Ελευθέριος Βενιζέλος εξωτερική φωτογραφία

Σύμφωνα με την απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μέχρι τις 30 Ιουνίου επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία (notam) που επιτρέπει τις αφίξεις όλων των διεθνών δρομολογίων, μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας.  Διαφορετικά, καμιά πτήση εξωτερικού δεν θα φτάνει σε άλλο αεροδρόμιο της χώρας εκτός από το Ελ. Βενιζέλος.

Η ΥΠΑ ανακοίνωσε, την αναθεώρηση προϋπάρχουσας notam, με την οποία επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων.

Aegean: Αυτά είναι τα πρωτόκολλα της εταιρείας για τα αεροπλάνα της. Αναλυτικές πληροφορίες

Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία, που εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19, ισχύει πλέον έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59, και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα λοιπά αεροδρόμια της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύουν κανονικά, ως έχουν και οι υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία μας, δηλαδή:

Η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης  Μαΐου 2020. Η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59.

Η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών και το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.

Emirates: Η πρώτη αεροπορική εταιρεία που προσφέρει επιτόπου εξέταση για τον COVID-19 σε επιβάτες της

Από τις notam εξαιρούνται:

  • Οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo)
  • Οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary)
  • Οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian)
  • Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights)
  • Οι κρατικές πτήσεις (state)
  • Οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency)
  • Οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία)
  • Οι πτήσεις της Frontex,
  • Οι πτήσεις ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit)
  • Οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας
  • Οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Πώς θα είναι το ταξίδι με αεροπλάνο στη μετα-κορονοϊού εποχή;

Επιβάτες σε αεροδρόμιο

Καθώς αίρονται τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, γίνονται συζητήσεις για το μέλλον σχετικά με το ταξίδι με αεροπλάνο λόγω του κορονοϊού. Ποιες προφυλάξεις θα πρέπει να λαμβάνουν οι επιβάτες;

Το μεγάλο στοίχημα της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό προωθείται το «υγειονομικό διαβατήριο», όπως ανάφερε ο υπουργός Τουρισμού προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου», όπως είπε.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Θεοχάρης είχε αναφέρει: “Γίνεται διαβούλευση στην ΕΕ προκειμένου σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδεύσει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού. Κατά τα έως τώρα σενάρια, όποιος έρχεται από το εξωτερικό, θα πρέπει να διαθέτει έγγραφο που θα βεβαιώνει πως δεν έχει κορονοϊό, ενώ μαζικά θα είναι τα τεστ και σε όσους φτάνουν στην Ελλάδα οδικώς”.

Αν και το μέτρο με το «υγειονομικό διαβατήριο» φαίνεται ότι για τη χώρα μας τελικά δε θα ισχύσει, εφόσον μετέπειτα ανακοινώσεις, το “έβγαλαν” από τις προϋποθέσεις για να έρθει κάποιος τουρίστας στην Ελλάδα, οπότε “αφαιρέθηκε” από τα μέτρα ασφαλείας.

Ωστόσο συζητούνται κανόνες που φαίνεται πως θα διαμορφώνουν τα ταξίδια μας από δω και πέρα:

Διαβατήριο και βαλίτσα στο αεροδρόμιο

Νέοι κανόνες στα ταξίδια και στα αεροδρόμια

Ενδεικτικά κάποια από τα μέτρα προστασίας που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

  • Στους διαδρόμους επιβίβασης θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των 2 μέτρων
  • Τα check-in είναι πιθανό να γίνονται έως και 4 ώρες νωρίτερα
  • Οι επιβάτες θα κατευθύνονται προς τις πύλες επιβίβασης μετά την λήψη μηνύματος από την εκάστοτε αεροπορική εταιρεία
  • Να γίνονται εκείνη τη στιγμή αιματολογικές εξετάσεις στους ταξιδιώτες
  • Ειδικά διαμορφωμένοι διάδρομοι απολύμανσης για τους ταξιδιώτες με αεροπλάνο, οι οποίοι μετά θα ελέγχονται και θα φέρουν ειδικό σήμα
  • Οι μεσαίες θέσεις στο αεροπλάνο είτε να παραμένουν κενές είτε να τοποθετείται πλέξιγκλας ανάμεσα στα καθίσματα

Αναμένουμε βέβαια να δούμε, ποιοι κανόνες τελικά θα εφαρμοστούν και πως, αφού ήδη ο τελευταίος που αναφέρεται παραπάνω με τις κενές ενδιάμεσες θέσεις των αεροπλάνων τέθηκε ήδη εκτός τραπεζιού…

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ