Ενημερώθηκε στις 29 Αυγούστου 2016, 10:34

Νομίσματα από πέτρα, καρποί δέντρων με χυμούς σαν αίμα και υποθαλάσσιος πλούτος που ξετρελαίνει τους λάτρεις των καταδύσεων. Το νησί Yap, στη μακρινή Μικρονησία, είναι ο παράδεισος σε… μικρογραφία!

Ένα νησί που πλαισιώνεται από ένα σύμπλεγμα με 134 ατόλες, στο αρχιπέλαγος της Μικρονησίας και παράλληλα το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου ο κωδικός του αεροδρομίου είναι ακριβώς ο ίδιος με το όνομά του! Στον Ειρηνικό, λοιπόν, εκεί όπου και το έργο των γεωγράφων δυσκολεύουν τα χιλιάδες νησιά και νησάκια, το Yap βρίσκεται στη σκιά του πολυδιαφημισμένου Palau -αλλά μάλλον βγαίνει κερδισμένο…

ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Στο δυτικότερο άκρο της Μικρονησίας, το Yap των 6.000 κατοίκων παραμένει αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο· το πιο κοντινό stopover, οι Φιλιππίνες, απέχει 2.400 χλμ.! Γι’ αυτό, βέβαια, κατάφερε να διατηρήσει στο ακέραιο τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Πού αλλού θα σας πουν πως το ντύσιμο από τη μέση και πάνω είναι προαιρετικό, αν όχι στο Yap; Μάλιστα, όπως το ακούτε! Και να ήταν μόνο αυτό; Τόσο στην πρωτεύουσα Colonia, όσο και στη θάλασσα, μέχρι τα όρια του κοραλλιογενούς υφάλου που περιβάλλει το νησί, κάθε σπιθαμή του εδάφους είναι ιδιωτική! Όπου κι αν είστε, θα πατάτε την ιδιοκτησία κάποιου, που ναι μεν δεν θα σας διώξει ποτέ, αν τύχει, ωστόσο, να τον συναντήσετε, θα πρέπει να ζητήσετε την άδειά του.

Άγχος, μόλυνση και εγκληματικότητα είναι λέξεις άγνωστες εδώ. Η μοναδική παράβαση που διαπράττεται είναι η κλοπή… ινδοκάρυδων! Ο καρπός αυτός, που μέσα στο στόμα απελευθερώνει ένα υγρό όμοιο με αίμα, είναι, βλέπετε, η πιο περιζήτητη λιχουδιά στο νησί.

ΣΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Αν αναρωτιέστε πόσο αισθητή είναι σ’ αυτό τον τόπο η οικονομική κρίση, η απάντηση είναι… καθόλου! Πώς να επηρεαστεί, άλλωστε, μια οικονομία «στιβαρή σαν πέτρα»; Κυριολεκτικά όμως! Στο νησί χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα τα rai, νομίσματα από ασβεστόλιθο, με διάμετρο που ξεπερνά συχνά τα 3 μέτρα! Ο θρύλος λέει πως κάποτε σε κάποια από τις εκστρατείες τους στο Palau οι ντόπιοι εντυπωσιάστηκαν από το άγνωστο γι’ αυτούς, πέτρωμα. Αποφάσισαν, λοιπόν, να φτιάξουν απ’ αυτό τεράστια νομίσματα και έπειτα να τα πάρουν μαζί τους στην πατρίδα. Αυτή ακριβώς η δυσκολία στη θαλάσσια μεταφορά ήταν που καθόριζε την αξία των rai και όχι το μέγεθος ή η κατασκευή τους: αν το ταξίδι -καθόλου εύκολο, όταν πρόκειται για πέτρινους όγκους τεσσάρων τόνων πάνω σε κανό- κόστιζε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, η αξία τους αυξανόταν κατακόρυφα! Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως, όταν ένα rai αλλάζει ιδιοκτήτη, δεν μετακινείται! Στις καθημερινές μικροσυναλλαγές πρωταγωνιστεί, βέβαια, το δολάριο, αν, όμως, θέλετε να αγοράσετε γη ή να… αποκτήσετε εξουσία στο Yap, θα χρειαστείτε απαραιτήτως rai! Είπατε τίποτα, κύριοι οικονομολόγοι;

ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
Η φράση «επί γης παράδεισος» είναι μάλλον κλισέ για να περιγράψει το Yap… Μα πώς αλλιώς να μιλήσει κανείς για τα μανγκρόβια δάση που το καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο ή για τον απίστευτο υποθαλάσσιο πλούτο των κρυστάλλινων νερών του; Τα γιγαντιαία σελάχια -σχεδόν 4 μέτρων (!)- και οι καρχαρίες-νάνοι, που κολυμπούν ανάμεσα στους κοραλλιογενείς υφάλους, είναι ακαταμάχητος πειρασμός για τους απανταχού εραστές του βυθού. Κι αν το Palau θεωρείται από τους top προορισμούς για καταδύσεις, τo Yap προσφέρει ό,τι κι ο γείτονάς του και κάτι παραπάνω: την ηρεμία, που μόνο ένα τέτοιο μέρος μπορεί να σας χαρίσει. Ακόμα προλαβαίνετε…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ