Το Βουκουρέστι είναι κοσμοπολίτικο, ελκυστικό και κατάλληλος προορισμός για χριστουγεννιάτικες διακοπές και όχι μόνο. Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Ρουμανίας είναι διάσημη για τις πλατιές λεωφόρους της, τα λαμπρά και πολλά οικοδομήματα και για τη φήμη της υψηλής ζωής.

Η ιστορία πίσω από το Βουκουρέστι
Ο μύθος λέει ότι η πόλη του Βουκουρεστίου ιδρύθηκε στις όχθες του ποταμού Dambovita από κάποιο βοσκό εν ονόματι Bucur, το οποίο όνομα σημαίνει «χαρά». Οι ήχοι από το φλάουτό του τύφλωσαν τους κατοίκους και το κρασί που παρήγαγε τον έκαναν προσφιλή κι αγαπητό στους τοπικούς εμπόρους, οι οποίοι έδωσαν το όνομά του στην τοποθεσία αυτή. Το 15ο αιώνα το βασιλικό δικαστήριο καθιερώθηκε εδώ και στα τέλη του 17ου αιώνα η πόλη έγινε η πρωτεύουσα της επαρχίας Walachia. Τελικά το 1862 καθιερώθηκε ως η πρωτεύουσα της Ρουμανίας. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα Γάλλοι αρχιτέκτονες διακόσμησαν την πόλη με μεγάλα νεοκλασικά κτήρια, μοντέρνα πάρκα και ακόμη και με τη δικιά του Arc de Triomphe στην κομψή Soseaua Kiseleff, μια λεωφόρος μακρύτερη και από την περίφημη Champs – Elysees.

Αεροδρόμιο
Το αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου (Aeroportul Internaţional Henri Coandă) απέχει 16.5 χιλιόμετρα από το Βουκουρέστι και συνδέεται με τρένο και με τα λεωφορεία 780 και 783.

Μεταφορά και Μετακίνηση
Το Βουκουρέστι διαθέτει ένα δημόσιο δίκτυο μεταφορών που στηρίζεται πάνω σε λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ και μετρό. Παράλληλα υπάρχουν διάφορες εταιρίες ταξί που κυκλοφορούν στην πόλη. Αυτά μπορείτε να τα καλέσετε τηλεφωνικώς ή να τα σταματήσετε στο δρόμο. Υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάσετε αυτοκίνητο από διάφορες εταιρίες που θα βρείτε είτε στο αεροδρόμιο είτε σε μεγάλα ξενοδοχεία. Βέβαια η χρήση αυτού του μέσου ενδείκνυται κυρίως για τις μετακινήσεις σας εκτός της πόλης.

Δεν πρέπει να χάσετε
1. Το κτήριο του Ελεύθερου Τύπου 
Το κτήριο του Ελεύθερου Τύπου (Casa Presei Libere) είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα που στέκεται στην είσοδο της πόλης, γνωστό παγκοσμίως ως Casa Scanteii, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Horia Maicu και ολοκληρώθηκε το 1956. Σήμερα στεγάζει, εκτός από διάφορες υπηρεσίες του Τύπου, το Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου.

2. Η Αψίδα Θριάμβου
Αρχικά κατασκευασμένη από ξύλο το 1922 προς τιμή των στρατιωτών της Ρουμανίας που πολέμησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αψίδα Θριάμβου (Arcul de Triumf) επενδύθηκε με γρανίτη το 1936, με βάσει το σχέδιο του αρχιτέκτονα Petre Antonescu. Μια εσωτερική σκάλα επιτρέπει στους επισκέπτες να ανέλθουν στην κορυφή για να απολαύσουν μια πανοραμική άποψη της πόλης.

3. Η Λεωφόρος Νίκης
Η Λεωφόρος Νίκης (Calea Victoriei) αποτελεί την παλαιότερη και αναμφισβήτητα την πιο γοητευτική οδό του Βουκουρεστίου. Κατασκευάστηκε το 1692 για να ενώσει το Παλιό Βασιλικό Δικαστήριο με το Παλάτι Mogosoaia ενώ απέκτησε τη σημερινή της ονομασία το 1878 μετά τη νίκη στον πόλεμο της Ρουμανίας για την ανεξαρτησία. Στο διάστημα μεταξύ των δύο Παγκόσμιων Πολέμων αναπτύχθηκε σε μια από τις πιο διάσημες οδούς της πόλης. Περπατώντας κατά μήκος αυτής της λεωφόρου θα ανακαλύψετε μερικά από τα πιο επιβλητικά κτήρια, συμπεριλαμβανομένων του Παλατιού Cantacuzino, την Πλατεία Revolution, την Στρατιωτική Λέσχη και το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας.

4. Πλατεία Ρεβολούσιον
Η Πλατεία Ρεβολούσιον (Revolution Square) απέκτησε κακή φήμη παγκοσμίως όταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο μετέδωσαν τις τελευταίες στιγμές της εξουσίας του Nicolae Ceausescu το Δεκέμβριο του 1989. Στην μακρά πλευρά στέκει το πρώην Βασιλικό Παλάτι και η Εκκλησία Kretzulescu.

5. Βασιλικό Παλάτι
Το Βασιλικό Παλάτι (Palatul Regal) δημιουργήθηκε μεταξύ του 1927 και 1937 σε νεοκλασικό ύφος και αποτέλεσε την κατοικία του βασιλιά Carol IIκαι του υιού του Mihail I μέχρι το 1947, οπότε καταργήθηκε η μοναρχία στη Ρουμανία. Σήμερα το παλάτι φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας.

Info
Νόμισμα της χώρας είναι το Λέου (Leu) και μπορείτε να μετατρέψετε τα ευρώ στο τοπικό νόμισμα στις τράπεζες και στα γραφεία συναλλάγματος, στο αεροδρόμιο αλλά και σε μεγάλα ξενοδοχεία. Για να μην κυκλοφορείτε με πολλά χρήματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πιστωτικές σας κάρτες. Η Ρουμανική πρωτεύουσα είναι ασφαλής και φιλόξενη πόλη ενώ τα σημάδια βίας και τα στοιχεία εγκληματικότητας είναι χαμηλά.

Πηγή: www.protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ