και τα δωµάτια των ανακρίσεων του παλατιού του Δόγη µε τη νέα φυλακή που βρισκόταν ακριβώς απέναντι. Τα πολλά γλυπτά της διακόσµησης παριστάνουν ως επί το πλείστον λυπηµένα ή θυµωµένα πρόσωπα. Το όνοµά της εικάζεται ότι της αποδόθηκε διότι από εκεί περνούσαν οι κατάδικοι για να πάνε προς τις φυλακές και εκεί µπορούσαν να πάρουν την τελευταία ανάσα καθαρού αέρα!

Ponte di Rialto

Βενετία - Ponte di Rialto

Ενώνει τις περιοχές του Σαν Πόλο και Σαν Μάρκο και πολλοί διάσηµοι καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες της εποχής (συµπεριλαµβανοµένου του Μιχαήλ Άγγελου) ήταν υποψήφιοι για το σχεδιασµό της. Θεωρείται κορυφαίο αξιοθέατο και η πιο ωραία και πιο διάσηµη από τις 4 του Μεγάλου Καναλιού.

Τοp 10 εμπειρίες – δραστηριότητες στην Βενετία

Περιήγηση στα νησάκια της λίµνης Murano (των γνωστών υαλικών), Burano και Torcello

Βενετία: Ο απόλυτος χρηστικός οδηγός για ένα αξέχαστο ταξίδι

Βρίσκονται πολύ κοντά στην Βενετία µε συχνά δροµολόγια µε το καραβάκι. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που παροτρύνουν να ξεπεράσετε αυτή την εξαιρετικά «τουριστική» βόλτα (που µόλις τελειώσει η ξενάγηση στα εργαστήρια, θα σας οδηγήσουν στο εκθετήριο για να αγοράσετε ένα από τα πανάκριβα εκθέµατα) και να προτιµήσετε στη θέση της την ξενάγηση του Museo del Vetro που περιλαµβάνει και επίδειξη από υαλουργό.

Βόλτα με γόνδολα

Δεν γίνεται να παρακάµψετε το δέλεαρ µιας βόλτας µε γόνδολα στα κανάλια της πόλης. Η αντίστοιχη ένωση έχει αναρτηµένα προτεινόµενα δροµολόγια, ενώ οι τιµές ποικίλλουν ανάλογα µε τη διάρκεια, την ώρα πραγµατοποίησης και τα άτοµα που η βόλτα περιλαµβάνει.

Ενδεικτικά, κυµαίνονται από €80 για 40′ (08:00-19:00) µέχρι €100 για ισόποσο διάστηµα αλλά µεγαλύτερη ώρα αιχµής (19:00-08:00), για 6 ή λιγότερους επιβαίνοντες.

Σχετικά οικονοµικότερη εναλλακτική στις υδάτινες… εξορµήσεις σας αποτελούν οι διαδροµές µε vaporetto (θαλάσσιο λεωφορείο), µε τιµές από €6,50 (για 60΄ και για µονή διαδροµή) µέχρι και €50 (για 7 µέρες).

Αν ωστόσο θέλετε να βιώσετε την εµπειρία ακόµα πιο… βενετσιάνικα, επιβιβαστείτε σε ένα από τα traghetti. Μοιάζουν µε γόνδολες, έχουν δύο γονδολιέρηδες και θα σας µεταφέρουν από τη µια όχθη του Grand Canal στην άλλη µε µόλις €0,50. Μπορεί να µην έχουν βελούδινα καθίσµατα και εσείς να στέκεστε όρθιοι, αλλά αποτελούν την πιο αυθεντική εµπειρία της Βενετίας.

Δοκιµάστε παραδοσιακό παγωτό στο Boutique del Gelato

Βενετία παγωτό

Βρίσκεται στην πολυσύχναστη Salizzada San Lio. Αξίζει να περιµένετε και εσείς στην (τεράστια) ουρά, ενώ και στο Alaska Gelateria – Sorbetteria Carlo Pistacchi πειραµατίζονται µε νέες γεύσεις, χρησιµοποιώντας µόνο τα πιο φρέσκα φυσικά συστατικά. Μην παραλείψετε και τις πιο… εξωτικές γεύσεις όπως αγκινάρα, µάραθο, σπαράγγια ή πιπερόριζα.

Venice Baroque Orchestra και η αντίστοιχη La Fenice

Η Venice Baroque Orchestra και η αντίστοιχη La Fenice εξασφαλίζουν πως θα ακούσετε… τον Βιβάλντι όπως ακριβώς πρέπει. Ιδιαίτερα η δεύτερη, εκτός από παραστάσεις µπαλέτου και όπερας, δίνει ακόµα δύο συναυλίες το χρόνο.

Νησί Λίντο

Το νησάκι Λίντο, νοτιοανατολικά της Βενετίας, φηµίζεται για το ετήσιο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου που λαµβάνει χώρα στις αρχές Σεπτεµβρίου.

Το Mostra Internazionale d’ Arte Cinematografica di Venezia ξεκίνησε το 1932 κι είναι το αρχαιότερο φεστιβάλ στον κόσµο και από τα πιο αναγνωρισµένου κύρους κινηµατογραφικά φεστιβάλ.

Συγχρόνως, ο τόπος προσφέρει ιδανικές ποδηλατάδες εξερεύνησης του όµορφου σκηνικού του, ενώ υπάρχουν και οικονοµικές επιλογές διαµονής (το προσεγγίζετε µε vaporetto από τη Βενετία).

Αγορά Rialto

Για τα απαραίτητα αυθεντικά αναµνηστικά, κατευθυνθείτε στην αγορά του Rialto. Εκεί θα βρείτε φρέσκα γαστρονοµικά καλούδια, ψαρικά, χειροτεχνήµατα, σε ένα πολύχρωµο χαλί εικόνων και αρωµάτων.

Το Καρναβάλι της Βενετίας

Το Καρναβάλι της Βενετίας

Αρλεκίνοι, φασουλήδες, δόγηδες, κοντεσίνες, ντόµινα, σάτυροι, βαρόνοι, µαρκήσιοι, καζανόβες. Όλοι δίνουν ραντεβού σε ένα από τα πιο φηµισµένα καρναβαλικά φεστιβάλ της Υφηλίου, που ξεκίνησε το 1094.

Λέγεται ότι ξεκίνησε από µια νίκη της «Γαληνοτάτης Δηµοκρατίας» (προηγούµενο όνοµα της Βενετίας). Εντούτοις υπό την εξουσία του Βασιλιά της Αυστρίας τέθηκε πλήρως εκτός νόµου το 1797 και η χρήση των µασκών απαγορεύθηκε αυστηρά.

Mετά από µακρά ανυπαρξία το Καρναβάλι της Βενετίας ξαναλειτούργησε το 1979. Οι περίφηµες βενετσιάνικες µάσκες έχουν κυρίαρχη θέση και κατασκευάζονται από δέρµα, πορσελάνη ή γυαλί. Ζωγραφισµένες στο χέρι, διακοσµούνται µε φυσικά φτερά, πολύτιµα µέταλλα και λίθους.

Νοικιάστε µια βάρκα

Αν είστε έµπειρος πλοηγός, νοικιάστε µια βάρκα και επιχειρήστε µια βαρκάδα µετά τα µεσάνυχτα!

Το γαλήνιο σκηνικό, τα εξωπραγµατικά καθρεφτίσµατα των φώτων στα νερά και ο ήχος των κουπιών που χαϊδεύουν τα κανάλια, θα σας κάνουν να δείτε τη Βενετία από µια οπτική που έχουν µοιραστεί µονάχα λίγοι.

Workshops

Μην πείτε «όχι» σε διάφορα τουριστικά αλλά άκρως ενδιαφέροντα workshops που διοργανώνονται. Από εργαστήρια υαλουργίας και κατασκευής παραδοσιακών καρναβαλικών µασκών, µέχρι µαθήµατα εκµάθησης οδήγησης… γόνδολας από έµπειρους γονδολιέρηδες, όλα στοχεύουν να σας κάνουν να νιώσετε αληθινό κοµµάτι του τόπου αυτού.

Περιπλανηθείτε χωρίς πυξίδα

Μακριά από τα γνωστότερα αξιοθέατα… Δοκιµάστε τις µεγάλες, ηλιόλουστες εκτάσεις του Cannaregio, τα ναυπηγεία και τα καταστήµατα της γειτονιάς του San Pietro di Castello και τα στενά δροµάκια στην Santa Croce.

Θα αποζηµιωθείτε στον υπέρτατο βαθµό από όλες τις οµορφιές που θα αντικρίσετε.

Μη χάσετε τις προτάσεις μας για ξενοδοχεία, φαγητό και διασκέδαση στη Βενετία:

Πηγή: Icons Travellers

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,299LikesΚάντε Like
88,202 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ