Το εντυπωσιακό μαυσωλείο, την κατασκευή του οποίου διέταξε ο μογγόλος αυτοκράτορας Σαχ Γιαχάν για να τιμήσει την πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ, η οποία πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια του τοκετού, βρίσκεται στην περιοχή Uttar Pradesh της Ινδίας.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, μία ιταλίδα ερευνήτρια ανακάλυψε ένα από τα μυστικά του, το οποίο βρισκόταν… σε κοινή θέα!

- Advertisement -

Η Dr Amelia Carolina Sparavigna από το Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας της πολυτεχνικής σχολής του Τορίνο βρήκε, ότι ολόκληρο το συγκρότημα χτίστηκε έτσι ώστε να ευθυγραμμίζεται με το χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο.

Kabbas: Μέσα στον ναό με τους 20.000 αρουραίους στην Ινδία

Η αξιοσημείωτη αυτή ανακάλυψη δείχνει ότι καθώς ο ήλιος δύει και ανατέλλει κατά τα δύο ηλιοστάσια, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις τέσσερις γωνιές του κήπου κοντά στον κεντρικό τρούλο.

Βγαλμένο από παραμύθι: Αυτό είναι το παλάτι της Τζαϊπούρ στην Ινδία

«Το συγκρότημα του Ταζ Μαχάλ έχει έναν άξονα Βορρά-Νότου» γράφει η ίδια στη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Philica. «Όταν μια αρχιτεκτονική δομή ευθυγραμμίζεται με αυτόν τον τρόπο, ευθυγραμμίζεται με την προβολή στο οριζόντιο επίπεδο του άξονα ‘axis mundi’, του άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο κόσμος. Ωστόσο, οι αρχιτέκτονες θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει κι άλλα στοιχεία, που να ευθυγραμμίζονται με την κατεύθυνση του ηλιοβασιλέματος ή της ανατολής του Ηλίου».

Ινδία: Η κοιλάδα των λουλουδιών! Όταν τα χιόνια λιώσουν,χιλιάδες λουλούδια εμφανίζονται στα Ιμαλάια

Χρησιμοποιώντας εικόνες του διάσημου συγκροτήματος από δορυφόρο, η ερευνήτρια βρήκε ότι ο άξονάς του αντιπροσωπεύει τον άξονα του κόσμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ