Πελοπόννησος χωριά κρυμμένα μυστικά

Το φθινόπωρο είναι εδώ και η ταξιδιωτική μας πυξίδα αναζητά πλέον ανάλογους προορισμούς για τα Σαββατοκύριακα… και τι καλύτερο από το να πάρετε την οικογένεια ή την παρέα σας και να κατευθυνθείτε προς την όμορφη Πελοπόννησο!

Και όχι όπου κι όπου αλλά σε 4 πανέμορφα χωριά της ιδανικά για mini city break! Τρίκαλα Κορινθίας – Ζαρούχλα – Βυτίνα – Καστάνιτσα…

Μπορεί ο χρόνος να μην φτάνει να τα επισκεφτείτε όλα αν και είναι σχετικά κοντά και μεταξύ τους, (σε μια άλλη περίπτωση με περισσότερες μέρες μπορείτε να το κάνετε σαν road trip, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Κορινθίας και φτάνοντας μέχρι την Καστάνιτσα) επιλέξτε όμως αυτό που σας αρέσει περισσότερο και καλά να περάσετε!

Δείτε εδώ ακόμα 6 φθινοπωρινούς προορισμούς που θα φτάσετε οδικώς και πάρτε και άλλες ιδέες!

Tρίκαλα Κορινθίας

Μια mini φθινοπωρινή εξόρμηση µέχρι τα Τρίκαλα Κορινθίας έχει όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζονται για το τέλειο anti-stress αντίδοτο! Απέχουν από την Αθήνα μόλις 143χλμ. δηλαδή 2 ώρες κι όμως είναι αρκετές για αλλάξεις παραστάσεις ήδη από τη στιγµή που αρχίζεις να ανηφορίζεις, µετά το Ξυλόκαστρο, στον ορεινό όγκο της Ζήρειας και να προσεγγίζεις αυτόν τον low profile, αλλά συνάµα αρκετά δηµοφιλή χειµερινό προορισµό, που ενδείκνυται τόσο για ένα weekend όσο και για µια ηµερήσια απόδραση!

Τρίκαλα Κορινθίας πανοραμική

Κάτω, Μεσαία, Άνω Τρίκαλα είναι οι τρεις γραφικοί οικισµοί µε τη σειρά που τους συναντάς, οι οποίοι µοιάζουν, έτσι πανοραµικά χτισµένοι στα 1.100 µ., σαν ένα ορεινό µπαλκόνι που «χαίρει» εξαιρετικής θέας µέχρι τον Κορινθιακό Κόλπο. Αφήστε το αυτοκίνητο στα Μεσαία, όπου είναι συγκεντρωµένες οι περισσότερες ταβέρνες, και απολαύστε στον καθαρό αέρα έναν περίπατο µέχρι τα Άνω και τα Κάτω που θα σας χαρίσει ενέργεια και ευεξία!

Τρίκαλα Κορινθίας

Ζαρούχλα

Κρυµµένο «µυστικό» της ορεινής Αχαΐας, η Ζαρούχλα είναι από τα ωραιότερα χωριά της Πελοποννήσου, µέσα σε ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο και απέχει 178 χλμ. από την Αθήνα, δηλαδή περίπου 2,5 ώρες.

Αν και από τα Τρίκαλα Κορινθίας απέχει μόλις 43 χλμ. θα χρειαστείτε να φτάσετε από το ένα χωριό στο άλλο 1,5 ώρα ή 1 ώρα και 40′.

Τι να δειτε: Ενδεχοµένως πολλοί από εσάς να µη γνωρίζετε πού πέφτει στον χάρτη. Κι όµως, η Ζαρούχλα απέχει µόνο δύο ώρες από την Αθήνα και είναι ένας µικρός παράδεισος στη µέση του πουθενά!

Καθώς θα ανηφορίζετε από Ακράτα, ο δρόµος φαίνεται ατέλειωτος, οµολογουµένως, και κουραστικός µε τις συνεχόµενες στροφές, αλλά οι ευωδιές από τους πορτοκαλεώνες και η θέα στο καταπράσινο τοπίο θα είναι η καλύτερη ανταµοιβή.

Και ξαφνικά, ύστερα περίπου από µία ώρα οδήγησης, θα δείτε την είσοδο του χωριού.

Πνιγµένο στα πλατάνια, τα έλατα, τα πεύκα και τα ρυάκια και µε επίκεντρο της οµορφιάς του τον γραφικό οικισµό και τους 100 φιλόξενους κατοίκους του, θα σας καλωσορίσει πρώτα µε το… οξυγόνο που θα σας προσφέρει απλόχερα και έπειτα µε τις κρυφές οµορφιές του.

Φορέστε αθλητικά παπούτσια, δέστε σφιχτά τα κορδόνια σας και, αφού σεργιανίσετε στον οικισµό, χαθείτε στα µονοπάτια του χωριού και αφεθείτε στο κελάρυσµα του ποταµού Κράθι, που πηγάζει από τον Χελµό και διασχίζει τη Ζαρούχλα.

Βυτίνα

Η Βυτίνα είναι ιδανική ακόμα και για μια ηµερήσια απόδραση αφού θα φτάσετε από την Αθήνα μόλις σε 2 ώρες και κάτι (183χλμ). Είναι από τους πιο διάσηµους ορεινούς προορισµούς στην Πελοπόννησο και αρκετή για να µας βάλει µε τον καλύτερο τρόπο σε… φθινοπωρινό ταξιδιωτικό mood!

Τι να κάνετε: Από τα πιο γραφικά, παραδοσιακά αλλά και τουριστικά χωριά του Μαινάλου, χτισµένη σε υψόµετρο 1.033 µ., στους πρόποδές του, η Βυτίνα έχει το δικό της φανατικό κοινό για τις χειµερινές εξορµήσεις, µε ατού της την εύκολη πρόσβαση (µόλις 15 χλµ.) στο χιονοδροµικό κέντρο της Οστρακίνας! Η κοντινή της απόσταση, όµως, από την Αθήνα την καθιστά αυτοµάτως και ιδανικό προορισµό για τις εκδροµές του Σαββατοκύριακου – ακόµα και για ηµερήσιες! Φτάνοντας, αφήστε το αυτοκίνητο και σεργιανίστε στα λιθόστρωτα σοκάκια, για να ανακαλύψετε κάθε γωνιά της.

Βυτίνα χωριό

Παλιά πέτρινα αρχοντικά µαρτυρούν την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του τόπου, µε το περίφηµο µαύρο µάρµαρο της περιοχής να δεσπόζει, ενώ στην καρδιά του χωριού η ολοζώντανη κεντρική πλατεία –µε το µπρούτζινο άγαλµα του πρωτοπόρου Βυτιναίου µαθητή της Αντίστασης Ματθαίου Πόταγα– συγκεντρώνει γύρω της παραδοσιακά ταβερνάκια, ατµοσφαιρικά cafés και τουριστικά µαγαζάκια µε τοπικά προϊόντα.

Βυτίνα

Kαστάνιτσα

Το γραφικό αυτό χωριό, η Καστάνιτσα βρίσκεται νοτιότερα από τα παραπάνω και απέχει από την Αθήνα 187χλμ., περίπου 3 ώρες. Ανήκει στην Ορεινή Αρκαδία και αντανακλώντας τη low profile πλευρά της, γίνεται η ιδανική αφορµή για ένα ήρεµο weekend.

Δείτε εδώ έναν πλήρη οδηγό για την Ορεινή Αρκαδία

Τι να δείτε: Για όσους την επισκεφθείτε πρώτη φορά είναι σχεδόν βέβαιο ότι εδώ θα ξανάρθετε, αρκεί να είστε λάτρεις της ηρεµίας, ξηγηµένα πράγµατα…

Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι η γραφική οµορφιά του διατηρητέου οικισµού, ιδιαίτερου φυσικού και αρχιτεκτονικού κάλλους, που διαφοροποιείται από εκείνη ενός τυπικού αρκαδικού χωριού. Χαρακτηριστικά τα πετρόκτιστα σπίτια µε τις πλακοσκεπείς στέγες, τα όµορφα ξύλινα µπαλκόνια, τις πέτρινες τοξωτές εξώπορτες, αλλά και τα ιδιαίτερα πυργόσπιτα τριακοσίων και πλέον ετών.

Χτισµένη στη ράχη ενός απότοµου λόφου του Πάρνωνα και πνιγµένη στις καστανιές (εδώ γίνεται και η ξακουστή Γιορτή του Κάστανου τον Οκτώβριο), σας προσκαλεί να αφήσετε το αµάξι στην είσοδο του χωριού και να το πάρετε ποδαράτο (δεν µπορείτε, άλλωστε, να κάνετε κι αλλιώς, αφού στα σοκάκια δεν περνάει αυτοκίνητο).

Καστάνιτσα

Αφού βρισκόμαστε στην Πελοπόννησο ευκαιρία να κατευθυνθούμε και λίγο πιο νότια… στην μαγευτική Μάνη!

Φθινόπωρο στη Μάνη: Μυστικά, tips και προτάσεις για μια αξέχαστη εκδρομή!

Λακωνική Μάνη

Τι και αν έχετε συνδέσει τη Μάνη µε καλοκαιρινές αποδράσεις, πιστέψτε µε… µια φθινοπωρινή εκδρομή εδώ, απαλλαγμένη από τα πλήθη των τουριστών θα σας γοητεύσει!

«Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται µε λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτω από τα ξένα βήµατα, αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά µόνο στον ήλιο, αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά µόνο στο δίκαιο», έγραφε για τη Μάνη ο Γιάννης Ρίτσος.


Με αυτούς τους στίχους στο µυαλό µου και ορµητήριο την Αρεόπολη, ξεκίνησα το οδοιπορικό µου στο µεσαίο πόδι, της Λακωνικής Μάνης, «ρουφώντας» τα άγρια και άγονα τοπία της, θαυµάζοντας την επιβλητική πέτρινη γη, µε τα πυργόσπιτα να υψώνονται αρχοντικά σε κάθε γραφικό χωριό και νιώθοντας κοινωνός σε µια ιδιαίτερη µυσταγωγία της φύσης!about:blank

Top εµπειρίες

Στη Μάνη µπορείς να δεις και να κάνεις πολλά! Ανάλογα µε τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας χαράξτε τη δική σας «πορεία»!

• Κάντε βόλτα στα πέτρινα σοκάκια της Αρεόπολης, απολαύστε τοπικές γεύσεις σε κάποιο από τα ταβερνάκια ή τα εστιατόρια ή αράξτε σε ένα από τα όµορφα µπαράκια για ποτό ή cocktails.

• Επισκεφθείτε τα Σπήλαια Διρού  (15΄ από την Αρεόπολη) που η φύση σµίλεψε µε ασύγκριτη τέχνη και υποµονή! Το σπήλαιο της Βλυχάδας θεωρείται από τα κορυφαία του κόσµου µε την ηλικία του να υπολογίζεται στα 2 µε 3 εκατοµµύρια χρόνια! Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγµίτες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, ενώ η διαδροµή και η ξενάγηση στο µεγαλύτερο µέρος της (1.200 µ.) είναι λιµναία και γίνεται µε βάρκα.Previous

Σπήλαιο Δυρού
Σπήλαιο Δυρού
Η Βάθεια από ψηλά
Βάθεια
Πόρτο Κάγιο, Μάνη
Πόρτο Κάγιο

• Ακολουθήστε τη δυτική διαδροµή από την Αρεόπολη µέχρι το Πόρτο Κάγιο. Συνολικά είναι 38 χλµ. και θα κάνετε περίπου 50΄ µιας και ο δρόµος έχει στροφές. Εξαρτάται βέβαια και από το πόσο συχνά θα σταµατάτε, καθώς θα συναντήσετε µοναδικά τοπία, κολπίσκους απαράµιλλης οµορφιάς και γραφικά χωριουδάκια που αξίζει να βγείτε από τον κεντρικό δρόµο για να τα επισκεφθείτε.

• Αντίστοιχα, στη διαδροµή από την ανατολική πλευρά της Αρεόπολης αξίζει να φτάσετε µέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού (30,5 χλµ. περ. 47΄). Εκτός από τα χωριά και τα επιβλητικά τοπία, θα συναντήσετε και τη δηµοφιλή παραλία του Κότρωνα.

•  Κάντε ένα stop over στην πετρόκτιστη  Βάθεια. Αν και είναι πολύ γνωστό χωριό και έχει αναπτυχθεί τουριστικά, η ατµόσφαιρα και η ενέργειά της δίνουν την αίσθηση µιας ερειπωµένης πόλης που ξεπήδησε από το παρελθόν και θα µπορούσε να είναι σκηνικό ταινίας…

Τι να δείτε

• Στην Αρεόπολη, την πατρίδα των Μαυροµιχαλαίων, αξίζει να επισκεφτείτε τον µητροπολιτικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών που δεσπόζει στην ιστορική πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821 και χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Διαβάστε ακόμα:  Πτελεός Μαγνησίας: Διακοπές με το αυτοκίνητο σε ένα μικρό παραθαλάσσιο παράδεισο!

Ένα εµβληµατικό µνηµείο όχι µόνο για την Αρεόπολη αλλά για ολόκληρη τη Μάνη, κτίσµα της οικογένειας των Μαυροµιχαλαίων. Εδώ, στις 17 Μαρτίου 1821 (η ηµεροµηνία έχει κηρυχθεί επίσηµη αργία στην περιοχή) οι πρόκριτοι της Μάνης υπό την ηγεσία του Πετρόµπεη Μαυροµιχάλη κήρυξαν την επανάσταση µετά τη δοξολογία, υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα εναντίον των Οθωµανών κατακτητών.

• Στην Αρεοπόλη επίσης, κάντε µια βόλτα στην πλατεία Αθανάτων όπου εκεί στέκει επιβλητικό το µεγαλοπρεπές άγαλµα του Πετρόµπεη Μαυροµιχάλη και ο ναός του Αγίου Αθανασίου.Previous

Ακρωτήριο Ταίναρο
Ακρωτήριο Ταίναρο
Η εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη, Λακωνική Μάνη
Η εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη
Λακωνική Μάνη, χαρακτηριστικές  εικόνες
Αρεόπολη δρόμος
Αρεόπολη
Αρεόπολη
Αρεόπολη

• Βάλτε στην ατζέντα σας το εξαιρετικό ξενοδοχείο Κυρίµαι στον Γερολιµένα, ένα πραγµατικό στολίδι του τόπου που δεν είναι υπερβολή να πούµε ότι είναι ένας από τους λόγους αύξησης των επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή! Ακόµα και αν δεν µένετε σε κάποιο από τα πολυτελή δωµάτιά του, επισκεφτείτε το café του -ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέµατος είναι µαγικά- ή και το εστιατόριό του, του οποίου το ελληνικής δηµιουργικής κουζίνας µενού θα σας προσφέρει µοναδικές γευστικές εµπειρίες (www.kyrimai.gr).

• Κάντε µια βόλτα µέχρι το Οίτυλο (11χλµ. από την Αρεόπολη). Ο παραλιακός δρόµος του οικισµού είναι ιδανικός για βόλτα το απογευµατάκι µε πολλά καφέ στη µια πλευρά και τη θάλασσα στην άλλη για να δείτε το ηλιοβασίλεµα.

• Μια περιήγηση αξίζει σίγουρα και στο Γύθειο (26 χλµ. από την Αρεόπολη). Μια µεγάλη παραλιακή τουριστική πόλη µε πολλές ψαροταβέρνες, καφέ και µπαρ. Χτισµένη και αυτή αµφιθεατρικά, αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της περιοχής, περισσότερο «ζωντανό» όσον αφορά τις πολλές επιλογές σε φαγητό, διασκέδαση και διαµονή.

• Φτάστε στο ακρωτήριο Ταίναροτο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Αν και είναι σχετικά δύσκολη η πρόσβαση και δεν έχει κάτι να κάνετε εκεί, αξίζει να πάτε µόνο και µόνο για να θαυµάσετε τον επιβλητικό φάρο και την ατµόσφαιρα του τοπίου!Η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία της Ευρώπης είναι ελληνική! Δείτε ποια είναι

Top secrets

• Το Σπήλαιο Βατσινήδη. Αν και δεν θα το βρείτε ούτε θα το προσεγγίσετε εύκολα, το θέαµα θα σας ανταµείψει! Στον δρόµο από Αρεόπολη προς Καρδαµύλη, 100 µ. µετά την παραλία του Φονέα, αναζητήστε στα δεξιά µια πινακίδα «scuba diving» καθώς δεν υπάρχει κάποιο άλλο διακριτικό.

Εκεί θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα κατεβείτε ένα δύσβατο µονοπάτι µέχρι το εξαιρετικής φυσικής οµορφιάς ενάλιο σπήλαιο. Χωρίζεται σε 2 µεγάλους θαλάµους µε λίµνες µε θαλασσινό νερό (αν είστε τολµηροί κάντε µια βουτιά) που συνδέονται µεταξύ τους µε διάδροµο. Στην πρώτη αίθουσα ένας φεγγίτης επιτρέπει την είσοδο των ακτίνων του ηλίου που αντανακλούν στα νερά και δηµιουργούν ένα παραµυθένιο τοπίο, ενώ στη δεύτερη ένας εντυπωσιακός σταλακτιτικός διάκοσµος συνθέτει ένα απόκοσµα όµορφο σκηνικό…Previous

Παραλία Φονέα
Παραλία Φονέας
Μάνη
Στα χωριά της Μάνης
Ταξιδεύουμε στα χωριά της Μάνης

• Όποια διαδροµή κι αν κάνετε, θα συναντήσετε κολπίσκους µε καταγάλανα νερά και παραλίες µε κάτασπρες πέτρες ή βότσαλα. Ακόµα κι αν ο καιρός δεν επιτρέπει µια βουτιά, αξίζει να σταµατήσετε για λίγο προκειµένου να τις θαυµάσετε και να βγάλετε µια φωτογραφία από ψηλά! Πιο εντυπωσιακή, η µαγευτική παραλία του Φονέα µε τον χαρακτηριστικό της βράχο που τη χωρίζει στα δύο.

• Θαυµάστε το ηλιοβασίλεµα στο Λιµένι (5,4 χλµ. από την Αρεόπολη)! Η «βουτιά» του ήλιου στη θάλασσα και τα χρώµατα που γεµίζει ο ουρανός είναι µοναδική εικόνα…

• Επισκεφθείτε το µοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας (24 χλµ. νότια της Αρεόπολης). Χτισµένο στην κορυφή ενός λόφου στη µια πλευρά του δεσπόζει µια απότοµη χαράδρα µε σχεδόν κατακόρυφη κλίση, ενώ στην άλλη απλώνεται µια κοιλάδα όπου χιλιάδες ελαιόδεντρα, εγκαταλειµµένα σχεδόν όλα, έχουν ενωθεί σε ένα σφιχταγκάλιασµα µε την άγρια φύση της περιοχής! Όσον αφορά την ιστορία της µονής σύµφωνα µε παραδόσεις και θρύλους µετρά 400 χρόνια ζωής και αφορµή για να χτιστεί έγινε η εικόνα της Θεοτόκου που βρέθηκε στο σηµείο.

Οι προτάσεις µου

• Πηγαίνετε για φαγητό στο Λιµένι, προσέξτε όµως να είστε επιφυλακτικοί καθώς η περιοχή είναι πολύ τουριστική και κάποιες από τις επιλογές απέχουν πολύ από αυτό που δείχνουν. Προσωπικά, τουλάχιστον από όσα δοκίµασα, θεωρώ πως η ψαροταβέρνα Κουρµάς (Τ. 27330 51458, www.kourmas.gr) δεν είναι τυχαίο που έχει τόσο καλή φήµη. Τίµιο φαγητό, φρέσκια πρώτη ύλη και προσιτές τιµές.

• Δοκιµάστε τις σπιτικές νοστιµιές του διάσηµου µαγειρείου του Μπάρµπα Πέτρου (Τ. 27330 51205), στο πολύβουο δροµάκι της Αρεόπολης. Αν και οφείλω να παραδεχτώ πως µπήκα κάπως επιφυλακτικά γιατί µε µια πρώτη µατιά  σκέφτηκα ότι πιθανόν να είναι αυτό που λέµε «τουριστικό», διαψεύστηκα πανηγυρικά… Γεύσεις και µυρωδιές της γιαγιάς, αυθεντικές ελληνικές συνταγές, όλα ολόφρεσκα και πεντανόστιµα!

• «Ο Φούρνος της Μηλιάς» είναι σήµα κατατεθέν στην Αρεόπολη. Αυτό το παραδοσιακό αρτοποιείο µε ιστορία 200 χρόνων είναι ίσως το παλιότερο της Πελοποννήσου! Από τον ξυλόφουρνο βγαίνουν κάθε πρωί µυρωδάτο ψωµί και ολόφρεσκα ζεστά αρτοποίηµατα που θα σας σπάσουν τη µύτη!

• Χαλαρώστε µε ένα cocktail από τη signature list του Aula café (κιν. 6973 922115)  στον κεντρικό πεζόδροµο της Αρεόπολης. Τραπεζάκια έξω, εσωτερική αυλή, ευγενέστατο προσωπικό και λογικές τιµές, µπορεί να γίνει το στέκι σας για όσες µέρες µείνετε εδώ! 

•  Φτάστε µέχρι το παραθαλάσσιο Spilius café bar (κιν. 6977 412222) στην Αρεόπολη, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέµατος, για καφέ, γλυκό ή ποτό στον µεγάλο εξωτερικό χώρο του.Previous

Γεύμα δίπλα στη θάλασσα, Μάνη
Ταβέρνα Μάνη

Διαµονή

• Αν είστε µεγάλη παρέα ή οικογένεια, επιλέξτε τον πύργο του Καπετάν Ματαπά στο πλακόστρωτο κέντρο της Αρεοπόλης. Πρόκειται για µια βίλα µε µεγάλη εξωτερική αυλή και αυτόνοµα κτίσµατα που µπορούν να φιλοξενήσουν άνετα µέχρι 12 άτοµα. Ξεχωρίζει για τις ανέσεις του που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας, ενώ η τοποθεσία του είναι το ιδανικό σηµείο αφετηρίας για τις εξορµήσεις σας! (Πλατεία 17ης Μαρτίου, Τ. 27330 23728, κιν. 69370 36322, www.kapetanmatapas.gr).

• Εξαιρετική πρόταση και το Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa στο Οίτυλο, φηµισµένο για την υψηλή αισθητική και τις luxurious ανέσεις σε 23 δωµάτια και σουίτες. Σηµείο αναφοράς του το πλούσιο παραδοσιακό πρωινό και το Ηιόνη Spa µε θεραπείες οµορφιάς εµπνευσµένες από τη φύση και την αρχαιότητα! (Τ. 27330 54050, 27330 52915, κιν. 6944 660913, www.petrafoshotel.com).Previous

Πέτρα και Φως, Μάνη
Πέτρα και Φως
Kyrimai
Kyrimai
Πύργος Καπετάν Ματαπά
Πύργος Καπετάν Ματαπά

Smart Tips

• Δοκιµάστε (και πάρτε µαζί σας) αυθεντικό µανιάτικο σύγκλινο όπως και λουκάνικο µε πορτοκάλι που φτιάχνεται εκεί. Πολύ ωραίες οι ελιές, θυµαρίσιο µέλι και βότανα.Η Ολλανδία βάζει σε καραντίνα όλους όσους επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά με νέα ταξιδιωτική οδηγία!

• Οι τιµές σε γενικές γραµµές ειδικά για περιοχή µε τουριστικό ενδιαφέρον είναι καλές προς οικονοµικές, τόσο στο φαγητό, το ποτό και τον καφέ όσο και στη διαµονή.

• Στην Αρεόπολη θα φτάσετε σχετικά εύκολα. Ο δρόµος -ειδικά µέχρι τη Σπάρτη- είναι πολύ καλός, ενώ συνεχίζοντας στη Σπάρτης-Γυθείου, θα συναντήσετε περισσότερες στροφές.

Μust know

• Αν και το φθινόπωρο είναι πολύ καλή εποχή για να γνωρίσετε τη Μάνη µακριά από τα τουριστικά πλήθη, έχετε στο µυαλό σας ότι µπορεί να βρείτε κλειστά κάποιες ταβέρνες ή µπαράκια.

• Αν και το Πόρτο Κάγιο είναι πολύ γνωστό, οφείλω να οµολογήσω πως δεν βρήκα τον λόγο… Βέβαια υπάρχουν αρκετά περιποιηµένα µαγαζιά απέναντι από την παραλία που µπορεί πραγµατικά να είναι και ο λόγος για να φτάσεις µέχρι εκεί. Δυστυχώς, ο χρόνος ήταν λίγος και δεν πρόλαβα να τα δοκιµάσω.

• Οι δρόµοι σε γενικές γραµµές είναι καλοί, αν και έχουν αρκετές στροφές. Στα περισσότερα σηµεία ενδιαφέροντος θα πάτε χωρίς ιδιαίτερο πρόβληµα. Αλλού θα χρειαστεί να µπείτε σε κακοτράχαλους δρόµους, αλλά και πάλι όχι κάτι υπερβολικό.

Πώς να πάτε

Από την Αθήνα οδικώς µέσω της Ολυµπίας Οδού. Θα πάρετε την έξοδο της Τρίπολης και θα συνεχίσετε για Σπάρτη  ακολουθώντας τη σχετική σήµανση µέχρι την Αρεόπολη (273 χλµ., περ. 3,5 ώρες). 

Λακωνική Μάνη

Πηγή Icons Travellers

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ