Αγ. Αθανάσιος… reload: Prova generale πριν το χειμώνα!Πέρασα ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας!

Φθινοπώριασε και η αλήθεια είναι ότι το μυαλό μου ονειρεύεται ήδη αναμμένα τζάκια, γραφικά ταβερνάκια με αχνιστές σούπες, παραδοσιακούς ξενώνες και βουνίσιο καθαρό αέρα…

titi-profile Από την Τίτη Βελοπούλου ([email protected]) fb-icon instagram

Έτσι κάπως άδραξα την ευκαιρία, μια που βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη, να επισκεφθώ για πρώτη φορά τον Παλαιό Αγ. Αθανάσιο (σωστά είναι Άγιος Αθανάσιος)!

Λίγο πριν την 28η Οκτωβρίου ήταν το ιδανικό weekend (μόλις 2ώρες), αρκετά ήρεμo, για να μπορέσω να γνωριστώ με τους ντόπιους, αλλά και τους επιχειρηματίες που έχουν αναδείξει το χωριό σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς…

Περίεργο δε αν σκεφτεί κανείς ότι τη δεκαετία του ‘80 το χωριό ερήμωσε σταδιακά από τους μόνιμους κατοίκους του, οι περισσότεροι από τους οποίους μεταφέρθηκαν στο λεγόμενο Νέο Άγ. Αθανάσιο, λίγα χλμ. πιο κάτω για να αναζητήσουν ευνοϊκότερες κλιματικές συνθήκες…

Η γραφικότητα όμως του χωριού δεν άφησε ασυγκίνητους πολλούς από τους επισκέπτες, (κυρίως από την Έδεσσα) οι οποίοι αγόρασαν φτηνή, τότε, γη και έφτιαξαν εδώ τα εξοχικά τουs.

Μετά την έναρξη του χιονοδρομικού το 1994 (με πρωτοβουλία ενός οραματιστή) γεννήθηκε και η ανάγκη για τουριστική ανάπτυξη! Τόσο οι «ξένοι», όσο και οι παλιοί κάτοικοι που επέστρεψαν στα πατρικά τους, τα αναστήλωσαν, άνοιξαν ξενώνες και ταβέρνες και έβαλαν το λιθαράκι τους σε αυτό που ξέρουμε σήμερα ως Παλαιό Αγ. Αθανάσιο!

Διαβάστε ακόμα:  5 γοητευτικά, low profile ελληνικά νησιά που αξίζει να εξερευνήσεις αυτό το καλοκαίρι - Από τον Τάσο Δούση

Στην υδάτινη πολιτεία…. της Έδεσσας! (Photos & Videos)

Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός (θυμίζει αρκετά αλπικό χωριό) οφείλει τη γραφικότητά του, με τα λιθόστρωτα σοκάκια, αλλά και την ομοιομορφία στην οικιστική ανάπτυξη του (όλα με πέτρα, ξύλο, κεραμοσκεπές) στην πρωτοβουλία των επιχειρηματιών που «επέβαλλαν» με τον τρόπο τους και στους… νεόφερτους τον σεβασμό στον τόπο!

Γραφικοί cozy ξενώνες, πολυτελή chalets και ξενοδοχεία (όπως το Mira Monte, μια επένδυση που ανέβασε τον πήχη) με όλα τα comforts, ετοιμάζονταν σταδιακά για την χειμερινή σεζόν….

Ο παραδοσιακός οικισμός φωλιασμένος στους πρόποδες του Βόρα, φυσικό σύνορο Ελλάδας-Fyrom

Εγώ είχα την ευκαιρία να μείνω σε ένα από τα πετρόκτιστα σπιτάκια του ξενώνα Ρούγα, ένα από τα πρώτα που άνοιξε στο χωριό και να απολαύσω την αυθεντική φιλοξενιά της οικοδέσποινας Ρούλας η οποία εκτός των άλλων με βοήθησε να μυηθώ στα μυστικά του τόπου μιας και ήταν από αυτούς που το 1982 τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά!

Η θέα από το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου

Η λίμνη Βεγορίτιδα από το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου

Για να διαβάσετε περισσότερα για το Weekend στον Άγ. Αθανάσιο, λίγο πριν μπει ο χειμώνας δείτε στο i-discover.gr !!!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ