Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 7+1 – από τους πολλούς- λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφθεί κάποιος την Καλαμάτα τα Χριστούγεννα…

- Advertisement -

1. Εύκολη πρόσβαση

10-logi-gia-na-episkefthis-tin-kalamata-ta-christougenna-1

Είναι γεγονός ότι η Καλαμάτα, τα τελευταία κυρίως χρόνια, αποτελεί έναν εύκολο χρονικά προορισμό. Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος χωρίζει ή ενώνει (όπως το βλέπει κανείς) την πόλη από την Αθήνα, αναδεικνύοντας τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα σε ιδανικό μέρος ακόμη και για… έναν καφέ (που λέει ο λόγος!). Σε μόλις δύο με δυόμισι ώρες μπορείτε να βρεθείτε από την πρωτεύουσα στην Καλαμάτα.

2. Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

10-logi-gia-na-episkefthis-tin-kalamata-ta-christougenna-3

Εν όψει Χριστουγέννων σε διάφορα σημεία της πόλης πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις με εορταστικό χαρακτήρα που διοργανώνονται τόσο από τον δήμο Καλαμάτας με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων και πολιτιστικών συλλόγων όσο από επιχειρήσεις και καταστήματα της πόλης. Ιστορικό κέντρο, κεντρική πλατεία, λιμάνι, παραλία, πολλά και διάφορετικά τα δρώμενα σε όλα τα σημεία της Καλαμάτας.

3. Ο καλός καιρός 

10-logi-gia-na-episkefthis-tin-kalamata-ta-christougenna-4

Ναι, εντάξει, είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει τα Χριστούγεννα και τις γιορτινές αυτές ημέρες με χιόνια και κρύο και και και… Αλλά ποιος είναι αυτός που δεν θα ήθελε να απολαύσει έναν καφέ δίπλα στη θάλασσα την περίοδο των διακοπών του (εντάξει, δεν λέμε για μπάνιο και κολύμπι γιατί μάλλον θα θεωρηθεί υπερβολή!) ή μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και έναν καφέ κάτω από τον Καλαματιανό ήλιο…; Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Καλαμάτα είναι στις 10 πιο  ηλιόλουστες περιοχές.

4. Διασκέδαση

10-logi-gia-na-episkefthis-tin-kalamata-ta-christougenna-5

Η Καλαμάτα τον Χειμώνα, όπως και το Καλοκαίρι φυσικά, παρέχει άπειρες επιλογές για διασκέδαση. Δεκάδες καφετέριες, bar, club, μεζεδοπωλεία και ταβέρνες στην πόλη, χαρίζουν πολλές και διαφορετικού τύπου επιλογές στους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα παζλ αποτελούμενο από διάφορες όμορφες γωνιές και στέκια σε μικρή απόσταση μεταξύ τους (Ιστορικό κέντρο, μαρίνα, παραλία, κέντρο, διάφοροι πεζόδρομοι), δίνοντας τη δυνατότητα για μία ωραία βόλτα και διάφορες επιλογές για να απολαύσει κανείς τον καφέ του ανάλογα με τα γούστα του, όπως, βέβαια, το φαγητό και το ποτό του. Και μην ξεχνάμε σε Χριστουγεννιάτικο κλίμα!

5. Τα ήθη και τα έθιμα της ευρύτερης περιοχής

10-logi-gia-na-episkefthis-tin-kalamata-ta-christougenna-6

Τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου αντικατοπτρίζουν τις παραδόσεις και την ιστορία του που συνεχίζεται στη διάρκεια των χρόνων. Στη Μεσσσηνία, τα γύρω χωριά από την Καλαμάτα κρατούν καλά εδώ και δεκαετίες τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους, αφού υπάρχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα ήθη και έθιμα τα οποία απαντώνται μόνο στον τόπο μας. Φοινικούντα, Μάνη, Κορώνη, Γιάλοβα, Πύλος είναι κάποιες από τις περιοχές που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και να γνωρίσει συγκεκριμένα Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα των κατοίκων τους, τα οποία έχουν μείνει αναλλοίωτα στον χρόνο. Μια εξόρμηση στα γύρω χωριά ούτως ή άλλως είναι πάντα ενδιαφέρουσα.

6. Ο χιονισμένος Ταΰγετος;

10-logi-gia-na-episkefthis-tin-kalamata-ta-christougenna-2

Μπορεί να είπαμε παραπάνω ότι ο καλός καιρός στην Καλαμάτα τώρα τον Χειμώνα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να την επισκεφθεί κανείς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Είπαμε, όμως, επίσης, ότι τα Χριστούγεννα είναι στο μυαλό μας συνδυασμένα με χιόνια, σκουφάκια, χιονοδρομικά… Μπορεί να μην υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο στον Ταΰγετο, μπορεί να μην υπάρχουν καν χιόνια (αυτό θα φανεί) αλλά σίγουρα μπορούμε να φορέσουμε τα σκουφάκια μας (ε κρύο θα κάνει, τι στο καλό!) και να κάνουμε μια βόλτα στο βουνό. Το τοπίο από μόνο του, ακόμη και χωρίς χιόνια, είναι μαγευτικό. Και γιατί όχι (;) μπορούμε να μαζέψουμε και κουκουνάρια. Είναι, άλλωστε, ένας κλασικός Χριστουγεννιάτικος στολισμός.

7. Η αγορά της Καλαμάτας

10-logi-gia-na-episkefthis-tin-kalamata-ta-christougenna-7

Χριστούγεννα σημαίνει ψώνια και δώρα. Ψώνια για το γιορτινό τραπέζι, για εμάς, για το σπίτι, δώρα για τους φίλους μας, για την οικογένειά μας… Η αγορά της Καλαμάτας παρέχει όλες αυτές τις ανάγκες, προσφέροντας διάφορες επιλογές. Στην περιοχή μπορεί κανείς να βρει τοπικά προϊόντα, εδέσματα, φρούτα και λαχανικά, φρέσκα ψάρια και κρέατα, ιδιαίτερα καρυκεύματα, το καλύτερο ελαιόλαδο και τις πασίγνωστες ελιές Καλαμών, αρκεί να επισκεφθεί την Κεντρική Λαϊκή Αγορά της πόλης, αλλά και διάφορα μαγαζιά μέσα στην πόλη. Επίσης, μπορεί κάποιος κάνοντας μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο της Καλαμάτας, την Αριστομένους, αλλά και στους γύρω δρόμους να κάνει τις αγορές του και να πάρει τα δώρα του, βρίσκοντας μεγάλη ποικιλία και διαλέγοντας αυτό που πραγματικά ζητά.

7+1. Αλλαγή του χρόνου στην κεντρική πλατεία

10-logi-gia-na-episkefthis-tin-kalamata-ta-christougenna-9

Εννοείται πως ο συγκεκριμένος λόγος δεν είναι ένας λόγος για να επισκεφθεί κάποιος μόνο την Καλαμάτα, αλλά τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας και του κόσμου, φυσικά. Αφού παντού πραγματοποιούνται εκδήλωσεις για την υποδοχή του νέου έτους. Απλά στην Καλαμάτα η εκδήλωση αυτή είναι λίγο διαφορετική, όχι για κανέναν άλλον λόγο… αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ