Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
30.1 C
Athens
ΑρχικήΝομός ΙωαννίνωνΤζουμέρκαΒουργαρέλι: Το ορεινό χωριό χτισμένο μέσα στα έλατα στις παρυφές των Τζουμέρκων

Βουργαρέλι: Το ορεινό χωριό χτισμένο μέσα στα έλατα στις παρυφές των Τζουμέρκων

Σε μία απόσταση 58 χλμ. από την πόλη της Άρτας βρίσκεται ένα καταπράσινο χωριό, από τα ομορφότερα ορεινά χωριά αν και όχι ευρέως γνωστό, το Βουργαρέλι. Χτισμένο στις παρυφές των Τζουμέρκων μέσα στα έλατα και σε υψόμετρο 800 μ.  εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την ομορφιά του.

Βουλγαρέλι, το καταπράσινο χωριό της Άρτας

Το Βουργαρέλι διατηρεί στο ακέραιο την παράδοση και τη γραφικότητά του ενώ πολλά είναι και τα αξιοθέατα του χωριού με το καθένα να “κρύβει” τη δική του ιστορία.

- Advertisement -

Σήμα κατατεθέν του χωριού και ένα από τα ομορφότερα σημεία του, είναι η μεγάλη κεντρική πλατεία. Εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1905, ανήμερα του Προφήτη Ηλία, και έκτοτε εκεί χτυπά η καρδιά του χωριού ανάμεσα στα μεγάλα και σκιερά πλατάνια του.

Χαρακτηριστικά κτήρια στο Βουλγαρέλι, Άρτα
Μνημείο, Βουλγαρέλι, Άρτα
Βουλγαρέλι, Άρτα

Λίγο πιο πάνω από την πλατεία βρίσκονται οι δύο βρύσες του χωριού, η Κρυστάλω και η Αρχόντω. Η παράδοση, μάλιστα λέει πως όποιος ξένος πιει νερό από τις πετρόκτιστες αυτές βρύσες, θα παντρευτεί στο χωριό!

Βρύσες, Βουλγαρέλι, Άρτα

Must visit επίσης, σημείο το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας υπήρξε πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο. Εκεί μαζεύτηκαν οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων για να κηρύξουν την επανάσταση στην Άρτα το 1821.

Ένα ακόμη από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής είναι η Κόκκινη Εκκλησία που χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τη δυναστεία των Κομνηνοδουκάδων.

Εκκλησία, Βουλγαρέλι, Άρτα

Το σίγουρο είναι ότι το Βουργαρέλι, θα σας καταπλήξει με τον μοναδικό τρόπο που συνδυάζει την ομορφιά της φύσης με την γραφικό του χαρακτήρα…

Βουλγαρέλι Άρτας

Δείτε το χωριό από ψηλά

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,277LikesΚάντε Like
88,296 FollowersΑκολουθήστε
172,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ